Αίμα

Πότε πρέπει να είμαστε νηστικοί πριν από μια εξέταση αίματος;

Ορισμένες εξετάσεις αίματος απαιτούν νηστεία πριν εκτελεστούν, δηλαδή την αποφυγή κατανάλωσης οποιουδήποτε ποτού και φαγητού εκτός από νερό. Η νηστεία δεν είναι πάντα απαραίτητη πριν από μια εξέταση αίματος, αλλά όταν αυτή απαιτείται διαρκεί συνήθως μόνο για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

Η τήρηση νηστείας πριν μια εξέταση αίματος, που το απαιτεί, είναι πολύ σημαντική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί τα αποτελέσματά της να είναι ανακριβή και να γίνει λανθασμένη διάγνωση.

Πριν από ποιες εξετάσεις αίματος απαιτείται νηστεία;

Το εάν κάποιος χρειάζεται ή όχι να νηστέψει πριν από μια εξέταση αίματος εξαρτάται από τον τύπο της εξέτασης στην οποία θα υποβληθεί. Μερικοί τύποι εξετάσεων αίματος που απαιτούν νηστεία είναι οι εξής:

  • Εξέταση γλυκόζης αίματος νηστείας

Η εξέταση γλυκόζης αίματος νηστείας μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως μια δοκιμή γλυκόζης αίματος νηστείας βοηθά στη μέτρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου για να διαπιστωθεί εάν αυτά είναι υγιή ή όχι.

Για την εξέταση αυτή απαιτείται νηστεία για 8-10 ώρες πριν, γι’ αυτό συνήθως πραγματοποιείται νωρίς το πρωί αμέσως μετά το ξύπνημα. Η νηστεία βοηθά στη διασφάλιση του ότι η εξέταση αίματος θα καταγράψει μια ακριβή μέτρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας, ώστε να μπορέσει ένας γιατρός να κάνει σωστή διάγνωση του διαβήτη ή να αποκλείσει το ενδεχόμενο ύπαρξής του.

  • Εξέταση χοληστερόλης στο αίμα

Οι εξετάσεις χοληστερόλης στο αίμα, ή αλλιώς γνωστές ως προφίλ λιπιδίων, αξιολογούν τα επίπεδα των λιπιδίων (LDL χοληστερόλη, HDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στο αίμα ενός ανθρώπου.

Τα επίπεδα αυτών των λιπιδίων στο αίμα αυξάνονται όταν ένα άτομο έχει καταναλώσει πρόσφατα φαγητό. Αυτός είναι ο λόγος που πριν την εξέταση αυτή απαιτείται νηστεία για 9-12 ώρες, για να μπορέσουν να υπολογιστούν οι ακριβείς ποσότητες των λιπιδίων.

Σύμφωνα με μελέτες, η νηστεία μπορεί να μην είναι απαραίτητη πριν από όλες τις εξετάσεις χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, αλλά η αποχή από το αλκοόλ για τουλάχιστον 24 ώρες πριν είναι σημαντική σε κάθε περίπτωση.

  • Εξέταση γ-γλουταμυλοτρανσφεράσης ορού

Μια δοκιμή γ-γλουταμυλοτρανσφεράσης του όρου (GGT) βοηθά στη διάγνωση της ηπατικής νόσου, καθώς η GGT είναι ένα ένζυμο που βοηθά στην αποτελεσματική λειτουργία του ήπατος.

Ένα άτομο, που πρόκειται να κάνει μια εξέταση γ-γλουταμυλοτρανσφεράσης, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγει την κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού και ποτού για 8 ώρες πριν, καθώς και να αποφύγει την κατανάλωση αλκοόλ και λήψη ορισμένων φαρμάκων.

  • Εξέταση σιδήρου

Μια εξέταση σιδήρου μετρά τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα ενός ανθρώπου και βοηθά στον εντοπισμό καταστάσεων που προκαλούνται από την έλλειψη του σιδήρου στο αίμα, όπως η αναιμία.

Ο σίδηρος λαμβάνεται από διάφορα τρόφιμα και απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος. Επομένως, εάν ένα άτομο φάει πριν την εξέταση για μέτρηση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν αυξημένα επίπεδα αυτού.

Συνεπώς, για να προκύψουν ακριβή αποτελέσματα, ένα άτομο πρέπει να μείνει νηστικό από τα μεσάνυχτα της μέρας πριν την εξέταση.

Μερικές ακόμη εξετάσεις αίματος που απαιτούν νηστεία πιο πριν είναι οι εξετάσεις λειτουργίας του ήπατος, νεφρικής λειτουργίας, ηλεκτρολυτών του όρου και βιταμίνης Β12.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος πριν τις εξετάσεις αίματος που απαιτούν νηστεία και τι όχι;

Όταν κάποιος πρέπει να νηστέψει πριν την πραγματοποίηση μιας εξέτασης αίματος, μπορεί να συνεχίσει να καταναλώνει νερό, καθώς αυτό δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα μιας εξέτασης αίματος και βοηθά ταυτόχρονα στην ενυδάτωση του οργανισμού κατά το χρονικό διάστημα της νηστείας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό τα άτομα που λαμβάνουν κάποιο είδος φαρμακευτικής αγωγής να μην την διακόψουν λόγω της νηστείας για την εξέταση αίματος, εκτός αν ο γιατρός τους έχει πει να κάνουν το αντίθετο.

Αντιθέτως, μερικά πράγματα εκτός από το φαγητό και τα ροφήματα που πρέπει να αποφεύγονται κατά το χρονικό διάστημα νηστείας πριν από μια εξέταση αίματος είναι τα εξής:

  • Κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα λίπους και σακχάρου στο αίμα
  • Κάπνισμα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα μιας εξέτασης αίματος που απαιτεί νηστεία
  • Μάσημα τσίχλας, καθώς ακόμη και εάν η τσίχλα δεν περιέχει ζάχαρη, το μάσημά της μπορεί να επιταχύνει την πέψη, πράγμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εξέτασης
  • Σωματική άσκηση, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εξέτασης μέσω επιτάχυνσης της πέψης

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What to know about fasting before a blood test https://www.medicalnewstoday.com/articles/319080

A Test in Context: Lipid Profile, Fasting Versus Nonfasting https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109717391647?via%3Dihub