Υγεία Δέρματος

Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;

Πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας, όπως:

 • ο τύπος των μαλλιών
 • η χρήση προϊόντων styling
 • η ποσότητα του ιδρώτα που παράγετε

Εάν έχετε την τάση να ιδρώνετε πολύ, μπορεί να είναι δελεαστικό να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό σμήγμα, το όποιο είναι το έλαιο που παράγει φυσιολογικά το τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτό μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται και να είναι  πιο λιπαρά. Μπορεί επίσης να θέλετε να λούζετε τα μαλλιά σας καθημερινά εάν χρησιμοποιείτε τζελ, αφρό ή λακ. Ωστόσο, το καθημερινό λούσιμο των μαλλιών σας μπορεί να τους αφαιρέσει τα φυσικά τους έλαια και να προκαλέσει ξηρότητα.

Γενικά δεν συνιστάται να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε μέρα, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει το μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής σας (ένα μείγμα μικροοργανισμών που βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής). Αυτό δίνει ευκολότερη πρόσβαση σε κακά βακτήρια και μύκητες, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και κνησμό.

Πώς να καταλάβετε τι τύπο μαλλιών έχετε;

Για να καταλάβετε τι τύπο μαλλιών έχετε θα χρειαστείτε ένα κομμάτι κλωστής. Κρατήστε μία μόνο τρίχα από τα μαλλιά σας δίπλα στην κλωστή.

 • Εάν τα μαλλιά σας είναι πιο χοντρά από την κλωστή, τότε τα μαλλιά σας είναι πυκνά και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν
 • Εάν τα μαλλιά σας έχουν το ίδιο πάχος με την κλωστή, αυτό χαρακτηρίζεται ως μέτρια μαλλιά
 • Τέλος, αν τα μαλλιά σας είναι πολύ πιο λεπτά από την κλωστή, τα μαλλιά σας είναι αρκετά λεπτά και θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για τυχόν σπάσιμο της τρίχας.

Ο τύπος των μαλλιών σας επηρεάζει το πόσο συχνά πρέπει να τα λούζετε;

Συνιστάται να λούζετε τα μαλλιά σας όταν τα αισθάνεστε λιπαρά ή έχουν παράξενη αφή: ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας.

Συνιστώμενα χρονοδιαγράμματα πλυσίματος μαλλιών για διαφορετικούς τύπους μαλλιών:

 • Οι άνθρωποι με μεσαίου βάρους, ίσια μαλλιά μπορούν συνήθως να αντέξουν περίπου δύο ή τρεις ημέρες χωρίς λούσιμο
 • Οι άνθρωποι με πυκνά, σγουρά μαλλιά θα πρέπει να αποφεύγουν το λούσιμο των μαλλιών τους περισσότερο από μία ή δύο φορές την εβδομάδα, καθώς το υπερβολικό λούσιμο αυτού του τύπου μαλλιών τα αφήνει ξηρά και φριζαρισμένα
 • Τα άτομα με τραχιά και άφρο μαλλιά θα πρέπει ιδανικά να λούζουν τα μαλλιά τους μία φορά κάθε δύο εβδομάδες ή το πολύ μία φορά την εβδομάδα, καθώς αυτός ο τύπος μαλλιών είναι ο πιο εύθραυστος
 • Τα άτομα με κατεστραμμένα ή ξηρά μαλλιά θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ενσωματώνουν τη βαθιά περιποίηση των μαλλιών τους ως μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε dry σαμπουάν;

Το dry σαμπουάν είναι μια αποτελεσματική, εύχρηστη επιλογή εάν τα μαλλιά σας νιώθετε ότι χρειάζονται μια γρήγορη ανανέωση. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να θεωρείται ως υποκατάστατο του τακτικού λούσιμου.

Το dry σαμπουάν μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή εάν το συχνό λούσιμο των μαλλιών σας δεν είναι πρακτικό, αλλά αυτό μπορεί να φράξει τους θύλακες των τριχών σας οπότε χρειάζεται προσοχή.

Τι είδους σαμπουάν πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Για να παρατείνετε τον χρόνο μεταξύ των λουσιμάτων, είναι σημαντικό να καθορίσετε τις ανάγκες του τύπου των μαλλιών σας και να διασφαλίσετε ότι επιλέγετε ένα σαμπουάν που ανταποκρίνεται στον συγκεκριμένο τύπο των μαλλιών σας.

