Παιδί

Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει το βάρος του παιδιού σας;

Τι εννοούμε με τον όρο υπέρβαροι;

Τα παιδιά εξακολουθούν να μεγαλώνουν και να αναπτύσσονται. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος τους, το σχήμα και το μέγεθος μπορεί να αλλάξουν δραστικά μέχρι να τελειώσουν το σχολείο. Εξαιτίας αυτού, μετράμε το «βάρος για το ύψος» ως εκατοστημόριο ανάλογα με την ηλικία (ένας τρόπος σύγκρισης μεμονωμένων παιδιών με έναν υγιή εθνικό μέσο όρο). Μπορείτε να ελέγξετε το εκατοστημόριο του παιδιού σας με ένα διάγραμμα στο διαδίκτυο.

Τα παιδιά κινδυνεύουν να είναι υπέρβαρα εάν ο δείκτης μάζας σώματος (ο λόγος του βάρους προς το ύψος) είναι στο 85ο εκατοστημόριο ή πάνω από αυτό για την ηλικία τους. Το να βρίσκονται στο 85ο εκατοστημόριο σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερα από το 85% των παιδιών με τα οποία συγκρίνονται. Κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα (ένα στάδιο μετά το υπέρβαρο) εάν ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεγαλύτερος ή ίσος από το 95ο εκατοστημόριο.

Γιατί πρέπει να μας απασχολεί το βάρος των παιδιών;

Ενώ ορισμένα παιδιά απλώς θα χάσουν τα παραπάνω κιλάκια που έχουν, πολλά δεν θα το κάνουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αργότερα.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά μπορεί να αισθάνονται δύσπνοια, να δυσκολεύονται να συμμετέχουν σε αθλήματα και παιχνίδια και να βιώνουν εκφοβισμό ή πειράγματα λόγω του μεγέθους τους. Τα παχύσαρκα κορίτσια μπορεί να φτάσουν νωρίτερα στην εφηβεία και να έχουν να αντιμετωπίσουν περίοδο σε ηλικία μόλις 8 ή 9 ετών.

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν υπέρβαρα και στη νεαρή ενήλικη ζωή. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και να περιορίσει την ικανότητά τους να παραμείνουν σε φόρμα και υγιή. Κανείς δεν το θέλει αυτό για το παιδί του, οπότε τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το βάρος του;

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσετε μια συζήτηση στο σπίτι σχετικά με το σωματικό βάρος, αλλά αν ανησυχείτε για το παιδί σας, αξίζει τον κόπο.

Αν το βάρος των παιδιών σας δεν αποτελεί θέμα, είτε για τα ίδια είτε για εσάς, όσο λιγότερο μιλάνε οι γονείς για το βάρος των παιδιών τους τόσο το καλύτερο.

Ωστόσο, αν το βάρος του παιδιού σας αρχίζει να επηρεάζει τη ζωή και την ευημερία του, πρέπει οι γονείς να ξεκινήσουν εκφράζοντας τους δικούς τους φόβους για το πώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευτυχία του παιδιού τους, αντί να φωνάζουν για το μέγεθος ή τις διατροφικές του συνήθειες. Δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που μπορεί να ακολουθήσει κάθε οικογένεια, εκτός από το ότι η συζήτηση πρέπει να είναι πάντα με αγάπη και ειλικρίνεια.

Η έναρξη μιας συζήτησης μπορεί να είναι πιο δύσκολη όταν οι γονείς έχουν συνείδηση ότι το δικό τους βάρος, οι διατροφικές συνήθειες και η φυσική τους κατάσταση δεν αποτελούν ιδανικό παράδειγμα για να ακολουθήσουν τα παιδιά τους.

Ως γονέας, κοιτάξτε τα τρόφιμα που έχετε στο σπίτι. Το παιδί σας μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο για να ανοίξει το ψυγείο αλλά εσείς αγοράζετε ό,τι μπαίνει μέσα σε αυτό! Μιλήστε με τα παιδιά σας για την σημασία της υγείας, ώστε να μπορούν να καταλάβουν και δουν ότι εργάζεστε και εσείς για τη δική σας. Βάλτε κάποιους στόχους, διασκεδάστε, γυμναστείτε μαζί και περάστε ποιοτικό χρόνο μαγειρεύοντας μαζί υγιεινά.

