Διατροφή

Πόσο σημαντικός είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος; Τι σημαίνει για την υγεία;

Σήμερα περισσότεροι από 2 στους 3 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αλλά πώς αποφασίζουν οι γιατροί σε ποια κατηγορία ανήκετε και τι σημαίνει αυτό για την υγεία σας;

Οι κατηγορίες για το βάρος στο Ηνωμένο Βασίλειο μετριούνται ως επί το πλείστον με τη χρήση μιας αριθμομηχανής για τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Αυτός ο δείκτης εξετάζει το βάρος και το ύψος σας και καταλήγει σε έναν αριθμό. Διαχωρίζει το αποτέλεσμα σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το αποτέλεσμα- ένας ΔΜΣ:

  • μεταξύ  18,5 – 24,9  είναι στο «ιδανικό» εύρος
  • κάτω από 18,5 είναι λιποβαρής
  • μεταξύ  25 – 29,9  είναι υπέρβαρος
  • 30+ είναι παχύσαρκος

Οι γιατροί χρησιμοποιούν επίσης μια κατηγορία που ονομάζεται «νοσογόνος παχυσαρκία» για ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 40 – όταν φτάσετε σε αυτή την κατηγορία, είναι πολύ πιθανό το βάρος σας να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της παχυσαρκίας για την υγεία σας;

Το σκεπτικό για την επίκληση του βάρους των ανθρώπων που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως παχύσαρκοι είναι ότι ακόμη και το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Για παράδειγμα, ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει τουλάχιστον 1 στους 20 ενήλικες και ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται αυξάνεται συνεχώς. Εάν δεν ελέγχετε το βάρος σωστά, μπορεί να βλάψει τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα και την καρδιά σας. Το να βρίσκεστε στην κατηγορία «υπέρβαροι» σε σχέση με την ιδανική κατηγορία ΔΜΣ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει επίσης τις αρθρώσεις σας. Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει 8,5 εκατομμύρια ενήλικες. Οι μεγάλες αρθρώσεις που φέρουν βάρος (γοφοί και γόνατα) καθώς και η σπονδυλική στήλη είναι τα πιο συνηθισμένα σημεία. Όσο περισσότερο περιττό βάρος έχετε, τόσο μεγαλύτερη πίεση τους ασκείτε και τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξετε οστεοαρθρίτιδα. Εάν τελικά χρειαστείτε αντικατάσταση άρθρωσης, τα ποσοστά επιτυχίας είναι χαμηλότερα και τα ποσοστά επιπλοκών υψηλότερα εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος περιλαμβάνουν την  υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, αποφρακτική άπνοια ύπνου (όπου οι αεραγωγοί σας κλείνουν όταν κοιμάστε, οδηγώντας σε κακή ποιότητα ύπνου και κούραση), καούρα, ουρική αρθρίτιδα και ακράτεια λόγω πίεσης.

Πόσο χρήσιμος είναι ο ΔΜΣ;

Ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής σε κάθε περίπτωση. Αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να μετρήσουμε είναι το σωματικό λίπος – το υπερβολικό λίπος είναι η κύρια αιτία προβλημάτων υγείας σε ό,τι αφορά το βάρος. Ο υπολογισμός του ΔΜΣ χρησιμοποιεί μια προσέγγιση της ποσότητας των μυών σε σύγκριση με το λίπος στο σώμα σας. Επειδή οι μύες είναι πιο πυκνοί από το λίπος, οι άνθρωποι που είναι εξαιρετικά γυμνασμένοι μπορεί να έχουν υψηλό ΔΜΣ, παρόλο που είναι πολύ υγιείς. Καθώς μεγαλώνετε, η μυϊκή σας μάζα τείνει να μειώνεται και το ποσοστό του λίπους στο σώμα σας αυξάνεται – αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην χρειάζεται να υπολογίζετε τον ΔΜΣ των ατόμων άνω των 65 ετών.

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε υψηλό ΔΜΣ;

Η διατροφολόγος σας μπορεί να ελέγξει τον ΔΜΣ σας και μπορεί να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές για την απώλεια βάρους. Η άσκηση είναι η καλύτερη επιλογή για την τόνωση των μυών, τη βελτίωση της αναλογίας μυών προς λίπος στο σώμα σας και την ενδυνάμωση της καρδιάς και των οστών σας, προστατεύοντας από την οστεοπόρωση. Ωστόσο, για να χάσετε αρκετά κιλά, θα πρέπει να προσαρμόσετε και τη διατροφή σας, η οποία αποτελεί το 70% της προσπάθειας σας για απώλεια βάρους.

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους προορίζεται για άτομα με ΔΜΣ πάνω από 35 ή 40. Δεν είναι μια εύκολη επιλογή.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να χάσετε πολλά κιλά για να ωφεληθεί η υγεία σας. Στην πραγματικότητα, η απώλεια λίγων μόνο κιλών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος μακροπρόθεσμα είναι να ακολουθήσετε μια αργή και σταθερή προσέγγιση, στοχεύοντας στην απώλεια 1-3 κιλών την εβδομάδα.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved