Ψυχική υγεία

Πόσο καλή είναι η χριστουγεννιάτικη μουσική για την ψυχική σας υγεία;

Γιατί η χριστουγεννιάτικη μουσική μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία;

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια έχουν σχεδιαστεί για να είναι συναισθηματικά και να προωθούν την εορταστική περίοδο, οπότε μπορεί να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις συναισθηματικές μας αντιδράσεις και τη συμπεριφορά μας.

Ωστόσο, τα τραγούδια μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία μας αν ήδη δυσκολευόμαστε με την περίοδο των Χριστουγέννων. Συχνά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να σημαίνει ότι υπερπρογραμματιζόμαστε, ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα και δουλεύουμε περισσότερες ώρες, γεγονός που μπορεί να την κάνει δύσκολη. Η χριστουγεννιάτικη μουσική μπορεί να είναι μια υπενθύμιση όλων των πραγμάτων που πρέπει να γίνουν πριν φτάσει και η μεγάλη μέρα.

Όταν υπάρχει τόση πίεση, οι μελωδίες μπορεί να είναι μια υπενθύμιση όλων των χρημάτων και του οικογενειακού άγχους. Το άγχος για το πώς να κάνετε τα πάντα όσο το δυνατόν πιο υπέροχα – και οι ενοχές όταν δεν αισθάνεστε γιορτινοί – μπορεί να σημαίνει ότι η χριστουγεννιάτικη μουσική αρχίζει να έχει αρνητική επίδραση.

Τι είναι το φαινόμενο της απλής έκθεσης;

Κατ’ αρχάς, το άκουσμα χριστουγεννιάτικης μουσικής μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται “φαινόμενο της απλής έκθεσης“, το οποίο περιγράφει την τάση μας να αναπτύσσουμε προτιμήσεις για πράγματα απλώς και μόνο επειδή μας είναι οικεία.

Έτσι, όταν ακούμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια στα τέλη Νοεμβρίου και  αρχές Δεκεμβρίου, μπορεί να είναι μια ευχάριστη υπενθύμιση των εορταστικών στιγμών που έρχονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα καταστήματα λιανικής πώλησης συχνά παίζουν μουσική σε επανάληψη, για να δώσουν στους αγοραστές αυτή τη “γιορτινή αίσθηση” και να τους δελεάσουν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.

Ωστόσο, η χριστουγεννιάτικη μουσική μπορεί γρήγορα να γίνει εκνευριστική, καθώς ακούμε τα ίδια χριστουγεννιάτικα τραγούδια ξανά και ξανά. Ακόμα και αν μας αρέσει ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, υπάρχει ένα σημείο υπερκορεσμού που μας κάνει να αρχίσουμε να αντιπαθούμε αυτό που ακούμε.

Ποια είναι η σχέση της μουσικής και της θλίψης;

Για όσους από εμάς έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος. Η παρουσία γύρω από γιορτές, η χαρά και το να βλέπουμε τους ανθρώπους να περνούν χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά τους μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθήματα της απώλειας και του πόνου. Η μουσική έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τη συναισθηματική έκφραση και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό έναυσμα για τους ανθρώπους που πενθούν.

Ορισμένες μελωδίες μπορεί να μας θυμίζουν την εποχή, αλλά και ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή μια στιγμή που περάσαμε με κάποιον. Το πένθος είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να καταπνίγεται- ωστόσο οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν ότι θα στεναχωρήσουν τους άλλους αν δείξουν πώς νιώθουν προς τα έξω και δεν θέλουν να χαλάσουν τις γιορτές κανενός άλλου με το να είναι λυπημένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να υπάρχει τεράστια πίεση να προσποιηθούν ότι είναι καλά.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε καταστάσεις κακοποίησης μπορούν επίσης να επηρεαστούν αρνητικά από τη γιορτινή διάθεση. Οι χαρούμενες μελωδίες μπορεί να πυροδοτήσουν συναισθήματα φόβου, κενού και χαμηλής αυτοεκτίμησης, ενώ κάνουν τους ανθρώπους να αναρωτιούνται γιατί η ζωή τους είναι τόσο δύσκολη.

