Μολυσματικές ασθένειες

Πόσο επικίνδυνη είναι η αγκαλιά τώρα με την πανδημία;

Μπορούμε να κάνουμε αγκαλιές τώρα με την πανδημία;

Είναι μια απλή ερώτηση, για μια απλή πράξη, που έχει λείψει ιδιαίτερα στους ανθρώπους λόγω των αποστάσεων που πρέπει να κρατούν, ως αποτέλεσμα της COVID-19. «Τα ανθρώπινα όντα, χρειάζονται την κοινωνική επαφή», λέει ο Δρ Eugene Beresin, εκτελεστικός διευθυντής του The Clay Center for Young Healthy Minds, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Δεν είμαστε ερημίτες. Είμαστε κοινωνικά όντα», τονίζει.

Αλλά ακόμη και τώρα, που οι περιορισμοί αρχίζουν να χαλαρώνουν, δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενηλίκων. Η Δρ Todd Ellerin που είναι διευθύντρια μολυσματικών ασθενειών και αντιπρόεδρος του τμήματος ιατρικής στο νοσοκομείο South Shore στο Weymouth της Μασαχουσέτης και καθηγήτρια ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δεν προτείνει στους ανθρώπους να μην αγκαλιάζονται, αλλά την ίδια στιγμή δεν δίνει ούτε το πράσινο φως για αγκαλιές.

Όπως υπογραμμίζει, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα κολλήσεις τον ιό αν δεν αγκαλιάσεις κάποιον, όπως δεν υπάρχουν ούτε και αποδείξεις που να λένε ότι αν αγαλλιάσεις κάποιον, αυτόματα θα κολλήσεις τον ιό. «Η μετάδοση, δεν είναι τόσο απλή» αναφέρει. «Όπως με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κορωνοϊό, τα άτομα πρέπει να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις σχετικά με τον κίνδυνο», εξηγεί.

Η αγκαλιά, δεν είναι τόσο ανησυχητική ως πράξη, αλλά πιο ανησυχητικό είναι αυτό που την συνοδεύει, αναφέρει, εξηγώντας «Είναι το που βρίσκεστε και πόσο κοντά θα στέκεστε πριν και μετά την αγκαλιά. Η αγκαλιά δεν είναι μεμονωμένο γεγονός». Η Ellerin αναφέρει τρεις παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, για να προσδιορίσετε αν είναι ασφαλής επιλογή η αγκαλιά.

  • Άνθρωποι. Ποιους θα αγκαλιάσετε; Όσο περισσότερα άτομα πρόκειται να αγκαλιάσετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Επιπρόσθετα, πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο την δική σας κατάσταση υγείας, όσο και των άλλων (αν ανήκει κάποιος σε ευάλωτη ομάδα). Στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν τα άτομα με καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία κ.α και φυσικά άτομα άνω των 60 ετών.
  • Χώρος. Πού θα είστε όταν θα κάνετε την αγκαλιά; Ο εξωτερικός χώρος είναι προτιμότερος και χαμηλότερος σε κίνδυνο από τον εσωτερικό.
  • Θέση: Πόσο κοντά θα είστε μετά την αγκαλιά; Η απόσταση των 2 μέτρων- η κατά προσέγγιση απόσταση κατά την οποία ταξιδεύει ένα σταγονίδιο πριν πέσει στο έδαφος – εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή ασφαλείας. Η κοντινή απόσταση, είναι ένας παράγοντας που παραβλέπεται, καθώς οι άνθρωποι έχουν την τάση να παραμένουν σε κοντινή απόσταση μετά την αγκαλιά. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι συνήθως οι αγκαλιές συνοδεύονται από φιλιά. Σίγουρα είστε σε θέση να μιλάτε σε κοντινή απόσταση όταν έχετε μάσκα. Απλώς δεν πρέπει. Οι μάσκες λειτουργούν, αλλά δεν είναι τέλειες, επομένως, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, αν επιλέξετε να αγκαλιαστείτε, δεν πρέπει να μιλάτε εκείνη τη στιγμή.

Ποια είναι λοιπόν η ιδανική αγκαλιά;

Η Ellerin, αναφέρει ότι η ιδανική αγκαλιά, κάτω από αυτές τις περιστάσεις, πρέπει να είναι αμοιβαία και προγραμματισμένη. «Δεν είναι ώρα για αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης».

Κατά την αγκαλιά πρέπει να κοιτάτε σε αντίθετες κατευθύνσεις και να μην μιλάτε, μειώνοντας τις πιθανότητες να αναπνεύσετε, να βήξετε ή να φταρνιστείτε στο πρόσωπο του άλλου. Μόλις τελειώσει η αγκαλιά και οι δύο πρέπει να επιστρέψετε σε απόσταση δύο μέτρων. Εάν η αγκαλιά συγκινήσει κάποιον, μην σκουπίσετε τα δάκρυα του. Αν το κάνετε, παρόλο που είναι λάθος, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά. Εάν θέλετε να προσθέσετε ένα επιπλέον στρώμα προστασίας, μπορείτε να φορέσετε και μια ασπίδα προσώπου.

«Η ευκολότερη απάντηση στις αγκαλιές είναι να πούμε ότι δεν αξίζουν τον κόπο, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν ένα άτομο πεθαίνει, τα οφέλη μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων», λέει ο Beresin.

Πρέπει να σκεφθείτε λογικά σε ότι αφορά τις αγκαλιές, ωστόσο, είναι δύσκολο να σκεφτόμαστε πάντα τόσο λογικά με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Δεν είμαστε ρομπότ

Υπάρχει άλλη επιλογή;

Ο Beresin, δίνοντας μια εναλλακτική λύση σε μια γρήγορη αγκαλιά, αναφέρει ότι οι τωρινές περιστάσεις είναι μια ευκαιρία να γίνουμε δημιουργικοί, ενώ φοράμε μάσκα και κρατάμε δύο μέτρα απόσταση.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να δείξετε την αγάπη σας και να νιώσετε ο ένας τον άλλο κοντά. Ακούστε μουσική, καθίστε μπροστά στη φωτιά και μοιραστείτε τις αναμνήσεις σας. «Η ανάμνηση, μαζί με την επαφή με τα μάτια και την έκφραση όμορφων λέξεων, είναι τρόποι να νιώσετε κοντά ο ένας στον άλλον και να θυμηθείτε το πώς βιώσατε κάτι μαζί», εξηγεί ο Beresin.

Σίγουρα, καμία από τις προαναφερθείσες εναλλακτικές δεν είναι τόσο άμεση όσο η φυσική αγκαλιά, αλλά επιφέρει τα ίδια συναισθήματα. Μπορούμε να αγγίξουμε και να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και αν το καλοσκεφτείτε μπορεί να είναι και λίγο καλύτερο, γιατί διαρκεί περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα…


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved