Παιδί

Πόσο ειλικρινής πρέπει να είστε με τα παιδιά σας;

Μπορεί να τους λέτε ότι το σπανάκι στα μάφινς τους ενισχύει τη γεύση των κομματιών σοκολάτας. Ή τους λέτε ότι οι ζωγραφιές τους φαίνονται υπέροχες ακόμα και όταν είναι απλές τελείες και κύκλοι. Τους λέτε επίσης μεγαλύτερα ψέματα, προσπαθώντας να πείσετε τον εαυτό σας ότι τα προστατεύετε αποκρύπτοντας λεπτομέρειες για τη ζωή και λέγοντας ότι ξέρετε τι είναι καλύτερο για αυτά, ακόμη και όταν ανησυχείτε ότι δεν ξέρετε.

Οι γονείς λένε ψέματα για να παραλείψουν λεπτομέρειες για να διαφυλάξουν την αθωότητα των παιδιών τους για τον κόσμο γενικότερα, εξομαλύνοντας τις πιο σκληρές άκρες της ζωής. Και μερικοί γονείς δεν μοιράζονται μυστικά για οικογενειακά σκάνδαλα, εγκλήματα ή την καταγωγή.

Διαπιστώνεται ότι υπάρχει πιθανώς μια διαφορετική προσέγγιση για κάθε οικογένεια, και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Αν και γνωρίζετε τα παιδιά σας καλύτερα από τον καθένα και νομίζετε ότι ξέρετε τι μπορούν να αντέξουν, οι ειδικοί έχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πότε πρέπει να λέτε ψέματα στα παιδιά σας.

Τι είναι το ψέμα;

Το ψέμα, με τον πιο απλό ορισμό, είναι να λέμε κάτι που δεν είναι αληθινό. Διδασκόμαστε από παιδιά ότι το ψέμα είναι λάθος.

Η ιστορία του Τζορτζ Ουάσινγκτον και της κερασιάς, κηρύσσει ότι η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική. Παραμύθια όπως το αγόρι που φώναζε για τον λύκο προειδοποιούν για τις τρομερές συνέπειες του ψέματος. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε να λέμε ψέματα.

Αν έχετε διαβάσει φιλοσοφία, γνωρίζετε ότι οι διανοούμενοι συζητούν εδώ και χιλιάδες χρόνια για τον ορισμό του ψέματος, καθώς και για το ερώτημα πότε, αν ποτέ, είναι σωστό να λέμε ψέματα. Για κάποιους ανθρώπους, αυτό εξαρτάται από τα είδη των ψεμάτων, καθώς κάθε είδος ψέματος ορίζεται από τον λόγο για τον οποίο ψεύδεται.

Γιατί λένε ψέματα οι γονείς;

Μερικές φορές οι γονείς λένε ψέματα για να διατηρήσουν την παιδική μαγεία, όπως η νεράιδα των δοντιών. Μερικές φορές λένε ψέματα για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από θέματα που θεωρούν ακατάλληλα για την ηλικία τους.

Συνήθως, λένε ψέματα στα παιδιά τους από καλοσύνη προς αυτά, επειδή δεν θέλουν να αναστατωθούν ή να αντιμετωπίσουν την απαξία του κόσμου. Αυτά τα “ευγενικά” ψέματα ονομάζονται προκοινωνικά ψέματα.

Μπορεί να είναι ένα ψέμα διάπραξης, λέγοντας σκόπιμα ψευδείς δηλώσεις, ένα ψέμα παράλειψης ή μια μισή αλήθεια, όπως το να πουν ότι ένα αγαπημένο τους  πρόσωπο είχε ένα ατύχημα, αλλά να μην αναφέρουν ότι το ατύχημα προκλήθηκε επειδή έπινε.

Όταν προσπαθούν να διαχειριστούν δυνητικά τραυματικές καταστάσεις, οι φροντιστές θα πρέπει να απευθύνονται σε έναν οικογενειακό θεραπευτή που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους θέματα.

Είναι σημαντικό να αυτοεξετάζετε γιατί λέτε ένα ψέμα σε ένα παιδί. Αναρωτηθείτε αν λέτε ψέματα για να ωφελήσετε τα παιδιά σας ή αν λέτε ψέματα περισσότερο για να ωφελήσετε τον εαυτό σας. Αυτό είναι ένα ψέμα από προσωπικό συμφέρον.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να παραδεχτούμε ότι κάνουμε λάθη ως άνθρωποι και ως γονείς, αυτά τα ψέματα που βασίζονται στο εγώ δεν είναι απαραίτητα ευγενικά ή υγιή για τα παιδιά μας.

Γιατί το ψέμα με παράλειψη είναι εντάξει για τα παιδιά;

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το ψέμα με παράλειψη δεν είναι ψέμα.

Όταν πρόκειται για παιδιά, πρέπει να παραλείψετε μέρη της αλήθειας επειδή πρέπει να λάβετε υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο της ανάπτυξής τους. Ο καθορισμός ορίων με βάση την ηλικία, την ωριμότητα και την προσωπικότητα του παιδιού σας δεν είναι ψέμα. Είναι αυτό που πρέπει να κάνετε ως γονείς για να προστατεύσετε τα παιδιά σας. Η αλήθεια μπορεί να είναι τραυματική.

