Πρόληψη και θεραπεία

ΠΟΥ: Επείγουσα η ανάγκη εύρεσης εμβολίου κατά του θανατηφόρου στρεπτόκοκκου (GBS)

Μια νέα έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) αποκαλύπτει τον ανησυχητικό παγκόσμιο αντίκτυπο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS). Ο συγκεκριμένος στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να μεταδοθεί στη μήτρα, κατά τη γέννηση, ή τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του εμβρύου  και ευθύνεται για περίπου 150.000 θανάτους μωρών κάθε χρόνο, περισσότερους από μισό εκατομμύριο πρόωρους τοκετούς αλλά και σημαντική μακροχρόνια αναπηρία.

Η έκθεση ζητά επειγόντως την ανάπτυξη μητρικών εμβολίων κατά του GBS ώστε να μειωθεί αυτός ο αριθμός. «Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Β είναι μια σημαντική και υποτιμημένη απειλή για την επιβίωση και την ευημερία των νεογνών, φέρνοντας καταστροφικές επιπτώσεις για τόσες πολλές οικογένειες παγκοσμίως», υποστήριξε ο Phillipp Lambach, γιατρός  του  τμήματος ανοσοποίησης, εμβολίων και βιολογικών του ΠΟΥ και συγγραφέας της συγκεκριμένης έκθεσης.

Κατά μέσο όρο το 15% όλων των εγκύων γυναικών παγκοσμίως – σχεδόν 20 εκατομμύρια ετησίως – φέρουν το βακτήριο GBS στον κόλπο τους, συνήθως χωρίς συμπτώματα. Το βακτήριο μετέπειτα  μπορεί να εξαπλωθεί από μια έγκυο γυναίκα στο αγέννητο μωρό της στη μήτρα ή στα νεογνά κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μέχρι στιγμής, η αντιβιοτική προφύλαξη που χορηγείται σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι το κύριο μέσο πρόληψης της νόσου GBS σε νεογέννητα βρέφη, εάν το βακτήριο εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή προφυλακτική κάλυψη, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία, καθώς δεν μπορεί  να αποτρέψει τις περισσότερες θνησιγένειες που σχετίζονται με GBS, πρόωρους τοκετούς ή νόσο GBS που εμφανίζεται αργότερα μετά τη γέννηση.

Η έκθεση καλεί την επιστημονική κοινότητα να εστιάσει  στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου GBS που θα μπορούσε να χορηγηθεί σε έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια συνήθων ελέγχων εγκυμοσύνης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εάν ο εμβολιασμός για το συγκεκριμένο βακτήριο  φτάσει στο 70% των εγκύων γυναικών, τότε θα μπορούσαν να αποφευχθούν περισσότεροι από 50.000 θάνατοι που σχετίζονται με το GBS ετησίως – καθώς και πάνω από 170.000 πρόωροι τοκετοί. Η έκθεση τονίζει ότι υπάρχει πιθανότητα οι θάνατοι και οι πρόωροι τοκετοί να είναι ακόμα περισσότεροι, γιατί υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις δεδομένων, εξαιτίας των οποίων ενδέχεται να μην έχει δοθεί το βάρος που θα έπρεπε στην εύρεση εμβολίου.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον καθηγητή Joy Lawn, Διευθυντή του Κέντρου  Μητρικής Εφηβικής Αναπαραγωγικής & Παιδικής Υγείας (MARCH) στο LSHTM, και συνεργάτη στην έκθεση: «Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β αποτελεί σοβαρή πρόκληση για κάθε οικογένεια που επηρεάζεται και σε κάθε χώρα. Ο μητρικός εμβολιασμός θα μπορούσε να σώσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων μωρών τα επόμενα χρόνια, ωστόσο 30 χρόνια από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά, δεν έχει δοθεί κάποιο εμβόλιο στην ανθρωπότητα. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών του κόσμου με ένα εμβόλιο GBS».

Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο για το GBS, που πραγματοποιήθηκε από τον ΠΟΥ με στόχο να κινητοποιήσει τους ερευνητές για το πώς να επιταχύνουν την επιστήμη για τη μείωση των επιπτώσεων της αυτό το απειλητικό για τη ζωή βακτήριο παγκοσμίως.

Όπως άλλωστε έχουμε πει πολλές φορές, η πρόληψη είναι η καλύτερη μορφή θεραπείας!


+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Issues of antimicrobial resistance in group B streptococcus in the era of intrapartum antibiotic prophylaxis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=streptococcus+B

Streptococcal toxins: role in pathogenesis and disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26433203/

Group B Strep (GBS) https://www.cdc.gov/groupbstrep/index.html

Group B strep disease https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/group-b-strep/symptoms-causes/syc-20351729

Urgent need for vaccine to prevent deadly Group B streptococcus https://www.who.int/news/item/02-11-2021-urgent-need-for-vaccine-to-prevent-deadly-group-b-streptococcus

Group B strep https://www.nhs.uk/conditions/group-b-strep/