Παιδί

Πότε αρχίζουν να χαμογελούν τα μωρά;

Τα μωρά μπορούν να χαμογελούν στη μήτρα, ακόμη και πριν γεννηθούν. Τα πρώτα χαμόγελα ενός μωρού είναι αντανακλαστικά χαμόγελα, όχι μια προσπάθεια μίμησης ή εμπλοκής με τους ενήλικες. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, αναπτύσσουν περισσότερες κοινωνικές δεξιότητες και ελέγχουν τις κινήσεις τους. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν τακτικά μεταξύ 6 και 12 εβδομάδων. Ορισμένα μπορεί να χαμογελούν ως απάντηση στο χαμόγελο ενός αγαπημένου προσώπου λίγο νωρίτερα. Αυτό το άρθρο εξετάζει γιατί και πότε τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν.

Πότε αρχίζουν να χαμογελούν τα μωρά;

Τα μωρά μπορούν να χαμογελούν από τη στιγμή που γεννιούνται. Ωστόσο, ένα πραγματικό χαμόγελο χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Ένα πραγματικό χαμόγελο είναι αυτό που το μωρό χαρίζει ως απάντηση σε έναν γονέα ή φροντιστή ή αντανακλά την κατάσταση ικανοποίησης του μωρού. Όταν ένα μωρό είναι μεταξύ 6-12 εβδομάδων, οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να βλέπουν πιο σταθερά χαμόγελα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λένε ότι τα περισσότερα μωρά χαμογελούν αληθινά, μη αντανακλαστικά όταν είναι περίπου 2 μηνών.

Για ποιους λόγους τα νεογέννητα χαμογελούν;

Τα μωρά χαμογελούν για πολλούς λόγους, όπως:

  1. Αντανακλαστικό χαμόγελο: Αυτό είναι το χαμόγελο που αναπτύσσουν τα μωρά στη μήτρα. Ωστόσο, τα μωρά το κάνουν τυχαία, όχι ως απάντηση στην ευτυχία ή σε κάποιον φροντιστή. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί δεν το θεωρούν πραγματικό χαμόγελο.
  2. Κοινωνικό χαμόγελο: Αυτό είναι ένα χαμόγελο ως απάντηση στην επαφή με άλλους, όπως το να χαμογελάτε πίσω σε έναν φροντιστή ή να χαμογελάτε για να τραβήξετε την προσοχή του φροντιστή.

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, μπορεί επίσης να χαμογελούν όταν είναι χαρούμενα, είτε αλληλεπιδρούν με κάποιον φροντιστή είτε όχι. Για παράδειγμα, ένας φροντιστής μπορεί να δει ένα μεγαλύτερο μωρό να χαμογελάει ενώ παίζει με ένα αγαπημένο του παιχνίδι. Ορισμένοι οδηγοί προτείνουν να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν ένα μωρό δεν επικοινωνεί με χαμόγελο ή άλλες εκφράσεις μέχρι τους 3 μήνες.

Τι γίνεται αν το μωρό δεν χαμογελάει ακόμα;

Όλα τα μωρά αναπτύσσονται με ελαφρώς διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Οι ατομικές διαφορές, όπως οι οικογενειακές αλληλεπιδράσεις, οι πολιτιστικές νόρμες και η πρόωρη γέννηση, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Τα πρόωρα μωρά τείνουν να φτάνουν τα αναπτυξιακά ορόσημα αργότερα από τα μωρά που γεννιούνται τελειόμηνα, οπότε οι γιατροί συχνά τους αναθέτουν μια διορθωμένη ηλικία. Η διορθωμένη ηλικία αντικατοπτρίζει την ηλικία στην οποία θα βρισκόταν το μωρό αν δεν είχε γεννηθεί πρόωρα. Είναι φυσιολογικό για ένα μωρό που γεννήθηκε ένα μήνα νωρίτερα να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τα συνομήλικα που είναι ένα μήνα νεότερα και μπορεί να χαμογελάει περίπου ένα μήνα αργότερα από τον μέσο όρο των μωρών της ηλικίας του. Εάν ένα μωρό δεν χαμογελάει, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Επικεντρωθείτε στο χαμόγελο, στο παιχνίδι, στο τραγούδι και σε άλλες δραστηριότητες που απολαμβάνει το μωρό. Εάν το μωρό εξακολουθεί να μην αρχίζει να χαμογελά, αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια σειρά από ζητήματα, όπως:

