Παιδί

Πόσο καλά ανεπτυγμένες είναι οι βασικές αισθήσεις στα νεογέννητα μωρά;

Πόσο καλά βλέπει το μωρό μου;

Τα μωρά γεννιούνται με πλήρη οπτική ικανότητα να βλέπουν αντικείμενα και χρώματα. Ωστόσο, τα νεογέννητα δεν μπορούν να δουν πολύ μακριά – μόνο αντικείμενα που απέχουν 20-40 εκατοστά. Τα νεογέννητα προτιμούν να βλέπουν πρόσωπα από άλλα σχήματα και αντικείμενα και στρογγυλά σχήματα με ανοιχτόχρωμα και σκούρα όρια (όπως τα μάτια σας). Αμέσως μετά τη γέννηση, ένα μωρό βλέπει μόνο σε μαύρο και άσπρο, με αποχρώσεις του γκρι. Καθώς περνούν οι μήνες, θα αρχίσουν σιγά σιγά να αναπτύσσουν την έγχρωμη όρασή τους γύρω στους 4 μήνες. Επομένως, δεν το φαντάζεστε όταν βλέπετε το μωρό σας να κολλάει στο πρόσωπο και τα μάτια σας, ειδικά κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, όταν το πρόσωπό σας είναι περίπου 30 εκατοστά μακριά.

Πότε να ανησυχείτε για την όραση του μωρού σας;

Εάν το μωρό σας δεν φαίνεται ποτέ να προσκολλάται σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 30 εκατοστά μακριά — ειδικά στο πρόσωπό σας — κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του, ενημερώστε τον παιδίατρό σας. Στους τρεις με τέσσερις μήνες, αν το μωρό σας εξακολουθεί να φαίνεται “στραβοκοιτάζει” (το αριστερό και το δεξί μάτι φαίνεται να κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις), αυτό μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος όρασης ή οφθαλμικών μυών και θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά τον επόμενο έλεγχο. Φροντίστε να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας εάν ανησυχείτε.

Πόσο καλά ακούει το μωρό μου;

Τα νεογέννητα μωρά μπορούν να ακούσουν αρκετά καλά, αλλά όχι τέλεια. Το μέσο αυτί ενός νεογέννητου είναι γεμάτο υγρό και αυτό επηρεάζει σε μικρό βαθμό την ακοή. Επιπλέον, ολόκληρη η συσκευή ακοής είναι κάπως ανώριμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νεογέννητα μωρά ανταποκρίνονται καλύτερα σε υψηλούς, υπερβολικούς ήχους και φωνές. Επειδή το μαθαίνουν στη μήτρα, τα νεογέννητα γεννιούνται με την ικανότητα να διακρίνουν τη φωνή της μητέρας τους και να ανταποκρίνονται σε αυτήν πάνω από όλες τις άλλες.

Πότε να ανησυχείτε για την ακοή του μωρού σας;

Εάν το νεογέννητο δεν ανταποκρίνεται σε δυνατούς ήχους με αντίδραση τρόμου ή δεν φαίνεται να αντιδρά ποτέ στη φωνή σας τους πρώτους μήνες, συζητήστε το με τον παιδίατρό σας. Τα περισσότερα κράτη απαιτούν πλέον τον νεογνικό έλεγχο για απώλεια ακοής, ώστε να γνωρίζετε από νωρίς ότι η ακοή του μωρού σας είναι εντάξει. Ωστόσο, οι νεογνικές εξετάσεις μπορεί να μην εντοπίσουν ορισμένα είδη απώλειας ακοής — οπότε αν ανησυχείτε για την ακοή του μωρού σας, αναφέρετε το θέμα στο γιατρό, ακόμη και αν η νεογνική εξέταση ήταν φυσιολογική.

Μπορεί το μωρό μου να γευτεί ή να μυρίσει;

Τα νεογέννητα μπορούν να γεύονται και να μυρίζουν και προτιμούν τις γλυκές γεύσεις από τις πικρές. Για παράδειγμα, ένα νεογέννητο θα επιλέξει να πιπιλίσει ένα μπιμπερό με ζαχαρούχο νερό, αλλά θα απομακρυνθεί ή θα κλάψει αν του δοθεί κάτι πικρό ή ξινό για να δοκιμάσει. Ομοίως, τα νεογέννητα θα στραφούν προς τις μυρωδιές που προτιμούν και θα απομακρυνθούν από τις κακές οσμές. Αν και προτιμάται η γλυκύτητα, οι γευστικές προτιμήσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Αυτές οι πρώτες γεύσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων αργότερα. Για παράδειγμα, μια μητέρα που έτρωγε πικάντικα φαγητά κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πιθανό να αποκτήσει ένα παιδί που μεγαλώνοντας θα προτιμά τα πικάντικα φαγητά.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Developmental and Behavioral Pediatrics for Primary Care (Parker, Developmental and Behavioral Pediatrics) https://www.amazon.com/Zuckerman-Handbook-Developmental-Behavioral-Pediatrics/dp/1608319148

Hard-of-Hearing, Deafness, and Being Deaf https://psycnet.apa.org/record/2006-02244-007

Your Newborn's Hearing, Vision, and Other Senses https://kidshealth.org/en/parents/sensenewborn.html