Μολυσματικές ασθένειες

Πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη δέλτα του κορωνοϊού; Μια αληθινή ιστορία

Πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη δέλτα της νόσου COVID-19;

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες και γνωστοποιήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, η μετάλλαξη δέλτα της νόσου COVID-19 μεταδίδεται τάχιστα από άνθρωπο σε άνθρωπο και μάλιστα μπορεί να μολύνει ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους, οι οποίοι βέβαια θα αναπτύξουν πιο ελαφριάς μορφής συμπτώματα. Πιο κάτω θα αναφέρουμε μια αληθινή ιστορία που εκτυλίχθηκε στο Τέξας, για να κατανοήσουμε το πόσο μεταδοτική είναι η εν λόγω μετάλλαξη.

«Τον Απρίλιο, 92 άτομα συγκεντρώθηκαν σε ένα γάμο στο Τέξας. Για να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης από την νόσο COVID-19, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό χώρο, σε μια μεγάλη υπαίθρια αυλή. Οι 92 καλεσμένοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Πάρα τις προφυλάξεις που λήφθηκαν, έξι από τους καλεσμένους διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ενας από αυτούς έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Forbes.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς ήταν τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες ηλικίας 53 – 69 ετών. Οι τρεις ήταν υπέρβαροι, αλλά κανένας τους δεν είχε σημαντικές υποκείμενες καταστάσεις υγείας που να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός του να μην ήταν επιτυχημένος.

Οι πρώτοι που βρέθηκαν θετικοί, ήταν ενας άνδρας και μια γυναίκα που ταξίδεψαν από την Ινδία για να παραστούν στον γάμο. Ο άνδρας δεν είχε προβλήματα υγείας, αλλά η γυναίκα είχε διαβήτη. Και οι δύο είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο Covaxin BBV152 πριν φύγουν από την Ινδία. Τέσσερις μέρες μετά τον γάμο, βρέθηκαν και οι δυο θετικοί στον κορωνοϊό, με τον άνδρα να αρρωσταίνει τόσο βαριά που χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ έξι μόλις μέρες μετά τον γάμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, πέθανε.

Οι άλλοι τέσσερις ασθενείς ήταν δύο άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech και δύο άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Moderna, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου αλληλοεπιδρούσαν με τα δύο άτομα από την Ινδία που αναφέραμε πιο πάνω. Ένας από αυτούς τους τέσσερις, ήταν 60 ετών και χρειάστηκε νοσηλεία.

Οι ερευνητές που ανέλυσαν το πιο πάνω περιστατικό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη δέλτα μπορεί να παρακάμψει την ανοσία που δημιουργείται από τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Covaxin.

Καταληκτικά, το περιοδικό Forbes, συνοψίζοντας ανέφερε: «Παρόλο που τα διαθέσιμα εμβόλια για την νόσο Covid-19 προσφέρουν ισχυρή προστασία, σε καμία περίπτωση η ανοσία αυτή δεν είναι τέλεια. Όσο συνεχίζεται η πανδημία, ακόμη και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης».

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Delta Variant Infects 6 Vaccinated Guests at Outdoor Wedding https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210713/delta-variant-vaccinated-guests-outdoor-wedding

Transmission event of SARS-CoV-2 Delta variant reveals multiple vaccine breakthrough infections https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.06.28.21258780v1

Outdoor Wedding: 6 Fully Vaccinated Infected With Covid-19 Delta Variant https://www.forbes.com/sites/brucelee/2021/07/12/outdoor-wedding-6-fully-vaccinated-infected-with-covid-19-delta-variant/