Αίμα

Πόσο «καθαρό» είναι τελικά το αίμα των μεταγγίσεων και ποιος ο ρόλος της καφεΐνης;

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι γενικότερα αγαπούν τον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά. Έτσι, αποφάσισαν να διεξάγουν μια μελέτη για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο διάφορα φάρμακα, τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, αλληλεπιδρούν στο σώμα.

Πόσο «καθαρό» είναι το αίμα των μεταγγίσεων και ποιος ο ρόλος της καφεΐνης;

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, οι Richard van Breemen και Luying Chen συνεργάστηκαν με διάφορους βιοϊατρικούς προμηθευτές αίματος, από τους οποίους αγόρασαν 18 παρτίδες καθαρού ανθρώπινου αίματος, που συγκεντρώθηκε από πολλούς δότες. Σημειώνεται ότι οι βιοϊατρικοί προμηθευτές παίρνουν το αίμα από τράπεζες αίματος όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης του.

Οι ερευνητές λοιπόν, διαπίστωσαν ότι και οι 18 παρτίδες περιείχαν καφεΐνη. Σε πολλά, μάλιστα, από τα δείγματα, οι ερευνητές βρήκαν και ίχνη φαρμάκων, όπως το φάρμακο που καταπολεμά τον βήχα και φάρμακα κατά του άγχους. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνονται μολυσμένες μεταγγίσεις αίματος και ότι το αίμα που χρησιμοποιείται κατά την μετάγγιση δεν είναι απαραίτητα καθαρό.

Όπως δήλωσε ο Chen, από την σκοπιά της «μόλυνσης», η καφεΐνη δεν είναι τόσο ανησυχητική για τους ασθενείς, αλλά τα άλλα φάρμακα που υπάρχουν στο αίμα αποτελούν πρόβλημα, τόσο για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις, όσο και για τους επιστήμονες που διεξάγουν τέτοιες μελέτες, διότι είναι δύσκολο να βρουν καθαρά δείγματα αίματος.

Εκτός από την καφεΐνη, οι ερευνητές μελέτησαν το αίμα για να ανιχνεύσουν φάρμακα, όπως η αλπραζολάμη (ένα φάρμακο κατά του άγχους που πωλείται με την εμπορική ονομασία Xanax), η δεξτρομεθορφάνη (ένα κατασταλτικό του βήχα) και η τολβουταμίδη (ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2). Όπως διαπιστώθηκε, ολόκληρος ο ομαδοποιημένος ορός αίματος ήταν απαλλαγμένος από το φάρμακο τολβουταμίδη, αλλά 8 δείγματα περιείχαν δεξτρομεθορφάνη και 13 περιείχαν αλπραζολάμη. Τα αποτελέσματα αυτά, υποδηλώνουν ότι αν χρειαστεί κάποιος μετάγγιση αίματος αυτόματα θα εισαχθεί στο αίμα του καφεΐνη και φάρμακα κατά του βήχα και του άγχους. Όπως εξηγεί ο van Breemen, διευθυντής του Ινστιτούτου Linus Pauling της OSU, παρόλο που δεν έγινε μια ολοκληρωμένη έρευνα σε όλες τις τράπεζες αίματος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρόβλημα να είναι γενικευμένο.

Πώς αλληλεπιδρούν τα φυτικά συμπληρώματα με τον μεταβολισμό των φαρμάκων;

Αρχικός σκοπός της έρευνα ήταν να αξιολογηθεί το πώς αλληλεπιδρούν τα φυτικά συμπληρώματα με τον μεταβολισμό των φαρμάκων, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι εφικτό λόγω των πιο πάνω αποτελεσμάτων στα δείγματα αίματος που αγοράστηκαν.

Έτσι, σε μια δεύτερη φάση, οι ερευνητές για να αξιολογήσουν  τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα φυτικά συμπληρώματα και το μεταβολισμό των φαρμάκων, στρατολόγησαν δύο μεμονωμένα άτομα (δότες αίματος) που συμφώνησαν να απέχουν από τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη.

Στις κλινικές μελέτες, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα κοκτέιλ φαρμάκων μαζί με ένα βοτανικό συμπλήρωμα – λυκίσκο, γλυκόριζα ή κόκκινο τριφύλλι – για να διαπιστωθεί εάν το συμπλήρωμα επηρεάζει το μεταβολισμό οποιουδήποτε φαρμάκου και τώρα αναμένονται περαιτέρω αποτελέσματα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Story Source: Materials provided by Oregon State University. Original written by Steve Lundeberg. Note: Content may be edited for style and length. https://today.oregonstate.edu/news/we-love-coffee-tea-chocolate-and-soft-drinks-so-much-caffeine-literally-our-blood

Luying Chen, Richard B. van Breemen. Validation of a sensitive UHPLC-MS/MS method for cytochrome P450 probe substrates caffeine, tolbutamide, dextromethorphan, and alprazolam in human serum reveals drug contamination of serum used for research. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 2019 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0731708519320795?via%3Dihub