Εγκυμοσύνη

Πότε επιστρέφει η έμμηνος ρύση μετά τον τοκετό;

Πότε θα έχετε την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό;

Ως γενική οδηγία, μπορείτε να περιμένετε την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό:

  • 6 έως 8 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας, εάν χρησιμοποιείτε μόνο φόρμουλα γάλακτος
  • 4 έως 8 εβδομάδες αφότου αρχίσετε να συμπληρώνετε το θηλασμό με φόρμουλα ή να εισάγετε στέρεες τροφές
  • 7 έως 8 μήνες, ή και περισσότερο, μετά τον τοκετό, αν θηλάζετε αποκλειστικά. Σε ορισμένες γυναίκες δεν επανέρχεται η περίοδο τους μέχρι να σταματήσουν να θηλάζουν.

Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει το πόσο σύντομα θα ξεκινήσει η περίοδο μετά τον τοκετό είναι το αν θηλάζετε ή όχι και, αν ναι, πόσο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες που παράγει το σώμα σας όταν θηλάζετε, συμπεριλαμβανομένης της προλακτίνης και της ωκυτοκίνης, συνήθως καταστέλλουν την ωορρηξία. (Το γεγονός ότι θηλάζετε και δεν έχετε περίοδο δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Μπορείτε να μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε – γι’ αυτό είναι σημαντικό να συζητήσετε τις επιλογές αντισύλληψης με τον γυναικολόγο σας όταν είστε έτοιμη να αρχίσετε να κάνετε ξανά σεξ).

Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο θηλάζετε το μωρό σας, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η περίοδός σας. Αν το μωρό σας κοιμάται όλη τη νύχτα από μικρή ηλικία ή αν συμπληρώνετε με φόρμουλα, η περίοδός σας μπορεί να επιστρέψει νωρίτερα από ό,τι θα επέστρεφε αν μόνο θηλάζατε και πολύ συχνά.

Γι΄αυτό τον λόγο, οι επιδράσεις του θηλασμού στον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας νέας μαμάς μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό: Δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να προβλέψετε ακριβώς πότε θα έχετε την πρώτη σας περίοδο μετά την εγκυμοσύνη ή πώς θα είναι αυτή η περίοδος, επειδή το σώμα κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό. Ορισμένες γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά όλο το εικοσιτετράωρο μπορεί να αρχίσουν να έχουν περίοδο ένα μήνα μετά τον τοκετό, ενώ άλλες που συμπληρώνουν το γάλα με φόρμουλα μπορεί να μην έχουν περίοδο για αρκετούς μήνες.

Ούτε σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει πολλές έρευνες: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου σε μία στις τρεις γυναίκες επανέρχεται η περίοδός της μέσα σε έξι εβδομάδες από τον τοκετό – και από αυτές τις γυναίκες, περίπου τα δύο τρίτα θήλαζαν αποκλειστικά.

Θα έχετε κάποια αιμορραγία και εκκρίσεις αμέσως μετά τον τοκετό, τα οποία μπορεί να μπερδέψετε με την πρώτη σας περίοδο, αλλά αυτό δεν είναι ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ φυσιολογική αιμορραγία μετά τον τοκετό που ονομάζεται λόχια και μπορεί να παραμείνει για έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Παρόλο που η λοχία μπορεί να περιλαμβάνει αίμα, είναι καλύτερο να μη χρησιμοποιείτε ταμπόν για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, μέχρι να κάνετε τον έλεγχο μετά τον τοκετό και ο γιατρός σας να σας δώσει το οκ να τα χρησιμοποιήσετε και να κάνετε ξανά σεξ. Υπάρχει περίπτωση τα ταμπόν να εισάγουν βακτήρια στην ακόμα επουλούμενη μήτρα σας ή να ερεθίσουν τυχόν σχισμές στο περίνεο.

Θα αισθάνομαι διαφορετικά την έμμηνο ρύση μετά τον τοκετό;

Είναι φυσιολογικό αν διαπιστώσετε ότι η έμμηνος ρύση σας είναι διαφορετική τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν γεννήσετε.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων περιόδων μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να παρατηρήσετε ότι:

  • Η ροή σας είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. (Αυτό οφείλεται στη νέα διευρυμένη κοιλότητα της μήτρας σας, η οποία έχει περισσότερο βλεννογόνο να αποβάλει)
  • Έχετε μικρούς θρόμβους αίματος. Αυτά είναι φυσιολογικά, αλλά αν αρχίσετε να βλέπετε θρόμβους σε μεγάλο μέγεθος, ενημερώστε τον γυναικολόγο σας άμεσα
  • Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος είναι ακανόνιστος. Μπορεί να χρειαστεί έως και ένας χρόνος για να επανέλθει και πάλι ο φυσιολογικός κύκλος σας, ειδικά αν θηλάζετε

Η εμπειρία της περιόδου μετά τον τοκετό θα είναι διαφορετική σε όλες τις γυναίκες- οι κράμπες της περιόδου ορισμένων γυναικών μπορεί να επανέλθουν στο φυσιολογικό, ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να διαπιστώσουν ότι ο πόνος της περιόδου τους είναι λιγότερο έντονος μετά την εγκυμοσύνη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες γυναίκες που έκαναν καισαρική τομή παρουσίασαν πιο επώδυνη περίοδο μετά τον τοκετό τους.

Μπορεί η περίοδος κατά τη διάρκεια του θηλασμού να επηρεάσει την παροχή γάλακτος;

Ναι, ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος μπορεί να επηρεάσει την προσφορά γάλακτος, αλλά είναι γενικά μικρό και προσωρινό φαινόμενο. Λίγες ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη παροχή γάλακτος και επώδυνες θηλές, γεγονός που μπορεί να κάνει το θηλασμό μια άβολη διαδικασία για εσάς.