Πρέπει να πείτε όλη την αλήθεια στα παιδιά σας;

Όταν μιλάτε στα παιδιά μας για το σεξ ή άλλα ευαίσθητα θέματα, όπως υγείας, δεν χρειάζεται να τους λέτε όλη την ιστορία.

Κάθε συζήτηση που αξίζει να γίνει αξίζει να γίνει εκατό φορές. Κάθε φορά που προκύπτει μια συζήτηση, μπορείτε να προσθέτετε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως εσείς κρίνετε ότι είναι αναπτυξιακά κατάλληλο.

Πώς να χειριστείτε το διαζύγιο σας;

Ένα συνηθισμένο θέμα για το αν πρέπει να πείτε την αλήθεια στα παιδιά σας είναι το διαζύγιο.

Οι περισσότεροι γονείς που παίρνουν διαζύγιο επιλέγουν να μην αναφέρουν τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της απιστίας, του εθισμού και της κακοποίησης. Δεν λένε όλη την αλήθεια γιατί δεν θέλουν να κακολογήσετε εναντίον του πατέρα ή της μητέρας τους.

Το διαζύγιο είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση. Νομικά, είναι προς το συμφέρον σας να κρατήσετε τις λεπτομέρειες για τον εαυτό σας.

Ένας γονέας που κατά τα άλλα θεωρείται σταθερός μπορεί να θεωρηθεί ανεύθυνος κατά τη διάρκεια μιας μάχης για την επιμέλεια, εάν διαπιστωθεί ότι ο γονέας αυτός παρείχε ακατάλληλες λεπτομέρειες που ήταν επιβλαβείς για την ψυχική κατάσταση ή την ευημερία του παιδιού.

Μην αποκαλύπτετε λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ακατάλληλες από αναπτυξιακή άποψη ή που μπορούν να ερμηνευθούν ως τέχνασμα για να στρέψουν τον έναν γονέα εναντίον του άλλου. Το να πείτε την αλήθεια, σε αυτή την περίπτωση, δεν αξίζει τον κίνδυνο.

Ωστόσο, είναι εντάξει, όταν σας ρωτούν γιατί παίρνετε διαζύγιο, να πείτε στο παιδί σας ότι οι λόγοι είναι “ενήλικου περιεχομένου” και ότι “δεν είναι έτοιμο να το μάθει αυτό ακόμα“. Αυτή η λέξη, “ακόμα“, μιλάει για μια νοοτροπία ανάπτυξης και δίνει στο παιδί σας ένα ασφαλές αίσθημα προσκόλλησης. Η καλή προσκόλληση δεν σημαίνει να λέτε ψέματα για να χειραγωγείτε. Είναι μια πράξη αγάπης για να φροντίσετε τη συναισθηματική υγεία του παιδιού σας.

Η αλήθεια συχνά θα φανερωθεί στο τέλος.

Τα παιδιά στα οποία λένε ψέματα τείνουν να συμπληρώνουν μόνα τους τα κενά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση, δυσπιστία και μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν ψεύτες.

Είναι σημαντικό να προστατεύετε τα παιδιά και να μην τα υπερφορτώνετε με πράγματα του κόσμου των ενηλίκων. Αλλά από ένα σημείο και μετά, δεν μπορείτε να τους κρύβετε πράγματα. Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά ξέρουν πώς να ρωτούν.

Για να βοηθήσετε στην πλοήγηση αυτών των συζητήσεων, δημιουργήστε μια κουλτούρα στην οικογένειά σας όπου είναι εντάξει να μιλάτε για οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή. Να είστε μια ανοιχτή πόρτα για τα παιδιά σας. Δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης. Τα ευαίσθητα θέματα πρέπει να συζητούνται ξανά και ξανά.

Κάθε φορά που θίγετε μια πιθανή ευκαιρία για παράλειψη, κρίνετε την προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία, την ηλικία, την ανάπτυξη και τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού σας, ώστε να σας βοηθήσει να καθοδηγηθείτε όχι στο πώς να πείτε ψέματα στο παιδί σας, αλλά στο πώς να του πείτε την αλήθεια με ήπιο και κατάλληλο τρόπο.

Ίσως πρέπει να ξεκαθαρίσετε στα παιδιά σας το ψέμα για το σπανάκι. Φαίνεται ότι έχουν καταλάβει το παιχνίδι με τη νεράιδα των δοντιών, αλλά εξακολουθούν να το εκμεταλλεύονται για το έξτρα χαρτζιλίκι. Όσο για τα μεγάλα ψέματα, θα πρέπει να παρακολουθείτε, να περιμένετε και να ζητήσετε συμβουλές όταν νιώσετε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Why You Should Always Tell Your Kids the Truth https://www.outsideonline.com/culture/active-families/tell-your-kids-truth/

How Much of the Truth Should You Tell Your Kids? https://psychcentral.com/lib/how-much-of-the-truth-should-you-tell-your-kids

The Importance of Telling Your Kids the Truth https://www.thekidcounselor.com/importance-telling-kids-truth/

Should Parents Always Tell Their Children The Truth? https://www.researchomatic.com/should-parents-always-tell-their-children-the-truth-64278.html

Sins of omission: children selectively explore when teachers are under-informative https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24873737/