Παιδί

Πότε χαμογελούν τα μωρά;

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το πρώτο χαμόγελο του μωρού – είναι ένα γλυκό ορόσημο που μοιάζει με ανταμοιβή μετά από τις άγρυπνες νύχτες και τις μεγάλες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητο.

Το χαμόγελο είναι επίσης ένα σημάδι ότι το μωρό σας αρχίζει να αναπτύσσει δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας και πριν το καταλάβετε θα «μιλάει», θα γελάει και θα χειροκροτεί.

Το ορόσημο του χαμόγελου διαφέρει κάπως από μωρό σε μωρό. Και δεδομένου ότι τα νεογέννητα χαμογελούν επίσης ως αντανακλαστικό, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ ενός “πραγματικού” χαμόγελου που το μωρό σας επιλέγει να κάνει και ενός που πιάνετε τυχαία.

Πότε χαμογελούν τα μωρά;

Μπορείτε να περιμένετε να δείτε το πρώτο πραγματικό χαμόγελο όταν το μωρό σας είναι περίπου 8 εβδομάδων. Αυτό είναι ένα “κοινωνικό χαμόγελο“, το οποίο το μωρό σας κάνει για να εμπλακεί με τους άλλους. Μέχρι την ηλικία των 2 μηνών περίπου, τα περισσότερα μωρά έχουν αρχίσει να χαμογελούν, αλλά κάποια μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να δείξουν ένα χαμόγελο.

Το μωρό σας έχει επίσης ένα “αντανακλαστικό χαμόγελο“, το οποίο μπορεί να δείτε στις πρώτες εβδομάδες. Τα μωρά έχουν την ικανότητα να χαμογελούν στη μήτρα πριν καν γεννηθούν. Μετά τη γέννηση, μπορεί να γίνετε μάρτυρες ενός μικρού χαμόγελου καθώς το νεογέννητο κοιμάται ή ακόμα και καθώς κουνιέται. Το αντανακλαστικό χαμόγελο δεν θεωρείται πραγματικό χαμόγελο επειδή συμβαίνει τυχαία, όχι επειδή το μωρό σας αισθάνεται χαρούμενο ή προσπαθεί να συνδεθεί μαζί σας.

Το κοινωνικό χαμόγελο είναι διαφορετικό: σηματοδοτεί ότι το μωρό σας προσπαθεί να εμπλακεί μαζί σας και να μιμηθεί τις εκφράσεις του προσώπου σας. Αυτό το επίπεδο κοινωνικής σύνδεσης χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί, γι’ αυτό και χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι το μωρό σας να είναι σε θέση να σας χαμογελάσει.

Ακόμα κι αν το μωρό σας δεν σας δίνει κοινωνικά χαμόγελα από την αρχή, εξακολουθεί να μαθαίνει κοινωνικές δεξιότητες χάρη στις αλληλεπιδράσεις σας μαζί του. Μπορεί να παρατηρήσετε το μωρό σας να πειραματίζεται με το να σας κάνει γκριμάτσες, προσπαθώντας να μιμηθεί αυτό που κάνετε εσείς. Στην πραγματικότητα, ακόμη και τα νεογέννητα μπορούν να μιμηθούν εκφράσεις του προσώπου, όπως το άνοιγμα του στόματός τους ή το βγάλσιμο της γλώσσας τους.

Μέχρι την ηλικία των 2 ή 3 μηνών περίπου, θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας παρακολουθεί με προσήλωση τους ανθρώπους γύρω του και ίσως αρχίσει ακόμη και να “μιλάει χαμογελώντας”. Αυτός είναι ο τρόπος του μωρού σας να κάνει μικρές συζητήσεις μαζί σας.

Όσο περισσότερο ασχολείστε με αυτές τις προσπάθειες, τόσο περισσότερο θα προχωρήσει η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Επιπλέον, η “κουβέντα” με το μικρό σας καθώς μαθαίνει πώς να ασχολείται με τους άλλους είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα μέρη αυτών των πρώτων μηνών με το βρέφος σας.

Γιατί τα μωρά χαμογελούν στον ύπνο τους;

Το να βλέπετε το μωρό σας να χαμογελάει στον ύπνο του καθώς κοιμάται στην αγκαλιά σας είναι ένα είδος χαριτωμενιάς του μωρού σας. Αλλά αυτά τα χαμόγελα στον ύπνο είναι διαφορετικά από τα κοινωνικά χαμόγελα.

Στα μωρά, το χαμόγελο στον ύπνο οφείλεται συνήθως σε αντανακλαστικό. Αυτά τα αντανακλαστικά χαμόγελα είναι πολύ μικρότερα από τα γνήσια κοινωνικά χαμόγελα και δεν αποτελούν απάντηση σε κάτι εξωτερικό, όπως η φωνή σας ή η οπτική σας επαφή.

Τι συμβαίνει αν το μωρό σας δεν χαμογελάει;

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στην ανάπτυξη του παιδιού, υπάρχει ένα εύρος φυσιολογικών τιμών όσον αφορά το πότε χαμογελούν τα μωρά. Αλλά αν το μωρό σας δεν δείχνει κοινωνικό χαμόγελο μέχρι την ηλικία των 2 μηνών περίπου, μιλήστε με τον γιατρό του παιδιού σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι μιας αναπτυξιακής καθυστέρησης που μπορεί να χρειάζεται προσοχή.

Αφού το μωρό σας αρχίσει να χαμογελάει, τι ακολουθεί:

Μόλις το μωρό σας αρχίσει να χαμογελάει, δεν θα αργήσετε να δείτε την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη να αυξάνεται αλματωδώς.

Δείτε τι να περιμένετε:

  • Μέχρι την ηλικία των 3 μηνών, το μωρό σας θα προσπαθήσει να σας μιλήσει χαμογελώντας και να ξεκινήσει τη δική του εκδοχή μιας συζήτησης
  • Μέχρι την ηλικία των 4-6 μηνών, τα περισσότερα μωρά θα χαμογελούν με ενθουσιασμό, θα γελούν, θα τσιρίζουν από χαρά και θα αρχίσουν να φλυαρούν
  • Γύρω στους 7 μήνες, το μωρό σας μπορεί να ανταποκριθεί στο όνομά του
  • Μέχρι την ηλικία των 9 μηνών, το μωρό σας μπορεί να είναι σε θέση να χειροκροτήσει
  • Μέχρι την ηλικία των 10 μηνών, η βραχυπρόθεσμη μνήμη του μωρού σας έχει βελτιωθεί τόσο πολύ που μπορεί να θυμάται μερικά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά ακόμα μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα
  • Σε ηλικία 1 έτους, το μωρό σας πιθανότατα θα έχει μάθει να χαιρετάει και να αποχαιρετάει και να λέει “μαμά” και “μπαμπά

Το χαμόγελο είναι μόνο η αρχή. Κάθε νέο αναπτυξιακό στάδιο φέρνει περισσότερες ευκαιρίες για δέσιμο, σύνδεση και διασκέδαση με το μικρό σας.