  1. Προβλήματα όρασης: Τα τυφλά ή με χαμηλή όραση μωρά μπορεί να μην βλέπουν τα χαμόγελα των γονιών τους ή να μην ανταποκρίνονται σε αυτά.
  2. Προβλήματα ακοής: Τα παιδιά με προβλήματα ακοής μπορεί να μην χαμογελούν στον ήχο του γουργουρητού, του χαχανητού ή της φωνής του γονέα.
  3. Αυτισμός: Τα αυτιστικά μωρά μπορεί να μην χαμογελούν στους φροντιστές ή μπορεί να έχουν άλλες διαφορές στις κοινωνικές δεξιότητες.
  4. Ταμπεραμέντο: Ορισμένα μωρά είναι πιο ντροπαλά, λιγότερο διαδραστικά ή χαμογελούν λιγότερο εύκολα από άλλα. Αν ένα μωρό μπορεί και χαμογελάει αλλά χαμογελάει λιγότερο από κάποια άλλα βρέφη, μπορεί να φταίει απλώς η προσωπικότητά του.

Χαμόγελο και βρεφική ανάπτυξη

Τα αντανακλαστικά χαμόγελα σημαίνουν απλώς ότι οι μύες στο πρόσωπο του μωρού λειτουργούν κανονικά. Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, τα μωρά δοκιμάζουν ένα ευρύ φάσμα εκφράσεων. Καθώς αναπτύσσουν σχέσεις με τους φροντιστές και βαθύτερους κοινωνικούς δεσμούς, αρχίζουν να χαμογελούν όταν είναι χαρούμενα ή να μιμούνται το χαμόγελο ενός φροντιστή. Τα παιδιά που δεν χαμογελούν ή που δεν χαμογελούν στους φροντιστές μπορεί να έχουν κάποιο αναπτυξιακό πρόβλημα. Το χαμόγελο μπορεί επίσης να αποτελεί αντανάκλαση της κουλτούρας και του περιβάλλοντος. Μια μελέτη του 2012 εξέτασε το χαμόγελο σε βρέφη ηλικίας 6 έως 12 εβδομάδων. Η μελέτη συνέκρινε βρέφη από οικογένειες με πολλές πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις με εκείνα των οποίων οι οικογένειες είχαν λιγότερες πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις. Οι μητέρες και τα μωρά και από τις δύο ομάδες χαμογελούσαν το ένα στο άλλο για παρόμοιο χρονικό διάστημα όταν τα μωρά ήταν 6 εβδομάδων. Μέχρι τις 12 εβδομάδες, τα μωρά και οι μητέρες από την κοινότητα με τις λιγότερες πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις χαμογελούσαν και μιμούνταν λιγότερο το χαμόγελο του άλλου. Αυτό υποδηλώνει ότι τα μωρά παίρνουν ενδείξεις για το χαμόγελο από την οικογένεια και την κουλτούρα τους και ότι τα μωρά που βιώνουν πιο συχνές αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να χαμογελούν περισσότερο.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό αν το παιδί σας δεν γελάει;

Οι γονείς θα πρέπει να συζητούν τα αναπτυξιακά ορόσημα του μωρού τους σε κάθε συνήθη επίσκεψη υγειονομικής περίθαλψης, ιδίως εάν το μωρό δεν έχει φτάσει τα τυπικά για την ηλικία του ορόσημα. Εάν ένα μωρό δεν αρχίζει να μιμείται τα χαμόγελα των φροντιστών μεταξύ 6 και 12 εβδομάδων, μιλήστε με έναν γιατρό. Άλλοι λόγοι για να μιλήσετε σε έναν γιατρό περιλαμβάνουν εάν ένα μωρό:

  1. σταματά να χαμογελά στους φροντιστές
  2. φαίνεται να μην αισθάνεται πολύ άνετα με την οπτική επαφή ή δεν χαμογελάει ποτέ όταν κοιτάζει τους φροντιστές
  3. χάνει οποιεσδήποτε πρόσφατα αποκτηθείσες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου του χαμόγελου
  4. δεν χαμογελάει μέχρι τους 3 μήνες

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

When Will My Baby Smile? https://pathways.org/when-will-my-baby-smile/

Your Baby at 2 Months https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/pdf/checklists/Checklists-with-Tips_Reader_508.pdf

Calculating Corrected Age https://depts.washington.edu/growing/Assess/Grca.htm

A cross-cultural comparison of the development of the social smile: A longitudinal study of maternal and infant imitation in 6- and 12-week-old infants https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163638312000410

The role of visual experience in the production of emotional facial expressions by blind people: a review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5902524/

Development Milestones https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557518/