Πρόληψη και θεραπεία

Πότε μπορείτε να αρχίσετε να συναναστρέφεστε με κάποιον που κόλλησε κορωνοϊό;

Tο πότε είναι ασφαλές να αρχίσετε να συναναστρέφεστε με κάποιον που έχει αναρρώσει από COVID-19, είναι μια εύλογη ερώτηση που την κάνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον, ειδικά μετά την έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης όμικρον.

Όπως συμβαίνει και με άλλες μολυσματικές ασθένειες, ο χρόνος ανάρρωσης από τη νόσο COVID-19 διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και ως εκ τούτου οι ειδικοί συνιστούν στο κοινό να ακολουθεί τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Σύμφωνα λοιπόν με τις πρόσφατα αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές του CDC, κάποιος που αναρρώνει από COVID-19, μπορεί μετά από πέντε ημέρες να βγει από την καραντίνα με την προϋπόθεση ότι θα φορά μάσκα για τις επόμενες πέντε ημέρες. Η εν λόγω σύσταση βασίζεται σε νέα δεδομένα που δείχνουν ότι ένας ασθενής είναι πιο μεταδοτικός τις δύο πρώτες ημέρες της ασθένειάς του, ίσως και την τρίτη, αλλά αργότερα το ιικό του φορτίο αρχίζει να μειώνεται. Σημειώνεται ότι πρώτη μέρα ασθενείας θεωρείται η μέρα κατά την οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά συμπτώματα, ενώ για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς πρώτη μέρα θεωρείται η ημέρα που το διαγνωστικό τους τεστ έδειξε θετικό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ντιν Μπλούμπεργκ, επικεφαλής Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, την πρώτη μέρα της μόλυνσης οι ασθενείς είναι 60% μεταδοτικοί, ενώ την πέμπτη μέρα, αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 10-20% και η χρήση μάσκας μειώνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού. Ως εκ τούτου, οι δέκα μέρες που συνιστούσε μέχρι πρόσφατα -βάσει εκτιμήσεων- το CDC, θεωρούνται πλέον αχρείαστες και η μείωσή τους σε πέντε ημέρες, νοουμένου ότι για τις υπόλοιπες πέντε θα χρησιμοποιείται μάσκα, θεωρείται λογική.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θεωρούνται εύλογες από την επιστημονική κοινότητα, αλλά προϋποθέτουν την ευσυνειδησία του κοινού, που καλείται να φορά τη μάσκα του για άλλες πέντε μέρες μετά το πέρας των πέντε ημερών καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κάθε άνθρωπος που νοσεί και βγαίνει από την καραντίνα του, πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη το περιβάλλον στο οποίο ζει και τους ανθρώπους από τους οποίους αυτό αποτελείται, πριν αποφασίσει αν θέλει να τους πλησιάσει την πέμπτη μέρα ή αν θέλει να δώσει μερικές ακόμη μέρες παράτασης. Εσείς για παράδειγμα, αν έχετε ανοσοκατεσταλμένα άτομα στην οικογένειά σας, ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις είναι προτιμότερο να αποφύγετε την επαφή μαζί τους μετά τις πέντε ημέρες, ακόμη και αν χρησιμοποιείτε μάσκα. Το όριο των δέκα ημερών πριν έρθετε σε άμεση επαφή μαζί τους ίσως είναι καταλληλότερο, ειδικά τώρα με τη μετάλλαξη όμικρον που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. (Η τρίτη δόση προστατεύει από τη μετάλλαξη όμικρον;)

Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης;

Πριν έρθετε σε επαφή με κάποιον που νόσησε ή με οποιονδήποτε άλλον μένει εκτός του σπιτιού σας είναι καλό:

  • Να του ζητήσετε να κάνει ένα τεστ αντιγόνου πριν σας επισκεφτεί
  • Να τον ρωτήσετε αν είναι ή όχι εμβολιασμένος
  • Να συμφωνήσετε να φοράτε όλοι όσοι βρίσκεστε στον ίδιο χώρο μάσκα (Πόσο αποτελεσματική είναι η χρήση μάσκας)
  • Να ζητήσετε να σας επισκέπτονται μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι (όσο άβολο και αν ακούγεται)

Επιπρόσθετα, είναι καλό:

  • Να φοράτε μάσκα σε όλες σας τις εξόδους
  • Να κρατάτε αποστάσεις από τους γύρω σας
  • Να αποφεύγετε πολυσύχναστους χώρους
  • Να λαμβάνετε μέρος μόνο σε εκδηλώσεις στις οποίες γίνονται δεκτοί μόνο εμβολιασμένοι
  • Να εμβολιαστείτε όσο πιο σύντομα γίνεται και με την τρίτη δόση


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved