Διατροφή

Ποτά από ζαχαροκάλαμο: Ωφελούν την υγεία; Επηρεάζουν τους διαβητικούς;

Τα αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά, παίρνουν τη γεύση τους από τα πρόσθετα σάκχαρα. Πολλές εταιρείες διαφημίζουν ότι τα προϊόντα τους περιέχουν φυσικά σάκχαρα, αλλά πόσο πιο υγιεινά είναι τα φυσικά σάκχαρα, από την επιτραπέζια ζάχαρη;

Ο χυμός από ζαχαροκάλαμο, που μπορεί να καταναλωθεί μόνος του ή σε συνδυασμό με χυμό φρούτων, σε τροπικές χώρες χαρακτηρίζεται θρεπτικός. Αλλά, πώς μπορεί ένα ρόφημα γεμάτο ζάχαρη, να είναι θρεπτικό και υγιεινό; (Ροφήματα με γλυκαντικά: Μειώνουν το βάρος και τον κίνδυνο διαβήτη;)

Τι είναι ο χυμός ζαχαροκάλαμου;

Η ζάχαρη προέρχεται από ένα χόρτο που ονομάζεται ζαχαροκάλαμο, του οποίου τα κοτσάνια συγκομίζονται, καθαρίζονται, πολτοποιούνται, ψύχονται και αναλύονται σε επιτραπέζια ζάχαρη. (Η πικρή πλευρά της ζάχαρης: Πώς μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο σώμα;)

Ο χυμός από ζαχαροκάλαμο δημιουργείται κάπου στη μέση της διαδικασίας της παραγωγής της ζάχαρης, όταν το ζαχαροκάλαμο πολτοποιηθεί, φιλτραριστεί και κρυώσει σε μια σιροπιαστή μορφή. Τα ροφήματα από ζαχαροκάλαμο περιέχουν χυμό ζαχαροκάλαμου και νερό σαν βάση τους, την ίδια ώρα που για περαιτέρω γεύση προστίθενται και άλλα συστατικά, όπως το τζίντζερ ή οι χυμοί φρούτων. (Μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αντικαθιστώντας τα γλυκά ποτά)

Ο χυμός ζαχαροκάλαμου μπορεί να βελτιώσει την υγεία;

Διαχρονικά και σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο χυμός ζαχαροκάλαμου είναι υγιεινός. Παραδοσιακά, οι κάτοικοι των αγροτικών κοινοτήτων πιστεύουν ότι ο χυμός ζαχαροκάλαμου:

 • Προωθεί την υγεία των νεφρών
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό
 • Μειώνει τη φλεγμονή του σώματος
 • Δροσίζει το σώμα
 • Δρα ως αντισηπτικό
 • Προστατεύει από τον ίκτερο, βοηθώντας το συκώτι
 • Είναι ένα καλό τονωτικό

Ωστόσο, ένας τόσο εύκολα παραγόμενος γλυκός χυμός, φαίνεται απίστευτο να είναι τόσο καλός για την ανθρώπινη υγεία. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες για τον χυμό ζαχαροκάλαμου, οι οποίες υποστηρίζουν τις πεποιθήσεις των αγροτικών κοινοτήτων, διαπιστώνοντας τελικά ότι ο χυμός ζαχαροκάλαμου είναι:

 • Αντιφλεγμονώδης (μειώνει το πρήξιμο, την ερυθρότητα και τον πόνο)
 • Αναλγητικός (ανακουφίζει τον πόνο)
 • Αντιυπεργλυκαιμικός (μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος)
 • Διουρητικός (βελτιώνει την ούρηση και την υγεία των νεφρών)
 • Ηπατοπροστατευτικός (προστατεύει το συκώτι)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των ποτών από ζαχαροκάλαμο;

1. Χυμός ζαχαροκάλαμου

Ο χυμός ζαχαροκάλαμου είναι αποδεδειγμένα καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλα τα ποτά από ζαχαροκάλαμο με τον ίδιο τρόπο, γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τις διατροφικές τους ετικέτες.

Ορισμένα ποτά από ζαχαροκάλαμο περιέχουν απλά συστατικά, όπως χυμό ζαχαροκάλαμου, νερό και φυσικές γεύσεις. Άλλα όμως, περιέχουν και διάφορα συντηρητικά, πρόσθετες γεύσεις και πρόσθετη ζάχαρη. Στη δεύτερη περίπτωση, τα πρόσθετα σάκχαρα, αφαιρούν τα θρεπτικά συστατικά του ζαχαροκάλαμου -το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και το κάλιο- που ωφελούν την υγεία. (Γλυκαντικά: Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τις επιλογές σας;)

2. Σόδα ζαχαροκάλαμου

Υπάρχουν διάφορα αναψυκτικά, που ονομάζονται σόδες ζαχαροκάλαμου, επειδή περιέχουν φυσική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Ωστόσο, η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο δεν είναι χυμός ζαχαροκάλαμου και δεν περιέχει τα θρεπτικά συστατικά του χυμού.

Οι διαβητικοί μπορούν να καταναλώνουν ροφήματα από ζαχαροκάλαμο;

Παρόλο που αποδεδειγμένα ο χυμός ζαχαροκάλαμου βελτιώνει την υγεία, εν τούτοις θεωρείται απαγορευτικός για άτομα με διαβήτη.

Το ζαχαροκάλαμο είναι πλούσιο σε ένα είδος φυσικής ζάχαρης που ονομάζεται σακχαρόζη (το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από νερό, μαζί με περίπου 15% σακχαρόζη και 15% φυτικές ίνες) που μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει τον διαβήτη, ανεβάζοντας το σάκχαρο του αίματος. Πριν καταναλώσετε χυμό ζαχαροκάλαμου, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε διαβήτη. (Διαβήτης τύπου 2: Τα σνακ που σταθεροποιούν το σάκχαρο)

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Do Sugarcane Drinks Have Health Benefits? https://www.webmd.com/diabetes/do-sugarcane-drinks-have-health-benefits

FDA Releases Final Guidance Regarding the Food Labeling Term “Evaporated Cane Juice” https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-releases-final-guidance-regarding-food-labeling-term-evaporated-cane-juice

Phytochemical profile of sugarcane and its potential health aspects https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26009693/

Are certain types of sugars healthier than others? https://www.health.harvard.edu/blog/are-certain-types-of-sugars-healthier-than-others-2019052916699

The Effects of Ingestion of Sugarcane Juice and Commercial Sports Drinks on Cycling Performance of Athletes in Comparison to Plain Water https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3880661/

Where does sugar come from? https://www.agfoundation.org/news/where-does-sugar-come-from