Εγκυμοσύνη

Πόσος χρόνος αναμονής χρειάζεται μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη;

Μια νέα μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει τις ευρέως αποδεκτές συστάσεις που συμβουλεύουν τις μητέρες να περιμένουν τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τον τοκετό για να μείνουν ξανά έγκυες.

Διευκρινίζεται ότι αυτές οι συστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός και το μειωμένο σωματικό βάρος του βρέφους, αλλά η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό PLOS One, διαπιστώνει ότι αυτός ο χρόνος αναμονής δεν είναι απαραίτητος για όλες τις γυναίκες.

Πόσος χρόνος αναμονής χρειάζεται μέχρι την επόμενη εγκυμοσύνη;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 5,5 εκατομμύρια γεννήσεις από 3,8 εκατομμύρια γυναίκες σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν διαφορά 18-24 μήνες, διαπιστώνοντας ότι τα αδέρφια που είχαν διαφορά μεταξύ τους γύρω στους 18 μήνες δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «οι τρέχουσες συστάσεις για αναμονή τουλάχιστον 24 μηνών μεταξύ τοκετού και επόμενης εγκυμοσύνης, ενδεχομένως να είναι άσκοπη για χώρες υψηλού εισοδήματος».

Η γυναικολόγος Jennifer Wider, σημείωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες που υπογραμμίζουν την ανάγκη για «χρόνο αναμονής» ανάμεσα στις εγκυμοσύνες, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης δεν ταιριάζει σε όλες τις γυναίκες. Όπως τόνισε, οι συστάσεις αναμονής ανάμεσα στις εγκυμοσύνες πρέπει να διαφέρουν ανάλογα με τον οργανισμό της κάθε γυναίκας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον 24 μήνες πριν επιχειρήσουν άλλη εγκυμοσύνη μετά τον προηγούμενο τοκετό, για να μειώσουν τον κίνδυνο κακών αποτελεσμάτων, τόσο για τις ίδιες, όσο και για το μωρό τους. Επιπρόσθετα, μετά από μια αποβολή, ο ΠΟΥ συνιστά την αναμονή τουλάχιστον 6 μηνών πριν την επόμενη εγκυμοσύνη.

Από την άλλη, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), συνιστά στις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες πριν προσπαθήσουν να μείνουν έγκυες μετά τον τοκετό. Ενώ παράλληλα προτείνουν στις γυναίκες να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τους κινδύνους και τα οφέλη που έχει μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη νωρίτερα από τους 18 μήνες. Όπως εξηγεί το ACOG, ο τοκετός με διαφορά μικρότερη των 18 μηνών αυξάνει μέτρια τον κίνδυνο επιπλοκών, ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός είναι πιο μεγάλος αν η εγκυμοσύνη προκύψει πριν από τους έξι μήνες.

Γενικότερα, οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να περιμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τον τελευταίο τοκετό τους πριν συλλάβουν, υπογράμμισε η Jennifer Lew. «Αυτό το χρονικό πλαίσιο δίνει στις γυναίκες την ευκαιρία να αναρρώσουν από τις αλλαγές που προκάλεσε η εγκυμοσύνη και ο τοκετός στο σώμα τους, την ίδια στιγμή που τις βοηθά να επιστρέψουν στο βάρος που είχαν πριν από τον τελευταίο τοκετό, τους δίνει την δυνατότητα να θηλάσουν το βρέφος τους και να ανακτήσουν τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών που είχαν προηγουμένως στο αίμα τους», εξήγησε.

Επιπρόσθετα, η Lew υπογράμμισε ότι αυτό το χρονικό διάστημα δίνει την δυνατότητα σε όσες μητέρες ήρθαν αντιμέτωπες με επιλόχειο κατάθλιψη να την αντιμετωπίσουν, διασφαλίζοντας έτσι, όχι μόνο την σωματική τους υγεία, αλλά και την ψυχική τους, ώστε να είναι σε θέση να φροντίζουν κατάλληλα το μωρό τους.

Η σύσταση λοιπόν, για αναμονή δύο χρόνων ανάμεσα σε τοκετό και επόμενη εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι αχρείαστη για τις περισσότερες γυναίκες. Όμως ένα εύλογο διάστημα 6-18 μηνών, είναι σημαντικό για πλήρη σωματική και ψυχική τους ανάρρωση.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Researchers Challenge Recommendation to Wait Two Years Between Pregnancies https://www.verywellhealth.com/researchers-challenge-wait-time-between-pregnancies-5194620

Association of Short Interpregnancy Interval With Pregnancy Outcomes According to Maternal Age https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30383085/

Interpregnancy Care https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/obstetric-care-consensus/articles/2019/01/interpregnancy-care

HTSP 101: Everything You Want to Know About Healthy Timing and Spacing of Pregnancy https://www.who.int/pmnch/topics/maternal/htsp101.pdf

Interpregnancy intervals and adverse birth outcomes in high-income countries: An international cohort study https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0255000