Μπορεί η χριστουγεννιάτικη μουσική να ενισχύσει την ευημερία;

Ωστόσο, δεν θεωρούν όλοι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια βάρος. Όταν απολαμβάνουμε τη μουσική, μπορεί να διεγείρει την απελευθέρωση ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη. Αυτή η χημική ουσία παίζει σημαντικό ρόλο στη γνωστική, συναισθηματική και συμπεριφορική μας λειτουργία και συνδέεται με την ανταπόκριση ανταμοιβής και τα συναισθήματα ευχαρίστησης.

Η μουσική είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθούμε και να συνδεθούμε με τους ανθρώπους, κάτι που είναι καλό για τη διάθεση και τη θετικότητά μας. Η ακρόαση των αγαπημένων σας χριστουγεννιάτικων μελωδιών μπορεί να σας εμπνεύσει να τραγουδήσετε δυνατά και να χορέψετε, οδηγώντας στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες.

Το αίσθημα της νοσταλγίας και των παραδόσεων μπορεί να είναι ένα πραγματικό ενισχυτικό της διάθεσης και μια παρηγοριά. Η μουσική μπορεί επίσης να ξυπνήσει καλές αναμνήσεις.

Τι να κάνετε αν μισείτε τη χριστουγεννιάτικη μουσική;

Δυστυχώς, μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε ένα διάλειμμα από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια αυτή την εποχή του χρόνου. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχουν ακόμα τρόποι για να δώσετε ένα διάλειμμα στον εαυτό σας αν δυσκολεύεστε.

  1. Ψωνίστε με ακουστικά

Μερικές φορές, ο μόνος τρόπος για να ξεφύγετε από την εορταστική διάθεση είναι να βάλετε τη δική σας μουσική και να «εξαφανίσετε» τον έξω κόσμο. Αν ψωνίζετε και βομβαρδίζεστε με εορταστικά τραγούδια, δοκιμάστε να βάλετε ένα podcast ως αντιπερισπασμό.

  1. Οι εργοδότες πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς

Είναι επίσης σημαντικό οι εργοδότες να έχουν υπόψη τους το γεγονός ότι οι γιορτές μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για ορισμένους ανθρώπους.

Η κουραστική έκθεση για όσους κολλάνε μαζί της για αρκετές ώρες την ημέρα μπορεί να επηρεάσει την ενέργεια, τα κίνητρα και τη δέσμευση ενός ατόμου. Ίσως οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες θα μπορούσαν να διαπλέκονται με άλλους μη εορταστικούς ήχους, οι οποίοι θα είναι επίσης πιο κατάλληλοι για όσους δεν αγαπούν τόσο τα Χριστούγεννα.

  1. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια για το πένθος ή για κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας

Εάν παλεύετε με την ψυχική σας υγεία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει για την καλύτερη δυνατή πορεία δράσης για εσάς.

Το πένθος μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις, υπηρεσίες υποστήριξης και γραμμές βοήθειας σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες παρέχουν δωρεάν, επαγγελματική συμβουλευτική διαδικτυακή συνομιλία.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Does Christmas music turn you into the Grinch? Your brain (and health) on Christmas carols. https://www.nbcnews.com/better/health/why-christmas-music-has-profound-impact-our-mental-health-ncna822566

Some experts say Christmas music can be bad for your mental health https://globalnews.ca/news/3852878/christmas-music-mental-health/

Christmas music may take mental toll, psychologist says https://www.cbsnews.com/news/christmas-music-can-harm-mental-health-cause-stress-psychologist-finds/

Is Christmas Music Bad for Your Mental Health? https://www.healthline.com/health-news/is-christmas-music-bad-for-mental-health

Holiday music may be bad for your mental health, according to science https://www.businessinsider.com/science-says-holiday-music-is-bad-for-your-mental-health-2017-12