Πώς να βοηθήσετε τα υπέρβαρα παιδιά;

Η αποφυγή της αρνητικότητας είναι ζωτικής σημασίας. Το να νιώθετε θετικά για το σώμα σας είναι απαραίτητο. Αν τα παιδιά σας, σας ακούνε να είστε αρνητικοί για το δικό σας σώμα, τότε μην περιμένετε να ακολουθήσουν τις δικές σας απόψεις. Υπενθυμίστε στα παιδιά σας πόσο ευλογημένα θα πρέπει να αισθάνονται που είναι αρτιμελή . Οι οικογενειακές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία σε μονοπάτια στη φύση ή ακόμη και ένας γρήγορος περίπατος γύρω από το τετράγωνο κάθε μέρα, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης, καθώς επίσης το να κάνετε κάποια άσκηση στο σπίτι μαζί μπορεί να κάνει τη γυμναστική πιο διασκεδαστική.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές αν ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού σας:

  1. Ελέγξτε τα διαγράμματα

Ελέγξτε το βάρος του παιδιού σας σε σχέση με το ύψος του στο διάγραμμα των εκατοστημόριων ή ζητήστε από έναν διατροφολόγο να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του παιδιού σας.

  1. Προκαλεί το βάρος κάποιο πρόβλημα στην ζωή του παιδιού;

Διερευνήστε με το παιδί σας αν το βάρος του προκαλεί προβλήματα. Μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες που θέλει; Έχει ευτυχισμένες και σταθερές φιλίες ή υπάρχουν ενδείξεις για πειράγματα ή εκφοβισμό;

  1. Να είστε ευαίσθητοι

Αν το βάρος του παιδιού σας σε σχέση με το ύψος του είναι πάνω από το 95ο εκατοστημόριο ή αν πιστεύετε ότι το βάρος του του δημιουργεί προβλήματα, σκεφτείτε να κάνετε μια ευαίσθητη συζήτηση για την υγεία και τη φυσική του κατάσταση. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να υποβάλλονται σε δίαιτα, εκτός εάν το έχει προτείνει ο επαγγελματίας υγείας.

  1. Προτείνετε θετικές αλλαγές

Επικεντρώστε τη συζήτησή σας στους δικούς σας φόβους και ελπίδες και προτείνετε θετικά βήματα για την πραγματοποίηση αλλαγών, όπως να ασκείστε περισσότερο ως οικογένεια και να τρώτε πιο υγιεινά τρόφιμα και ροφήματα.

  1. Μην είστε σκληροί

Αποφύγετε να κάνετε αρνητικά σχόλια για το βάρος ή το μέγεθος του παιδιού σας, ακόμη και για πλάκα, καθώς αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Τα αδέρφια συχνά χρησιμοποιούν το «χοντρό» ως φορτισμένη προσβολή, καθώς πολλά παιδιά γνωρίζουν πόσο οδυνηρός μπορεί να είναι ένας τέτοιος όρος. Ως γονέας είναι σημαντικό να επισημάνετε  πόσο απαράδεκτα είναι αυτού του είδους τα σχόλια μέσα στις αδελφικές σχέσεις.

  1. Κάντε το μια οικογενειακή δραστηριότητα

Τα παιδιά είναι πιο επιτυχημένα στη διαχείριση του βάρους τους όταν όλη η οικογένεια κάνει υγιεινές αλλαγές στη διατροφή και τις συνήθειες άσκησης.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Growth charts https://www.rcpch.ac.uk/resources/growth-charts

How to Talk to Kids about Weight https://www.eatright.org/health/wellness/your-overall-health/how-to-talk-to-kids-about-weight

Praise, Don't Tease, And Other Tips To Help Kids With Their Weight https://www.npr.org/sections/health-shots/2019/08/25/753446490/praise-dont-tease-and-other-tips-to-help-kids-with-their-weight

13 Smart (and Sensitive) Ways to Talk to Your Kids About Their Weight https://www.thehealthy.com/family/childrens-health/ways-to-talk-to-kids-about-weight/

Obesity - How to talk to your child about their weight: a guide for parents and carers https://www.schn.health.nsw.gov.au/fact-sheets/how-to-talk-to-kids-about-weight

HEALTHY LIFESTYLE AND WEIGHT MANAGEMENT PROGRAMS FOR CHILDREN AND FAMILIES https://healthyweightpartnership.org/