Αυτές οι αλλαγές είναι συνήθως ήπιες και διαρκούν μόνο λίγες ημέρες, αλλά αν θηλάζετε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το μωρό σας θέλει να θηλάσει περισσότερο λόγω της μειωμένης προσφοράς γάλακτος.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος αν δεν έχετε ακόμα την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό;

Ναι. Είναι ασυνήθιστο, αλλά είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον τοκετό, ακόμη και αν δεν έχει επανέλθει ακόμη η περίοδός σας. Γι΄αυτό το λόγο πολλοί γιατροί συνιστούν να περιμένετε τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες προτού κάνετε σεξ μετά τον τοκετό για να αφήσετε το σώμα σας να επουλωθεί από την γέννα.

Ανεξάρτητα από το αν θηλάζετε ή όχι, το σώμα σας θα απελευθερώσει το πρώτο ωάριο μετά τον τοκετό πριν από την έμμηνο ρύση. Εάν δεν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αντισύλληψη αμέσως μόλις αρχίσετε να κάνετε ξανά σεξ, υπάρχει πιθανότητα να συλλάβετε, ακόμη και πριν φτάσει η πρώτη σας περίοδος μετά τον τοκετό.

Αν ανησυχείτε ότι θα ξεχάσετε ένα καθημερινό χάπι ή αν έχετε άγχος να βασιστείτε σε μια φυσική μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων, όπως η παρακολούθηση της ωορρηξίας, ίσως να θέλετε να εξετάσετε μια από αυτές τις πιο μακροπρόθεσμες επιλογές:

  • Οι ενέσεις Depo-Provera διαρκούν περίπου τρεις μήνες και είναι ασφαλείς για χρήση κατά τη διάρκεια του θηλασμού
  • Μια ενδομήτρια συσκευή (IUD), η οποία είναι αποτελεσματική για έως και μια δεκαετία
  • Ένα εμφύτευμα αντισύλληψης όπως το Nexplanon, το οποίο απελευθερώνει ορμόνες για τον έλεγχο της ωορρηξίας
  • Απολίνωση των σαλπίγγων. Είναι περισσότερο από 99 % αποτελεσματική, αλλά είναι μόνιμη

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για την πρώτη περίοδό σας μετά την εγκυμοσύνη;

Οι πρώτες σας περίοδοι μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι διαφορετικές από ό,τι πριν αποκτήσετε το μωρό σας. Αν ποτέ ανησυχείτε γι’ αυτές ή αναρωτιέστε αν η κατάστασή σας είναι φυσιολογική, απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Τα ακόλουθα συμπτώματα δικαιολογούν επίσης ένα τηλεφώνημα στον γυναικολόγο:

  • Συνεχείς ακανόνιστες ή πολύ βαριές περίοδοι. Εάν η περίοδός σας δεν γίνεται πιο τακτική μετά από μερικούς μήνες ή εάν έχετε πολύ βαριά περίοδο για περισσότερους από δύο ή τρεις κύκλους, ενημερώστε τον γυναικολόγο σας. Μπορεί να σας ελέγξει για θέματα μήτρας ή ορμονικά προβλήματα
  • Έχετε μεγάλους θρόμβους. Οτιδήποτε είναι μεγαλύτερο από μια μπάλα του γκολφ είναι λόγος ανησυχίας
  • Εκκρίσεις που μυρίζουν άσχημα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει βακτηριακή κολπίτιδα ή λοίμωξη της μήτρας
  • Ρίγος ή/και πυρετός άνω των 39 βαθμών. Εάν αυτό συμβεί τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει πιθανή λοίμωξη της μήτρας, των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης
  • Μεγαλύτερη καθυστέρηση στην επιστροφή της περιόδου σας εάν δεν θηλάζετε. Εάν δίνεται γάλα με φόρμουλα και δεν έχετε περίοδο μέχρι τους τρεις μήνες μετά τον τοκετό, μιλήστε με τον γυναικολόγο ή τη μαία σας. Μπορεί να θελήσουν να ελέγξουν για δευτερογενή αμηνόρροια (που συμβαίνει όταν γυναίκες με προηγουμένως φυσιολογικό κύκλο δεν έχουν περίοδο για τρεις μήνες), εγκυμοσύνη ή άλλα θέματα


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Caesarean section scar causes myometrial hypertrophy with subsequent heavy menstrual flow and dysmenorrhoea https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29055402/

Will my period change after pregnancy? https://utswmed.org/medblog/period-changes-after-pregnancy/

Sex after pregnancy: Set your own timeline https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/sex-after-pregnancy/art-20045669

Birth control after childbirth: Long-term options for new moms https://utswmed.org/medblog/larc-birth-control-after-delivery/

Recovering from Delivery (Postpartum Recovery) https://familydoctor.org/recovering-from-delivery/

Infections After Delivery https://www.merckmanuals.com/home/women-s-health-issues/postpartum-care/infections-after-delivery?autoredirectid=17857

The physiological basis of breastfeeding https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK148970/

Do Your Periods Change After Pregnancy? https://health.clevelandclinic.org/do-your-periods-change-after-pregnancy/

Menstruation https://www.llli.org/breastfeeding-info/menstruation/

YOUR BODY AFTER BABY: THE FIRST 6 WEEKS https://www.marchofdimes.org/pregnancy/your-body-after-baby-the-first-6-weeks.aspx

Predictors of puerperal menstruation https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32649685/