Ψυχική υγεία

Πόσο βάρος για την ψυχή μας έχει άραγε ένα μυστικό;

Έχετε λοιπόν ένα μυστικό και δεν γνωρίζετε αν πρέπει να το πείτε ή να μείνετε σιωπηλοί. Ας δούμε λοιπόν τι θα μπορούσατε να κάνετε.

Τελικά τα μυστικά μήπως αποτελούν μια δυσάρεστη κατάσταση ;

Η πρώτη σκέψη είναι σε ποιόν ανήκει το μυστικό; Είναι δικό σας ή κάποιος σας εμπιστεύτηκε δικές του πληροφορίες (ή αλλουνού) ;

Το πρώτο σκέλος είναι προσωπική ευθύνη, επομένως εξαρτάται από εσάς αν θα το μοιραστείτε ή όχι και σε ποιόν θέλετε να το πείτε. Αν δεν σας περιορίζει κάποια προθεσμία, θα πρέπει να σκεφτείτε λίγο παραπάνω την απόφασή σας αν θα συνεχίσετε να το κρατάτε κρυφό και να το γνωρίζετε μόνο εσείς. Αυτό όμως το μυστικό αν το εκφράσετε έστω και σε ένα άτομο, είναι πολύ πιθανό να φτάσει σε «μη εξουσιοδοτημένα μέλη» -δηλαδή σε άτομα που πότε δεν σκεφτήκατε και μπορεί να μην θέλατε να το κοινοποιήσετε. Μην ξεχνάτε ότι τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά είναι αυτά που γνωρίζετε μόνο εσείς.

Το δεύτερο σκέλος είναι να σας πει ένα μυστικό κάποιος άλλος. Αν σε αυτό το σημείο δεν ξέρετε πως να συμπεριφερθείτε ίσως να μπορώ να σας βοήσω. Είναι σημαντικό να κάνετε δύο ερωτήσεις στον εαυτό σας:

1. Είστε σύμφωνοι να κρατήσετε το μυστικό;

Είναι συχνό το φαινόμενο να σας εκμυστηρευτούν ένα μυστικό λέγοντας σας μετά : «Μην το πεις σε κανέναν!». Αν για σας αυτό είναι λάθος πρέπει να σας χτυπήσει κάποιο καμπανάκι. Με το να σας πουν ένα μυστικό χωρίς να ερωτηθείτε πρώτα αν είσαι διατεθειμένοι να το κρατήσετε, σας βάζουν σε μια κατάσταση που δεν έχετε επιλέξει. Η κατάσταση αυτή μπορεί να σας γεμίσει άγχος ή/και φοβίες για την μη κοινοποίηση του μυστικού. Δεν έχετε καμία υποχρέωση να τηρήσετε τους όρους ενός συμβολαίου που δεν έχετε υπογράψει. Είναι λοιπόν πιο έντιμο να ενημερώσετε τον συνομιλητή σας, ότι σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να σκεφτεί μια ακόμα φορά αν θέλει να κοινοποιήσει το μυστικό του. Αν η απάντηση σας είναι θετική, τότε υπό κανονικές συνθήκες, είναι σωστό να τηρήσετε τον λόγο σας. Υπάρχει μια περίπτωση το μυστικό που θα ακούσετε να μην μπορείτε να το διαχειριστείτε. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ο ψυχολόγος σας, διότι ο θεραπευτής είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει το απόρρητο όλων όσων ακούει από τους θεραπευόμενούς του, εκτός αν κινδυνεύει η ζωή κάποιου. Αν συμφωνήσατε να κρατήσετε το μυστικό, αλλά νιώθετε την ανάγκη να το εξωτερικεύσετε αναρωτηθείτε το εξής:

2. Πόσο εκτιμάτε αυτή την σχέση σας;

Το μυστικό μπορεί να φέρει πιο κοντά τους δύο ανθρώπους. Μπορεί όμως να τους απομακρύνει αρκετά. Για τους δικούς σας λόγους μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι σημαντικό για εσάς να μην μεταφέρετε το μυστικό. Μπορεί να σκέφτεστε ότι δεν θέλετε να πληγωθεί κάποιος ή να μην θέλετε να εμπλακείτε σε κάτι που δεν σας φαίνεται και τόσο σωστό. Μπορείτε ακόμα να συμβουλέψετε το άτομο ότι το μυστικό του είναι καλύτερα να το επικοινωνήσει παρά να το κρύβει μέσα του. Πρέπει να σκεφτείτε τις συνέπειες της σχέσεις σας με την πράξης σας, να διατηρήσετε ή όχι το μυστικό του φίλου σας. Μπορεί αν ενεργήσετε χωρίς την συγκατάθεση του να καταστραφεί η σχέση σας.
Επομένως, τι είναι σημαντικό για εσάς; Η σχέση ή μια καθαρή συνείδηση;

Όποιος κι αν είναι ο δρόμος που θα επιλέξετε να θυμάστε ότι η διαδρομή για την καθαρή συνείδηση περνάει μέσα από τη γνώση των δικών σας ορίων και κινήτρων και από την πίστη στις αξίες σας. Υιοθετώντας αυτή τη στάση, θα προσελκύσετε ανθρώπους που θα εκτιμήσουν τις ευαισθησίες σας και θα πράττετε και οι δύο με ακεραιότητα. Ας ελπίσουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν θα χρειαστεί να την περνάτε πολύ συχνά και να παίρνετε δύσκολες αποφάσεις. Αλλά αν γίνει, ίσως την επόμενη φορά να είναι πιο εύκολη.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved