Καρκίνος

Πόσο επώδυνη είναι η χημειοθεραπεία; Τι πρέπει να ξέρετε;

Εάν ετοιμάζεστε να υποβληθείτε σε χημειοθεραπεία, μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση είναι, πόσο επώδυνη είναι η χημειοθεραπεία; Αυτή είναι μια κοινή ερώτηση λόγω του τρόπου με τον οποίο τα μέσα απεικονίζουν τη θεραπεία του καρκίνου και της γλώσσας που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της. (Χημειοθεραπεία Vs Ακτινοβολία: Σε τι διαφέρουν οι δύο θεραπείες μεταξύ τους;)

Η εμπειρία κάθε ατόμου με τη χημειοθεραπεία είναι διαφορετική. Άλλοι έχουν παρενέργειες και δυσφορία και άλλοι βιώνουν ακόμη και πόνο. Η προσμονή όμως του άγνωστου προκαλεί μεγάλη ανησυχία, επομένως, η γνώση θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο καλά για το τι μπορείτε να αναμένετε από τη θεραπεία σας. (Χημειοθεραπεία: Γιατί προκαλεί τριχόπτωση; Πότε αρχίζουν να φυτρώνουν ξανά τα μαλλιά;)

Πόσο επώδυνη είναι η χημειοθεραπεία;

1. Εισαγωγή του ενδοφλέβιου καθετήρα

Εάν η χημειοθεραπεία είναι ενδοφλέβια, θα αισθανθείτε κάποια ενόχληση κατά την εισαγωγή της βελόνας στο δέρμα σας και ακολούθως κατά την εισαγωγή ενός λεπτού ευκάμπτου σωλήνα (ονομάζεται επίσης και καθετήρας) στη φλέβα σας. Η βελόνα δεν παραμένει στο χέρι, απλώς χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση του καθετήρα στη θέση του. Μόλις αφαιρεθεί η βελόνα, τα φάρμακα εγχέονται κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος. (Χημειοθεραπεία: Πρακτικές συμβουλές καταπολέμησης των παρενεργειών)

Σε ορισμένους ανθρώπους χρησιμοποιούνται μόνιμες επιλογές εισαγωγής καθετήρα, όπως η θύρα port-a-cath (PICC), που μετά τη τοποθέτησή της στη φλέβα, παραμένει για εβδομάδες ή και μήνες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να εισάγεται και να αφαιρείται κάποια βελόνα σε κάθε επίσκεψη. Με αυτή την μακροπρόθεσμη επιλογή, της οποίας η τοποθέτηση γίνεται με τοπικό αναισθητικό, ενδεχομένως να νιώσετε πόνο και να παρατηρήσετε πρήξιμο στην περιοχή για 1-2 μέρες μετά τη διαδικασία. (Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας)

2. Ενόχληση κατά τη διάρκεια της έγχυσης

Η πραγματική διαδικασία της χημειοθεραπείας, είναι συνήθως ανώδυνη. Ωστόσο, ορισμένα χημειοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ένα ελαφρύ κάψιμο καθώς εισέρχονται στη φλέβα. Για παράδειγμα, εάν ο καθετήρας βρίσκεται στο χέρι, ενδεχομένως να νιώσετε κάψιμο με τη ροή του φαρμάκου στο χέρι. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και θα μειωθεί καθώς προχωρά η διαδικασία της έγχυσης. Αν αισθανθείτε πόνο ή άλλες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ενημερώστε τη νοσοκόμα. (Χημειοθεραπεία: Ένα νέο είδος ενδοσκοπίου θα μπορούσε να την κάνει αποτελεσματικότερη)

3. Μετά τη χημειοθεραπεία

Τις ημέρες και εβδομάδες μετά την χημειοθεραπεία, μπορεί να εμφανίσετε ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες των φαρμάκων.

Μερικές από τις πιο κοινές παρενέργειες είναι οι ακόλουθες:

Πολλά από τα συμπτώματα μπορούν να ανακουφιστούν με φάρμακα ή άλλες θεραπείες, γι΄αυτό επιβάλλεται να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας για τις παρενέργειες που βιώνετε μετά τη θεραπεία σας. (Χημειοθεραπεία: Τι είναι και πώς λειτουργεί στο σώμα;)

Πώς αντιμετωπίζει τον καρκίνο η χημειοθεραπεία;

Η χημειοθεραπεία είναι ένα συστηματικό φάρμακο, που σημαίνει ότι ταξιδεύει σε ολόκληρο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Υπάρχουν πολλά είδη χημειοθεραπείας, αλλά γενικά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται περιέχουν ισχυρές χημικές ουσίες που επιτίθενται στα κύτταρα του σώματος που πολλαπλασιάζονται και διαιρούνται γρήγορα. (Ακτινοθεραπεία: Η παρακολούθηση της οξυγόνωσης ενός καρκινικού όγκου συμβάλλει στην επιτυχία της)

Επειδή η χημειοθεραπεία επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, μπορεί να βλάψει και υγιή κύτταρα, προκαλώντας παρενέργειες, όπως η απώλεια μαλλιών και η ναυτία. (Χημειοθεραπεία και απώλεια ακοής: Γιατί είναι σημαντική η παρακολούθηση;)