Διατροφή

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να φάω φρούτα; Πριν ή μετά το φαγητό;

Τα φρούτα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης φυτικές ενώσεις, όπως τα αντιοξειδωτικά, που προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση φρούτων σε καθημερινή βάση για τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας ενός ανθρώπου και για την πρόληψη μιας σειράς ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, το εγκεφαλικό, κλπ.

Ωστόσο, ένα θέμα που συζητείται ευρέως είναι το ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα για την κατανάλωση φρούτων. Μερικοί υποστηρίζουν πως η ιδανική στιγμή είναι πριν από ένα γεύμα, ενώ αντιθέτως άλλοι επιμένουν στην κατανάλωση φρούτων μετά από το γεύμα τους.

Παρόλο που δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάποιον από τους ισχυρισμούς αυτούς, για ορισμένα άτομα, όπως αυτά με σακχαρώδη διαβήτη ή αυτά που θέλουν να χάσουν βάρος, η κατανάλωση φρούτων σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμη.

Μερικοί από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την κατάλληλη χρονική στιγμή για την κατανάλωση φρούτων είναι οι εξής:

Μύθος #1: Τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται πάντα με άδειο στομάχι

Αυτός είναι ένας από τους πιο κοινούς μύθους και στηρίζεται στην άποψη πως η κατανάλωση φρούτων μαζί με κάποιο γεύμα επιβραδύνει την πέψη και οδηγεί σε καθίζηση του φαγητού στο στομάχι. Επιπλέον, αυτός ο μύθος ισχυρίζεται πως η κατανάλωση φρούτων μαζί με κάποιο γεύμα  προκαλεί συμπτώματα, όπως αυξημένα αέρια, φούσκωμα και δυσφορία.

Παρόλο που οι φυτικές ίνες των φρούτων μπορεί πράγματι να επιβραδύνουν την απελευθέρωση της τροφής από το στομάχι, δεν αληθεύει το ότι προκαλούν καθίζηση του φαγητού στο στομάχι επ’ αόριστον. Με άλλα λόγια, ο ρυθμός κένωσης του στομάχου είναι αρκετά πιο αργός, λόγω της κατανάλωσης φρούτων, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιβραδύνει την πέψη σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκαλεί καθίζηση και αλλοίωση της τροφής στο στομάχι.

Αυτή η επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου μπορεί μάλιστα να αποτελεί θετικό γεγονός, καθώς ενδεχομένως βοηθά κάποιον να νιώσει χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους ισχυρισμούς περί συμπτωμάτων που προκαλεί η κατανάλωση φρούτων με το γεύμα, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Μύθος #2: Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν φρούτα 1-2 ώρες πριν ή μετά από ένα γεύμα

Αυτός ο μύθος βασίζεται στην ιδέα πως η κατανάλωση φρούτων μαζί με ένα γεύμα μπορεί να επηρεάσει την πέψη και αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο για ένα άτομο με διαβήτη, που μπορεί να έχει ήδη πεπτικά προβλήματα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως η κατανάλωση φρούτων ξεχωριστά από το γεύμα μπορεί να βελτιώσει την πέψη. Επιπλέον, είναι γνωστό πως η κατανάλωση φρούτων ξεχωριστά μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός το οποίο είναι λιγότερο πιθανό όταν αυτά καταναλώνονται μαζί με άλλα τρόφιμα.

Επομένως, ένα άτομο με διαβήτη μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από το συνδυασμό των φρούτων με άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες ή λιπαρά, καθώς με αυτό τον τρόπο το σώμα απορροφά μικρότερες ποσότητες ζάχαρης κάθε φορά, γεγονός το οποίο περιορίζει την επίδρασή της στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μύθος #3: Η κατανάλωση φρούτων πρέπει να αποφεύγεται το βράδυ

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση ενός πλήρους γεύματος λίγες ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο ενός ατόμου. Ωστόσο, η κατανάλωση φρούτων είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει τον ύπνο, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα, ειδικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα.

Μάλιστα, η επιλογή ορισμένων φρέσκων φρούτων έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει τον ύπνο. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση μπανάνας που περιέχει κάλιο μπορεί να αποτρέψει τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια, ενώ φρούτα, όπως τα βερίκοκα ή οι χουρμάδες, με υψηλή συγκέντρωση μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη χαλάρωση και τον καλύτερο ύπνο.

Υπάρχει βέλτιστη ώρα για την κατανάλωση φρούτων;

Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είναι καλή για την κατανάλωση φρούτων, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά πρέπει να αποφεύγονται κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες η χρονική στιγμή κατανάλωσης των φρούτων μπορεί να έχει σημασία. Αυτές είναι οι εξής:

  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές.

Για το λόγο αυτό, συνιστάται ο συνδυασμός των φρούτων με άλλα τρόφιμα, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ή λιπαρά σε άτομα με οποιοδήποτε τύπο διαβήτη. Ο συνδυασμός αυτός βοηθά στην πιο αργή είσοδο του σακχάρου από τα φρούτα στο λεπτό έντερο και επομένως σε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα των ατόμων αυτών, σε σύγκριση με την κατανάλωση των φρούτων μόνων τους.

  • Άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν τα φρούτα, η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της αίσθησης πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και απώλεια βάρους.

Επομένως, για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, η κατανάλωση φρούτων αμέσως πριν ή μετά από ένα γεύμα μπορεί να είναι αρκετά ευεργετική στη μείωση των θερμίδων που αυτοί καταναλώνουν και συνεπώς στην απώλεια βάρους.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Should fruit be eaten before or after meals? https://www.hunimed.eu/news/fruit-eaten-meals/#:~:text=%E2%80%9CPreferably%2C%20fruit%20should%20be%20eaten,the%20glycemic%20index%20of%20foods.

5 Myths About the Best Time to Eat Fruit (and the Truth) https://www.healthline.com/nutrition/best-time-eat-fruit

When is the best time to eat fruit? https://www.medicalnewstoday.com/articles/325253

The impact of soluble dietary fibre on gastric emptying, postprandial blood glucose and insulin in patients with type 2 diabetes https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/23/2/210.pdf