Παιδί

Που οφείλεται η συχνή αμυγδαλίτιδα στα παιδιά;

Τι είναι η αμυγδαλίτιδα και σε ποιους εμφανίζεται συνήθως;

Η οξεία αμυγδαλίτιδα ή το πρήξιμο των αμυγδαλών συνήθως προκαλείται από κάποιον ιό, αλλά μπορεί να προκληθεί και από βακτήρια του στρεπτόκοκκου Streptococcus pyogenes και ονομάζεται τότε στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα. Οι γονείς μικρών παιδιών συχνά έχουν αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση και τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο στον λαιμό, και πρήξιμο των λεμφαδένων και των αμυγδαλών. Τα αντιβιοτικά είναι αρκετά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά ένας μεγάλος αριθμός παιδιών συχνά υποτροπιάζει και εμφανίζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας αμυγδαλίτιδας.

Τα παιδιά που εμφανίζουν πολύ συχνά αμυγδαλίτιδα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουν χειρουργικά τις αμυγδαλές τους, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό γιατί κάποια παιδιά είναι πιο επιρρεπή από άλλα στο να παθαίνουν συχνά λοιμώξεις στις αμυγδαλές.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Μια ομάδα με επικεφαλής την Dr. Shane Crotty του La Jolla Institute for Immunology πήρε δείγμα από τις αμυγδαλές 66 παιδιών που τις είχαν αφαιρέσει εξαιτίας επαναλαμβανόμενων αμυγδαλίτιδων και από 80 παιδιά τα οποία είχαν αφαιρέσει τις αμυγδαλές τους για άλλους ιατρικούς λόγους και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Science Translational Medicine.

Η ομάδα βρήκε πως οι αμυγδαλές των παιδιών με επαναλαμβανόμενη αμυγδαλίτιδα είχαν αυξημένο αριθμό TFH κυττάρων, που συνήθως βοηθούν τα Β κύτταρα να παράγουν προστατευτικά αντισώματα ενάντια σε βακτήρια και ιούς. Τα παιδιά αυτά επίσης είχαν λιγότερα Β κύτταρα στις αμυγδαλές τους. Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε S. pyogenes το ανοσοποιητικό τους παράγει αρκετά αντισώματα ένα εκ των οποίων αναγνωρίζει μία τοξική πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο SpeA.

Υπήρχαν και άλλα σημαντικά ευρήματα;

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα παιδιά με επαναλαμβανόμενες αμυγδαλίτιδες είχαν χαμηλά αντισώματα έναντι του  SpeA στο αίμα τους. Επιπλέον έρευνα έδειξε πως σε αυτά τα παιδιά τα βακτήρια έδειχναν να παίζουν ένα άσχημο παιχνίδι στο ανοσοποιητικό, αφού το SpeA έκανε τα TFH να σκοτώνουν τα B κύτταρα αντί να τα βοηθήσουν να κάνουν αντισώματα για να εξουδετερώσουν το SpeA.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει πίσω από αυτόν τον μηχανισμό μια κληρονομική προδιάθεση καθώς πολλοί από τους γονείς  των παιδιών αυτών είχαν και αυτοί ιστορικό επαναλαμβανόμενων αμυγδαλίτιδων. Έτσι, καθώς η ανοσολογική απόκριση σε αυτά τα παιδιά δεν είναι η αναμενόμενη οι επιστήμονες τόνισαν τη σημασία του να υπάρχει ένα εμβόλιο, το οποίο θα εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα εκ των προτέρων, ώστε να μπορεί να έχει μια προστατευτική αντίδραση που θα προλάβει την επανεμφάνιση της αμυγδαλίτιδας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Understanding recurrent tonsillitis https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/understanding-recurrent-tonsillitis

Recurrent group A Streptococcus tonsillitis is an immunosusceptibility disease involving antibody deficiency and aberrant TFH cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30728285