Μολυσματικές ασθένειες

ΠΟΥ: Οι μάσκες δεν αποτελούν «πανάκεια» για τον τερματισμό της πανδημίας

Μπορεί η μάσκα να μας προστατεύσει από τον κορωνοϊό;

Το τελευταίο διάστημα, ακούμε διφορούμενες απόψεις σε ότι αφορά την χρήση και το επίπεδο προστασίας της μάσκας ενάντια στον κορωνοϊό. Άλλοι υποστηρίζουν πως μάσκα πρέπει να φορούν μόνο όσοι νοσούν ή έχουν συμπτώματα, για να αποτρέψουν τα μολυσμένα σταγονίδια του αναπνευστικού να φτάσουν και να μολύνουν κάποιον άλλο άνθρωπο εάν φταρνιστούν, βήξουν ή όσο μιλούν. (Νέα οδηγία για παιδιά: Απαραίτητη η μάσκα στο σχολείο ανεξαρτήτως εμβολιασμού)

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, ειπώθηκε πως όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες πρέπει να φοράνε μάσκα για να προστατευτούν από τον κορωνοϊό όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ενώ την ίδια στιγμή σε πολλές χώρες η χρήση της μάσκας έγινε υποχρεωτική για όλους κατά τις μετακινήσεις τους. (CDC: Η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι σημαντική)

Ποια είναι όμως η γνώμη του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας για τη χρήση της μάσκας;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίει ότι σε καμία περίπτωση η χρήση της μάσκας από μόνη της δεν μπορεί να νικήσει την Παγκόσμια Πανδημία του Κορωνοϊού, η οποία μέχρι στιγμής έχει πλήξει πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει σκοτώσει στο πέρασμα της πάνω από 70.000 ανθρώπους. (Επιστρέφει η μάσκα; Τι λένε οι ειδικοί για την έξαρση COVID-19, RSV και γρίπης;)

Όπως εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «οι μάσκες δεν αποτελούν «πανάκεια*» για την εξάλειψη της πανδημίας, όμως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ως ένα σημαντικό μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης».

«Οι μάσκες δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία του κορωνοϊού », ξεκαθάρισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιους Οργανισμούς Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τις περασμένες ημέρες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται απλά ως ένα μέρος ενός συνολικού σχεδίου παρέμβασης που θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα προστασίας, όπως οι κοινωνικές αποστάσεις και το συχνό πλύσιμο των χεριών. (Προστατευτική μάσκα: Πώς θα αποφασίσετε που πρέπει να τη φοράτε και πού όχι;)

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο ερώτημα αν οι μάσκες πρέπει ή όχι να χρησιμοποιούνται, τόνισε ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλά ένα ναι ή ένα όχι. Όπως εξήγησε, οι μάσκες δεν είναι προστατευτικές από μόνες τους, ούτε αποτελούν πανάκεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η χρήση μάσκας μπορεί να συμπεριληφθεί στα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να αποτρέψει τον κορωνοϊό. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η μάσκα είναι πιο προστατευτική. Σε χώρες ωστόσο, με έλλειψη καθαρού νερού, η μάσκα δεν είναι χρήσιμη όταν οι άνθρωποι την ακουμπούν με λερωμένα χέρια. Με βάση αυτό, η μάσκα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τον τρόπο χρήσης της και χωρίς να συνδυάζεται με άλλα μέτρα υγιεινής. (Χρήση μάσκας: Μειώνει το ποσοστό κρουσμάτων COVID-19 κατά 53%)

*Πανάκεια είναι το φάρμακο που θεραπεύει όλες τις ασθένειες και μεταφορικά είναι η λύση και θεραπεία για όλα τα προβλήματα.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

WHO warns masks are no 'silver bullet' for ending pandemic https://medicalxpress.com/news/2020-04-masks-silver-bullet-pandemic.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/