Εξαρτησιογόνες ουσίες

Πότε το αλκοόλ μετατρέπεται σε εξάρτηση;

Τους τελευταίους μήνες, ήταν πολύ έντονα στην επικαιρότητα η χρήση αλκοόλ και κυρίως η χρήση του από ανήλικους, που έχει ως συνέπεια παραβατικές συμπεριφορές. Μάλιστα, αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλές οικογένειες ανά το παγκόσμιο. Παράλληλα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το 2006 έως το 2010, οι θάνατοι που σχετίζονταν με το αλκοόλ ανήλθαν στις 88.000 ετησίως, κάτι που αναλογεί σχεδόν στο 10% όλων των θανάτων που παρατηρούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Τι είναι ο αλκοολισμός;

Σύμφωνα με έρευνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 6,6% του ενήλικου πληθυσμού ανέφερε ότι καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ενώ ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του έχει καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ. Σημειώνεται ότι ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων ποτών σε μια ημέρα για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα ποτά την ημέρα για άνδρες.

Ο αλκοολισμός (AUD) και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση ουσιών, θεωρούνται ασθένειες όπως και πολλές άλλες, με τη διαφορά ότι αυτές στιγματίζουν τον άνθρωπο, θεωρώντας τον αποτυχημένο.

Ποια είναι η αιτία του αλκοολισμού;

Η αιτία του αλκοολισμού, είναι μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γονιδίων και περιβάλλοντος, που συσχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας. Σε μια μελέτη μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι το 77% των ατόμων με AUD, αντιμετώπιζε και άλλο ιατρικό πρόβλημα όπως ο καρκίνος, η ηπατική νόσος, η παγκρεατίτιδα ή άλλες ψυχιατρικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η διπολική διαταραχή ή η σχιζοφρένεια. Επιπρόσθετα, ένα ψυχολογικό τραύμα σωματικής, λεκτικής και σεξουαλικής κακοποίησης, μπορεί επίσης να αποτελέσει μια από τις αιτίες της στροφής ενός ανθρώπου προς το αλκοόλ. Τέλος, παρόλο που η γενετική διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση σε συγκεκριμένα γεγονότα και καταστάσεις, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ένα άτομο να καταφύγει στο αλκοόλ για να νιώσει καλύτερα.

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τον αλκοολισμό;

Η συνειδητοποίηση του αλκοολισμού είναι δύσκολη υπόθεση. Ο αλκοολισμός είναι κοινωνικά αποδεκτός στα περισσότερα μέρη του κόσμου, ωστόσο, σπάνια θα δεις έναν αλκοολικό να παραδέχεται από μόνος του την ασθένεια του. Συνήθως, η συζήτηση αρχίζει από φίλους και μέλη της οικογενείας, οι οποίοι παροτρύνουν τους ανθρώπους αυτούς να ζητήσουν βοήθεια, διότι πολλοί δεν βλέπουν την κατάχρηση του αλκοόλ ως πρόβλημα.

Στην περίπτωση που αναρωτιέστε, εάν εσείς ή κάποιος δικός σας, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ, τότε αναρωτηθείτε το εξής: Πόσες φορές ήπιατε/ ήπιε πέντε ή περισσότερα ποτά σε μια μέρα; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα είναι καθοριστική για να συνειδητοποιήσετε το πρόβλημα. Στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει συχνά τότε αυτό σημαίνει πως η επέμβαση ενός ειδικού είναι επιβεβλημένη.

Πώς αντιμετωπίζεται ο αλκοολισμός;

Η θεραπεία του AUD δεν είναι απλή, καθώς δεν μπορεί κάποιος να πάρει απλά ένα αντιβιοτικό και να του περάσει μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, εξοπλιστείτε με υπομονή και δείτε πιο κάτω ποιες θεραπείες υπάρχουν.

1. Φάρμακα: Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

  • Η Ναλτρεξόνη, η acamprosate και η δισουλφιράμη είναι φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την FDA για τη θεραπεία του AUD.
  • Άλλα φάρμακα είναι: η ναλμεφένη, η μπακλοφένη, η γκαμπαπεντίνη και η τοπιραμάτη.

2. Η ατομική και ομαδική θεραπεία μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

3. Θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών: Συνήθως, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, στρέφονται προς το ποτό για να ανακουφιστούν. Η θεραπεία αυτών των ψυχολογικών διαταραχών θα συμβάλει καταλυτικά στην συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ.

Σημειώνεται ότι οι υποτροπές είναι συχνές στον αλκοολισμό και η αντιμετώπιση τους εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η σταθερότητα στην εργασία, η ύπαρξη μόνιμης κατοικίας, η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και το σύστημα υγείας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved