Μολυσματικές ασθένειες

Πότε και πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το απολυμαντικό χεριών για καλύτερη προστασία από την COVID-19;

Σε κάθε ξέσπασμα μιας επιδημίας ή μιας πανδημίας, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, παρατηρείται το πόσο περιζήτητα γίνονται τα απολυμαντικά χεριών. Φυσικά το απολυμαντικό χεριών είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια μας, για την απομάκρυνση των μικροβίων και την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να μολυνθούμε εάν αγγίξουμε το πρόσωπο μας. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι το απολυμαντικό χεριών είναι μόνο ένα εφεδρικό όπλο στα χέρια μας για την αποφυγή της COVID-19 και γενικότερα των λοιμώξεων.

Το πρώτο όπλο που έχετε στην φαρέτρα σας δεν είναι άλλο από το πλύσιμο των χεριών με καθαρό νερό και σαπούνι. Το σαπούνι και το καθαρό νερό, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, είναι πιο αποτελεσματικά στη απομάκρυνση όλων των ποσοτήτων και όλων των τύπων μικροβίων. Από την άλλη το απολυμαντικό χεριών απομακρύνει μόνο μερικά παθογόνα, αλλά όχι όλα.

Γιατί τα καθαρά χέρια είναι σημαντικά;

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η COVID-19, εξαπλώνονται μέσω μικροσκοπικών σταγονιδίων όταν βήχετε, φτερνίζεστε ή μιλάτε. Εάν κάποιος βήξει στο χέρι του και αγγίξει μια επιφάνεια, ο ιός θα επιβιώσει στα χέρια του, ακολούθως στην επιφάνεια που άγγιξε και θα μεταδοθεί σε όλους τους άλλους ανθρώπους που θα αγγίξουν την συγκεκριμένη επιφάνεια.

Η καλή υγιεινή των χεριών βοηθά στην εξάλειψη των επικίνδυνων μικροβίων. Όσο περισσότερο πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, τόσο μεγαλύτερος αριθμός παθογόνων απομακρύνεται μειώνοντας έτσι την εξάπλωση των λοιμώξεων.

Πότε και πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το απολυμαντικό χεριών για καλύτερη προστασία από την COVID-19;

Όταν δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε σαπούνι, το απολυμαντικό χεριών είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ, καθώς το λιγότερο αλκοόλ δεν είναι αποτελεσματικό στη θανάτωση αρκετών παθογόνων.

Ακολουθούν συμβουλές για τη σωστή χρήση του απολυμαντικού χεριών:

  • Απολυμάνετε τα χέρια σας πολύ καλά σε κάθε σημείο. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το εξής μέγα λάθος: πλένουν μόνο τις παλάμες των χεριών τους. Τα μικρόβια βρίσκονται παντού, στις παλάμες, στα δάκτυλα και στις ράχες των χεριών σας, οπότε φροντίστε να απολυμάνετε τα χέρια σας στην ολότητα τους. Φροντίστε να καθαρίζετε τους καρπούς, ανάμεσα στα δάχτυλα, τις ράχες των χεριών σας, τους αντίχειρες και τις άκρες των δακτύλων σας.
  • Χρησιμοποιήστε άφθονο απολυμαντικό. Για να καλύψετε όλες αυτές τις περιοχές των χεριών σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άφθονη ποσότητα απολυμαντικού. Τα χέρια πρέπει να φαίνονται βρεγμένα μετά την εφαρμογή.
  • Τρίψτε τα χέρια σας μέχρι να στεγνώσουν. Η τριβή που προκαλείται από το τρίψιμο του απολυμαντικού στα χέρια, βοηθά στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων μικροβίων από την επιφάνεια του δέρματος σας. Καθαρά θεωρούνται τα χέρια που είναι πλέον στεγνά μετά την εφαρμογή και το τρίψιμο του απολυμαντικού.

Συμπερασματικά

Το απολυμαντικό χεριών δεν είναι η πιο αποτελεσματική λύση καθαρισμού των χεριών σας και θα πρέπει να αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε ως κύρια μέθοδο καθαρισμού, αλλά είναι μια βολική εναλλακτική επιλογή για την υγιεινή των χεριών όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και δεν έχετε πρόσβαση σε σαπούνι και καθαρό νερό.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

When + How to Use Hand Sanitizer Properly for COVID-19 Protection https://www.healthination.com/health/when-how-use-hand-sanitizer

What to Do If Coronavirus (COVID-19) Affects Your Community https://www.healthination.com/health/covid-19-prevention

How to Reduce the Spread of COVID-19 https://www.healthination.com/health/how-to-reduce-covid-19

Q&A on coronaviruses (COVID-19) https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-coronaviruses

Show Me the Science – When & How to Use Hand Sanitizer in Community Settings https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html