Εγκυμοσύνη

Πόσο βάρος είναι φυσιολογικό να πάρετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων τους κατά τους πρώτους έξι μήνες της εγκυμοσύνης – που σημαίνει ότι η μέση γυναίκα θα πρέπει να εξακολουθεί να στοχεύει στην κατανάλωση περίπου 2.000 θερμίδων την ημέρα.

Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σας, χρειάζεστε λίγο περισσότερη τροφή, αλλά μόνο 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα που αντιστοιχεί σε δύο φέτες τοστ ή δύο μπανάνες. Εκείνο το κομμάτι κέικ σοκολάτας που σας έχει κολλήσει στο μυαλό; Πιθανότατα είναι φορτωμένο με περίπου διπλάσιες θερμίδες – οπότε σκεφτείτε προσεκτικά πριν ενδώσετε.

Ποιότητα ή ποσότητα: Τι πρέπει να έχετε ως προτεραιότητα στην διατροφή σας κατά την εγκυμοσύνη;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν την εγκυμοσύνη ως δικαιολογία για να καταναλώσουν ελεύθερα απαγορευμένες λιχουδιές. Ωστόσο, παρά τον πειρασμό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προσέχετε τι βάζετε στο σώμα σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Είναι σημαντικό να έχετε μια ισορροπία όλων των κύριων ομάδων τροφίμων για να παρέχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του μωρού.

Πόσο βάρος πρέπει να πάρετε κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Εκτός από την αύξηση της κοιλιάς, το σώμα σας θα αρχίσει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για την προετοιμασία του θηλασμού. Η αύξηση του βάρους διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Αλλά κατά μέσο όρο μια γυναίκα θα πάρει περίπου 10-14 κιλά. Επιπλέον, αν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη εξαρχής, μπορεί να πάρει περισσότερο από τον μέσο όρο.

Ενώ ένα μέρος αυτού του βάρους θα χαθεί μετά τον τοκετό (για αρχή, το μωρό σας θα ζυγίζει πιθανότατα περίπου 3 κιλά), ένα μέρος των κιλών είναι πιθανό να παραμείνουν για μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Παρόλο που είναι σημαντικό να αποφύγετε την υπερβολική αύξηση του βάρους, είναι επίσης σημαντικό να αποδεχτείτε τις σωματικές αλλαγές που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη.

Για να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο, ο γυναικολόγος ή η μαία σας θα υπολογίσει συνήθως τον ΔΜΣ σας στο πρώτο σας ραντεβού και μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες συμβουλές, ιδίως αν είστε ελαφρώς λιποβαρής ή υπέρβαρη στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της υπερβολικής αύξησης βάρους στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εκτός από το ότι θέλετε να επιστρέψετε στο τζιν σας μετά την εγκυμοσύνη, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να γίνει στο ελάχιστο.

Η υπερβολική αύξηση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί.

Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς αυτό, μαζί με το υπερβολικό βάρος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης κύησης μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές επιπλοκές, όπως υψηλό βάρος γέννησης, ή υπερβολικό υγρό.

Το να παίρνετε πολύ λίγα κιλά μπορεί επίσης να είναι προβληματικό, καθώς μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό σας θα έχει χαμηλό βάρος γέννησης. Η μαία ή ο γυναικολόγος σας μπορεί να παρακολουθεί το βάρος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και θα είναι σε θέση να σας δώσει συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με την κατάσταση σας και τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών.

Επιτρέπεται η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν και η άσκηση με μεγάλη ένταση ή η υπερβολική άσκηση δεν είναι καλή ιδέα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ήπια άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Στην πραγματικότητα, η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη και τη δυσκοιλιότητα, καθώς και να σας κρατήσει σε φόρμα και καλή φυσική κατάσταση – κάτι που θα σας βοηθήσει όταν έρθει η ώρα του τοκετού.

Υπάρχει μια σειρά από μαθήματα άσκησης για γυναίκες κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, οπότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εναλλακτικά, υπάρχουν πολλές επιλογές για να γυμναστείτε από την άνεση του σπιτιού σας παρακολουθώντας ένα μάθημα γυμναστικής από το διαδίκτυο.

Ωστόσο, για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τη σωστή άσκηση για τις ανάγκες σας, συζητήστε με τη μαία ή το γυναικολόγο σας πριν ξεκινήσετε κάτι καινούργιο.

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να μοιάζει με μια ένδοξη περίοδο κατά την οποία οι γυναίκες ανθίζουν, όσες έχετε παλέψει με κάποιες από τις λιγότερο υπέροχες συνέπειες της εγκυμοσύνης γνωρίζετε ότι η ανάπτυξη ενός ανθρώπου μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία. Έτσι, αν και είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη ζυγαριά, είναι σημαντικό να διατηρείτε την αίσθηση της προοπτικής.

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο, οπότε παρόλο που πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας, είναι επίσης σημαντικό να χαλαρώνετε και να απολαύσετε το ταξίδι όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν υπάρχει λόγος να μετράτε θερμίδες. Απλά διατηρήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Μπορεί να μην μπορείτε να φάτε για δύο, αλλά όλοι αξίζουν μια απόλαυση πού και πού!