Άσκηση και Υγεία, Διατροφή

Πόσο ευεργετικά και ωφέλιμα είναι τα πρωτεϊνούχα ροφήματα μετά την άσκηση;

Τα πρωτεϊνούχα ροφήματα είναι μια αγαπημένη συνήθεια

Οι περισσότεροι που αθλούνται τακτικά και ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με το body building μετά την προπόνηση φροντίζουν να έχουν κοντά ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα για να αναπληρώσουν την ενέργεια που έχασαν και παράλληλα να βοηθήσουν το σώμα τους να χτίσει μυς. Είναι όμως σωστή αυτή η συνήθεια;

Εδώ και χρόνια όσοι αθλούνται συστηματικά θεωρούν πως το να καταναλώσουν κάποιο ρόφημα που περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης είναι ότι καλύτερο μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τους μύες τους να επανέλθουν έπειτα από έντονη άσκηση. Οι γυμναστές τους συμβουλεύουν να πίνουν καθημερινά μια ή δύο φορές ένα αντίστοιχο ρόφημα και να καταναλώνουν αρκετή πρωτεΐνη στα υπόλοιπα γεύματα τους.

Η έρευνα που ανατρέπει τα δεδομένα για τα πρωτεϊνούχα ροφήματα

Όμως νέα έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου Lincoln κατέληξε πως αυτά τα πρωτεϊνούχα ροφήματα δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικά από τα ισοτονικά ροφήματα που δίνονται συχνά για αναπλήρωση ηλεκτρολυτών και τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Τονίζουν πως κανένας από τους διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνούχων ροφημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικός σε σχέση με τα ισοτονικά ροφήματα σε ότι αφορά στην αποκατάσταση της μυικής μάζας ή την ανακούφιση από τον πόνο εξαιτίας της έντονης προπόνησης. Το συμπέρασμα τους είναι πως τα ροφήματα αυτά είτε είναι πρωτεϊνούχα είτε με πολλούς υδατάνθρακες προσφέρουν παρόμοια αποτελέσματα.

Και δεύτερη έρευνα

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Kinetics οι ερευνητές μελέτησαν 30 άντρες ηλικίας 20-30 ετών, οι οποίοι είχαν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον ένα έτος ενασχόλησης με προπόνηση με αντιστάσεις. Οι 30 αυτοί άντρες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και κάθε ομάδα έπρεπε να καταναλώσει είτε ένα ρόφημα βασισμένο σε γάλα είτε κάποιο ρόφημα που περιείχε πρωτεΐνη whey, είτε ένα ρόφημα που περιείχε υδατάνθρακες, έπειτα από κάθε έντονη προπόνηση.

Όταν τελείωνε το πρόγραμμα γυμναστικής τους έπρεπε να αξιολογήσουν το επίπεδο σωματικού πόνου που αισθάνονταν σε μια κλίμακα από το 0 έως το 200, ενώ  οι ερευνητές τους ζήτησαν επίσης να ολοκληρώσουν και μια σειρά αξιολογήσεων σε ότι αφορούσε στη δύναμη και την αντοχή τους. Στην αρχή της αξιολόγησης οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν πως το επίπεδο πόνου ήταν 19-26 αμέσως μετά την προπόνηση ενώ μετά από 24-48 ώρες όλοι σημείωσαν πως το επίπεδο το πόνου ήταν πάνω από 90, δηλαδή αρκετά ψηλά.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα;

Όμως δεν υπήρξε καμία διαφορά σε ότι αφορά το επίπεδο του πόνου και το χρόνο αποκατάστασης στις 3 ομάδες, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα πως ανεξάρτητα με το είδος ροφήματος που κατανάλωσαν, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα πρωτεϊνούχα ροφήματα δεν βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών ούτε και στη μείωση του πόνου μετά την άσκηση, άρα δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνονται, τουλάχιστον για τον συγκεκριμένο σκοπό.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Protein Shakes May Not Do Much for Your Muscles After a Workout healthline.com/health-news/protein-shakes-dont-help-repair-your-muscles-after-a-workout#Whats-the-best-post-workout-recovery-drink?

Whey protein hydrolysate supplementation accelerates recovery from exercise-induced muscle damage in females. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29106812