Υγεία Δέρματος

Τι τύπο δέρματος έχετε; Γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζετε για το καλοκαίρι;

Όταν σκεφτόμαστε τον τύπο δέρματος που έχουμε, μπορεί να σκεφτόμαστε λέξεις όπως “ξηρό”, “λιπαρό” ή “ευαίσθητο” για να το περιγράψουμε. Αλλά σύμφωνα με τους δερματολόγους θα πρέπει να σκεφτόμαστε το δέρμα μας και με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να προστατευτούμε καλύτερα από τον ήλιο.

Τι είναι η κλίμακα Fitzpatrick;

Η κλίμακα Fitzpatrick, που αναπτύχθηκε το 1975 από τον Αμερικανό δερματολόγο, Thomas Fitzpatrick, και χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη δερματολογία, είναι ένας απλός τρόπος ταξινόμησης των διαφορετικών τύπων δέρματος.

Η κλίμακα Fitzpatrick επιτρέπει στους δερματολόγους να κάνουν μια εκτίμηση του κινδύνου καρκίνου του δέρματος. Αλλά είναι επίσης χρήσιμη για την εκτίμηση του κινδύνου πρόωρης γήρανσης του δέρματος, λόγω του ήλιου και για την εκτίμηση της ασφαλούς δόσης υπεριώδους ακτινοβολίας σε ασθενείς που λαμβάνουν φωτοθεραπεία για παθήσεις όπως η ψωρίαση.

Επιπλέον, βοηθά στην καθοδήγηση θεραπειών με λέιζερ, όπως η αποτρίχωση με λέιζερ ή οι θεραπείες ουλών, ακόμη και αισθητικές διαδικασίες, όπως τα κλινικά peeling.

Γιατί, λοιπόν, δεν το έχουν ακούσει οι περισσότεροι από εμάς; Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για ένα εργαλείο των δερματολόγων και όχι για το ευρύ κοινό. Αλλά το να εξοικειωθούμε περισσότερο με την κλίμακα Fitzpatrick θα μπορούσε να είναι επωφελές για όλους μας.

Πώς λειτουργεί η κλίμακα Fitzpatrick;

Η κλίμακα Fitzpatrick έχει έξι κύριους τύπους δέρματος με βάση το χρώμα του δέρματος και την αντίδρασή του στην έκθεση στον ήλιο.

Πιο αναλυτικά οι τύποι είναι οι εξής:

Τύπος 1: πάντα καίγεται, ποτέ δεν μαυρίζει – έχει συχνά κόκκινα ή πυρόξανθα μαλλιά, φακίδες και μπλε/πράσινα ή ανοιχτόχρωμα μάτια

Τύπος 2: συνήθως καίγεται και μαυρίζει ελάχιστα – έχει συνήθως ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια

Τύπος 3: καμιά φορά καίγεται ελαφρά, αλλά μαυρίζει ομοιόμορφα

Τύπος 4: καίγεται ελάχιστα και μαυρίζει εύκολα – συνήθως έχει σκούρο χρώμα δέρματος

Τύπος 5: σπάνια καίγεται και μαυρίζει έντονα – συνήθως έχει σκούρα μαλλιά και σκούρα μάτια

Τύπος 6: δεν καίγεται ποτέ και μαυρίζει έντονα

Ωστόσο, αυτοί οι τύποι δέρματος αποτελούν μια κατευθυντήρια γραμμή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην ταιριάζουν ακριβώς σε μία κατηγορία.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται ανοιχτόχρωμοι αλλά στην πραγματικότητα μαυρίζουν αρκετά εύκολα. Είναι  πραγματικά σημαντικό να θέσετε το ερώτημα σχετικά με το τι συμβαίνει στο δέρμα σας όταν βρίσκεστε στον ήλιο. Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε δέρμα τύπου 2 ή 3, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είστε τύπου 4, επειδή αντέχετε περισσότερο τον ήλιο.

Γιατί πρέπει να γνωρίζεται τον τύπο του δέρματός σας;

Η γνώση του δερματικού σας τύπου Fitzpatrick μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με το πώς να φροντίζετε το δέρμα σας στον ήλιο. Τα πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Όσοι έχουν δέρμα τύπου 1 έως 3 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος από ό,τι όσοι έχουν δέρμα τύπου 5 έως 6. Οι πιο ανοιχτόχρωμοι τύποι δέρματος θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που να έχει τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας.

Τι συμβαίνει με εκείνους που βρίσκονται πιο ψηλά στην κλίμακα Fitzpatrick;

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν πιο σκούρο δέρμα μπορούν να κάνουν οικονομία στο αντηλιακό; Όχι απαραίτητα. Ενώ είναι αλήθεια ότι όσοι έχουν πιο σκούρους τύπους δέρματος έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, υπάρχει στην πραγματικότητα μια μορφή που είναι πιο διαδεδομένη σε όσους έχουν δέρμα τύπου 5 έως 6.

Υπάρχει ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται ακραίο φακοειδές μελάνωμα. Αυτός ο τύπος μελανώματος όμως δεν οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο. Έτσι, το να φοράτε αντηλιακό δεν πρόκειται να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του δέρματος.

Ωστόσο, η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει τις αλλαγές του δέρματος που σχετίζονται με την ηλικία για όλους τους τύπους δέρματος.

Τελικά, οι άνθρωποι όλων των τύπων δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από την αναζήτηση σκιάς, τη χρήση καπέλου και ομπρελών. Και αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με μια νέα ή μεταβαλλόμενη ελιά ή μη επουλωτικές πληγές στο δέρμα, αυτοί είναι καλοί λόγοι για να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας.


+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Skincare Bible: Your No-Nonsense Guide to Great Skin https://www.amazon.co.uk/dp/B0785HLFY7/ref=dp-kindle-redirect?_encoding=UTF8&btkr=1

Summer Skincare Guide: Know Your Type And Select The Right Routine https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/summer-skincare-guide-know-your-type-and-select-the-right-routine/know-your-skin-type/slideshow/63532197.cms

The Importance of Knowing your Skin Type https://gunillaofsweden.com/the-importance-of-knowing-your-skin-type/

Which Fitzpatrick skin type are you? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320639

Is there a skin cancer crisis in people of color? https://www.skincancer.org/blog/ask-the-expert-is-there-a-skin-cancer-crisis-in-people-of-color/

Sun protection and exposure behaviors among Hispanic adults in the United States: Differences according to acculturation and among Hispanic subgroups. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3533808/

Dispelling myths to decrease skin cancer in Latinos. https://www.cancer.org/latest-news/dispelling-myths-to-decrease-skin-cancer-in-latinos.html

UV radiation and the skin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3709783/

Accuracy of self-report in assessing Fitzpatrick skin phototypes I through VI. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/1737180

The validity and practicality of sun-reactive skin types I through VI https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/549509?redirect=true

When to worry about a mole. https://patient.info/news-and-features/when-to-worry-about-a-mole

itzpatrick skin prototype. https://dermnetnz.org/topics/skin-phototype/