Διάγνωση

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για τις ζαλάδες σας;

Ο ίλιγγος αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη αίσθηση για πολλούς ανθρώπους. Όταν έχετε ίλιγγο τείνει να χειροτερεύει όταν κινείτε το κεφάλι σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προκαλείται από ένα πρόβλημα στο μηχανισμό ισορροπίας στο εσωτερικό του αυτιού σας. Αυτός ο μηχανισμός ισορροπίας -που ονομάζεται λαβύρινθος– λειτουργεί μέσω υγρού που κινείται στο εσωτερικό του αυτιού σας, στέλνοντας μηνύματα στον εγκέφαλό σας σχετικά με τη θέση σας.

Ποιες είναι οι αιτίες για τις ζαλάδες;

  1. Λαβυρινθίτιδα

Η λαβυρινθίτιδα είναι μια φλεγμονή του μηχανισμού ισορροπίας του εσωτερικού αυτιού, η οποία συχνά προκαλείται από μια ιογενή ασθένεια όπως ένα κρυολόγημα. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο ίλιγγος, ο οποίος είναι χειρότερος όταν κινείστε. Μπορεί επίσης να έχετε ναυτία, έμετο ή ήπια απώλεια ακοής. Το ξάπλωμα στο κρεβάτι θα πρέπει να διευκολύνει τα συμπτώματα και αυτά συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Εάν έχετε επίσης πόνο στο αυτί σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

  1. Νόσος του Ménière

Η νόσος του Ménière επηρεάζει επίσης το εσωτερικό του αυτιού σας. Είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 20-50 ετών. Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται σε “κρίσεις” που προκαλούν:

  • Κάποια απώλεια ακοής στο ένα αυτί
  • Ίλιγγο
  • Εμβοές – βουητό, κουδούνισμα ή θόρυβο, συνήθως στο ίδιο αυτί με τη μειωμένη ακοή

Οι περισσότερες κρίσεις διαρκούν λίγες ώρες, αλλά μπορεί να έχετε “ομάδες” κρίσεων κάθε μία ή δύο ημέρες επί μία εβδομάδα ή και περισσότερο. Από τη στιγμή που έχετε τη νόσο του Ménière, είναι πιθανό να έχετε περισσότερες κρίσεις στο μέλλον.

Ευτυχώς, πολλοί άνθρωποι (έως και 7 στους 10 πάσχοντες από τη νόσο Ménière) περνούν μήνες ή και χρόνια μεταξύ των κρίσεων.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως αυτά, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αυτός μπορεί να θελήσει να σας κάνει κάποιες εξετάσεις αυτιών ή σπινθηρογράφημα του αυτιού σας. Παρόλο που η νόσος Ménière μπορεί να είναι δυσάρεστη, δεν είναι καρκινική και δεν θα προκαλέσει άλλα προβλήματα στο νευρικό σας σύστημα.

Η θεραπεία για τη νόσο Ménière εξαρτάται από το πόσο άσχημα είναι τα διάφορα συμπτώματά σας. Για παράδειγμα, εάν οι κρίσεις σας δεν συμβαίνουν τόσο συχνά, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα δισκίο κατά της αδιαθεσίας που ονομάζεται κινναριζίνη ή προχλωροπεραζίνη , το οποίο θα λαμβάνετε μόλις εκδηλωθεί μια κρίση. Εάν οι κρίσεις σας είναι πιο συχνές, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ένα δισκίο που ονομάζεται βηταϊστίνη, το οποίο λαμβάνετε τακτικά για να κάνετε τις κρίσεις λιγότερο συχνές. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η μείωση του αλατιού και της καφεΐνης στη διατροφή σας και η αποφυγή του καπνίσματος θα σας βοηθήσουν επίσης.

