Ύπνος

Πόσο ύπνο χρειάζεται πραγματικά ένας άνθρωπος για να νιώσει ξεκούραστος;

Όλοι μας ακούμε και ξανά ακούμε, ότι πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ, για να νιώσουμε ξεκούραστοι και να είμαστε αποδοτικοί την επόμενη ημέρα, αλλά αυτό μπορεί να μην ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Μερικοί χρειάζονται περισσότερο ύπνο για να καλύψουν τις ανάγκες τους και άλλοι λιγότερο. Με βάση αυτό, οι συμβουλές που δίνονται για 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, είναι μύθος, σύμφωνα με τους ειδικούς. (Πώς ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να βελτιώσει το δέρμα σας;)

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα ύπνου για να νιώσει ανανεωμένος και ξεκούραστος, η οποία πιθανότατα να καθορίζεται από τα γονίδιά του ή τις γενετικές του πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι χρειάζονται κατά μέσο όρο 7 ώρες και άλλοι περισσότερες από 9 ώρες ύπνου. (Ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να έχει παρενέργειες;)

Οι ανάγκες των ανθρώπων για ύπνο αλλάζουν μακροπρόθεσμα;

Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος, αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του, ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. (Ο επαρκής ύπνος μπορεί να αντισταθμίσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων)

Παρόλο που υπάρχουν ενδεικτικοί μέσοι όροι διάρκειας ύπνου, ορισμένες ομάδες ανθρώπων χρειάζονται είτε περισσότερο, είτε λιγότερο ύπνο, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως:

 • Τα βρέφη (3-11 μηνών) χρειάζονται 12-16 ώρες
 • Τα νήπια (12-35 μηνών) χρειάζονται 11-14 ώρες
 • Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-6 ετών) χρειάζονται 10-13 ώρες
 • Τα παιδιά σχολικής ηλικίας (6-10 ετών) χρειάζονται 9-12 ώρες
 • Οι έφηβοι (11-18 ετών) χρειάζονται 8-10 ώρες
 • Οι ενήλικες χρειάζονται κατά μέσο όρο 8 ώρες, αλλά το φυσιολογικό εύρος είναι 7-9 ώρες
 • Οι ηλικιωμένοι μπορεί να χρειάζονται λιγότερο ύπνο, κατά μέσο όρο 7-8 ώρες

Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος δεν καλύπτει τις ανάγκες του ύπνου του;

Σε περίπτωση που ένας άνθρωπος κοιμάται λιγότερο από αυτό που χρειάζεται το σώμα του, για να νιώσει αναζωογονημένο την επόμενη ημέρα, προκαλούνται συμπτώματα όπως:

Πώς θα προσδιορίσετε τις ανάγκες του ύπνου σας;

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να προσδιορίσετε τις ανάγκες του ύπνου σας. Συγκεκριμένα:

 • Αφιερώστε μια ή δύο εβδομάδες κατά τις οποίες θα πρέπει να παρακολουθείτε τον ύπνο σας.
 • Παρατηρείστε τυχόν προβλήματα ύπνου και αποφύγετε αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου σας.
 • Επιλέξτε μια τυπική ώρα ύπνου και συνεχίστε να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
 • Αφήστε τον εαυτό σας να κοιμηθεί όσο χρειάζεται, χωρίς να βάζετε ξυπνητήρι το πρωί.
 • Σε διάστημα λίγων ημερών, θα έχετε εξοφλήσει το «χρέος του ύπνου σας» από τυχόν έλλειψη ύπνου των προηγούμενων ημερών, οπότε θα αρχίσετε να κοιμάστε μόνο τις ώρες που χρειάζεστε πραγματικά. Αυτές οι ώρες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες για ύπνο.

Μόλις καθορίσετε την πραγματική ποσότητα ύπνου που χρειάζεται στο σώμα σας, προγραμματίστε κατάλληλα τη ρουτίνα του ύπνου σας. Φροντίστε να κοιμάστε την ίδια ώρα περίπου κάθε βράδυ και να ξυπνάτε περίπου την ίδια κάθε πρωί.

Τονίζεται ότι οι άνθρωποι που βιώνουν μακροχρόνια στέρηση ύπνου, υιοθετούν την κατάστασή τους ως φυσιολογική και ερμηνεύουν την κούραση τους ως άγχος, που το αποδίδουν στην εργασία και τις υποχρεώσεις τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η έλλειψη ύπνου είναι ανθυγιεινή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ζητούν βοήθεια για να διορθώσουν το πρόβλημα, αφήνοντας την κατάστασή τους να επιδεινωθεί.

Αν θεωρείτε ότι δεν κοιμάστε ικανοποιητικά και αντιμετωπίζετε συμπτώματα στέρησης ύπνου, συζητήστε με κάποιον ειδικό. (Πώς σχετίζεται ο ύπνος με τη φλεγμονή;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

How Much Sleep Do You Really Need to Feel Rested? https://www.verywellhealth.com/how-much-sleep-do-i-need-3014995

Recommended Amount of Sleep for a Healthy Adult: A Joint Consensus Statement of the American Academy of Sleep Medicine and Sleep Research Society https://aasm.org/resources/pdf/pressroom/adult-sleep-duration-consensus.pdf

Recommended Amount of Sleep for Pediatric Populations: A Consensus Statement of the American Academy of Sleep Medicine https://aasm.org/resources/pdf/pediatricsleepdurationconsensus.pdf

BETTER SLEEP, FOR A BETTER YOU. https://www.sleepfoundation.org/