Για παράδειγμα, αν ο τύπος των μαλλιών σας είναι σγουρός, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν που βοηθά στη διατήρηση της μπούκλας, ενώ όσοι έχετε ξηρές ή κατεστραμμένες άκρες θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική φόρμουλα για να παρατείνετε το χρόνο μεταξύ των λουσιμάτων.

Πώς ακριβώς πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας για να διασφαλίσετε ότι το κάνετε σωστά;

Εκτός από τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε όταν λούζετε τα μαλλιά σας, η τεχνική που χρησιμοποιείτε είναι εξίσου σημαντική.

Τα βήματα για να λούζετε σωστά τα μαλλιά σας:

 1. Ξεκινήστε βρέχοντας καλά τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό
 2. Μόλις τα μαλλιά σας είναι εντελώς βρεγμένα, εφαρμόστε το σαμπουάν σας κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής
 3. Αφιερώστε έως και τρία λεπτά στον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής σας, ανεξάρτητα από το μήκος ή τον τύπο των μαλλιών σας
 4. Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να ξεπλύνετε καλά
 5. Κάντε δύο λουσίματα, αν είναι απαραίτητο (το πρώτο λούσιμο θα βοηθήσει να σπάσει η συσσώρευση λιπαρών ουσιών και να φύγουν τα υπολείμματα  των προϊόντων που χρησιμοποιείτε και το δεύτερο θα ξεπλύνει ό,τι έχει απομείνει)
 6. Εάν φοράτε μάσκα αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να την τοποθετήσετε στις άκρες των μαλλιών σας αφήνοντας την ,συνήθως, 3-5 λεπτά
 7. Εφαρμόστε την μαλακτική και ξεπλύνετε ξανά
 8. Τέλος, στεγνώστε τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας τη χαμηλότερη ρύθμιση θερμότητας στο πιστολάκι σας ή αφήστε τα να στεγνώσουν μόνα τους φυσικά

Τι να κάνετε αν έχετε πυκνά και άφρο μαλλιά;

Όταν μπαίνετε στο ντους, αφήστε το χλιαρό νερό να τρέξει στα μαλλιά σας για 3-5 λεπτά. Επειδή τα μαλλιά σας είναι πιο πυκνά, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να βραχούν όλα. Το χλιαρό νερό θα χαλαρώσει τη συσσωρευμένη βρωμιά, τα προϊόντα και τα έλαια.

Τα άφρο μαλλιά, συνιστάται να τα λούζεστε κάθε 7-10 ημέρες. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε το τριχωτό της κεφαλής σας για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα μαλλιά με άφρο υφή επωφελούνται επίσης από τη χρήση ελαίων, καθώς δεν παράγουν φυσικά τόσο πολύ έλαιο όσο οι άλλοι τύποι μαλλιών και είναι πιο εύκολο να προκύψει απώλεια υγρασίας.

Τι γίνεται με το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής;

Εάν έχετε ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής, θα πρέπει να προσέχετε τα συστατικά που χρησιμοποιείτε για να αποφύγετε τους ερεθισμούς.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του πλυσίματος των μαλλιών για να προστατεύετε το τριχωτό της κεφαλής σας. Για να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας ενυδατωμένα, ίσως αξίζει να επενδύσετε σε ένα υψηλής ποιότητας, φυσικό λάδι θρέψης.

Αποφύγετε το πολύ συχνό λούσιμο των μαλλιών σας. Συνιστάται επίσης η χρήση ενός ουδέτερου pH, ήπιου σαμπουάν που είναι κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα.

Όσον αφορά το στέγνωμα, μπορείτε να αφήσετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν μόνα τους  ή να χρησιμοποιείτε την πιο χαμηλή θερμοκρασία στο σεσουάρ σας. Όσον αφορά τη φροντίδα μετά το λούσιμο, μπορείτε να εφαρμόσετε έναν καταπραϋντικό ορό για το τριχωτό της κεφαλής, εάν είναι απαραίτητο.

Διαφέρουν οι συμβουλές για το λούσιμο των μαλλιών μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Οι άνδρες πρέπει γενικά να λούζουν τα μαλλιά τους πιο συχνά από ό,τι οι γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος με αποτέλεσμα τα μαλλιά να φαίνονται πιο λιπαρά.

Ωστόσο, δεν υπάρχει γενικά καμία διαφορά μεταξύ ανδρικών και γυναικείων μαλλιών.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι κάθε τύπος μαλλιών έχει διαφορετικές ανάγκες. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε ποιος είναι ο τύπος των μαλλιών σας και να προσαρμόσετε ανάλογα τα χαρακτηριστικά και τη σύνθεση του σαμπουάν σας.