  1. Κυκλοφορία του αίματος

Εάν δεν φτάνει αρκετό αίμα στον εγκέφαλό σας, μπορεί να αισθάνεστε ζαλάδα και λιποθυμία. Αυτό είναι πιο πιθανό να αποτελεί πρόβλημα αν σηκώνεστε γρήγορα ή αν αισθάνεστε ζέστη. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

Αν αυτό είναι το πρόβλημα, δεν θα έχετε ίλιγγο ή θα νιώθετε ζαλάδα, αλλά είναι πιθανό να νιώθετε ασταθής στα πόδια σας και μπορεί να πέσετε. Οι αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Ορισμένα είδη εγκεφαλικού επεισοδίου
  • Το αλκοόλ
  • Διαταραχές των νεύρων που επηρεάζουν τα νεύρα στα πόδια και τα πέλματά σας
  • Να είστε γενικά αδύναμοι και ευπαθείς

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας αν αισθάνεστε ζάλη;

Εάν έχετε παρατεταμένα ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια ζάλης, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε επίσης:

  • Πόνο στο στήθος ή αίσθημα παλμών
  • Προβλήματα με την ομιλία, την όραση ή την ακοή σας
  • Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια σας ή προβλήματα στο περπάτημα
  • Μούδιασμα
  • Απώλεια των αισθήσεων

Η εξήγηση του τι ακριβώς εννοείτε με τις “ζαλάδες” θα βοηθήσει το γιατρό σας να βρει την αιτία και την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Ορισμένα είδη ζαλάδας μπορούν να βοηθηθούν με δισκία και ορισμένα θα κατασταλάξουν μόνα τους. Αλλά μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τον εαυτό σας:

  • Αποφεύγοντας το αλκοόλ
  • Να σηκώνεστε αργά και να στηρίζεστε στην άκρη του κρεβατιού για λίγα λεπτά πριν σηκωθείτε
  • Ρωτώντας τον γιατρό σας για χειρολισθήρες και άλλες προσαρμογές στο σπίτι
  • Βεβαιώνοντας ότι το σπίτι σας είναι καλά φωτισμένο και ότι δεν υπάρχουν χαλαρά χαλιά ή ηλεκτρικά καλώδια στο πάτωμα
  • Να φοράτε καλά προσαρμοσμένες παντόφλες με πίσω μέρος, για να μην σκοντάφτετε

Τι συμβαίνει με τις εμβοές στο αυτί σας;

Οι εμβοές – βουητό, κουδούνισμα ή θόρυβος στο ένα ή και στα δύο αυτιά – είναι σύμπτωμα της νόσου του Ménière. Ωστόσο, είναι και από μόνες τους ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Εάν έχετε εμβοές, ειδικά στο ένα μόνο αυτί – πρέπει να το ελέγξει ο γιατρός σας. Αυτό συμβαίνει επειδή πολύ σπάνια οι εμβοές στη μία πλευρά μπορεί να οφείλονται σε ανάπτυξη όγκου εντός του ακουστικού νεύρου (που ονομάζεται ακουστικό νευρίνωμα).

Ευτυχώς, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων με εμβοές δεν έχουν κάποια υποκείμενη πάθηση και δεν θα σας βλάψει σοβαρά. Ωστόσο, ένα συνεχές βουητό στα αυτιά σας μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό.

Εάν οι εμβοές σας είναι ενοχλητικές, πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. Αυτός μπορεί συχνά να προσφέρει θεραπείες που θα βοηθήσουν πολύ στα συμπτώματα – αν και δεν θα μπορέσουν να τα θεραπεύσουν. Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν συσκευές κάλυψης εμβοών – είναι σαν ακουστικά βαρηκοΐας, αλλά παράγουν έναν θόρυβο υποβάθρου ,που ονομάζεται “λευκός θόρυβος“, ο οποίος βοηθά στην κάλυψη των εμβοών. Άλλες γεννήτριες θορύβου, τις οποίες δεν φοράτε στο αυτί σας αλλά τις έχετε ανοιχτές στο χώρο, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Για ορισμένους ανθρώπους, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά. Ό,τι κι αν κάνετε λοιπόν, μην υποφέρετε σιωπηλά.