Μολυσματικές ασθένειες

ΠΟΥ: Οι μάσκες δεν αποτελούν «πανάκεια» για τον τερματισμό της πανδημίας

Μπορεί η μάσκα να μας προστατεύσει από τον κορωνοϊό;

Το τελευταίο διάστημα, ακούμε διφορούμενες απόψεις σε ότι αφορά την χρήση και το επίπεδο προστασίας της μάσκας ενάντια στον κορωνοϊό. Άλλοι υποστηρίζουν πως μάσκα πρέπει να φορούν μόνο όσοι νοσούν ή έχουν συμπτώματα, για να αποτρέψουν τα μολυσμένα σταγονίδια του αναπνευστικού να φτάσουν και να μολύνουν κάποιον άλλο άνθρωπο εάν φταρνιστούν, βήξουν ή όσο μιλούν. Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, ειπώθηκε πως όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες πρέπει να φοράνε μάσκα για να προστατευτούν από τον κορωνοϊό όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, ενώ την ίδια στιγμή σε πολλές χώρες η χρήση της μάσκας έγινε υποχρεωτική για όλους κατά τις μετακινήσεις τους.

Ποια είναι όμως η γνώμη του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας για τη χρήση της μάσκας;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίει ότι σε καμία περίπτωση η χρήση της μάσκας από μόνη της δεν μπορεί να νικήσει την Παγκόσμια Πανδημία του Κορωνοϊού, η οποία μέχρι στιγμής έχει πλήξει πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει σκοτώσει στο πέρασμα της πάνω από 70.000 ανθρώπους.

Όπως εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «οι μάσκες δεν αποτελούν «πανάκεια*» για την εξάλειψη της πανδημίας, όμως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ως ένα σημαντικό μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης».

«Οι μάσκες δεν μπορούν να σταματήσουν την πανδημία του κορωνοϊού », ξεκαθάρισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιους Οργανισμούς Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τις περασμένες ημέρες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται απλά ως ένα μέρος ενός συνολικού σχεδίου παρέμβασης που θα περιλαμβάνει και άλλα μέτρα προστασίας, όπως οι κοινωνικές αποστάσεις και το συχνό πλύσιμο των χεριών.

«Στο ερώτημα αν η μάσκες πρέπει ή όχι να χρησιμοποιούνται, η απάντηση μας δεν μπορεί να είναι άσπρο ή μαύρο, ναι ή όχι» υπογράμμισε ο Δρ. Tedros, εξηγώντας ότι οι μάσκες δεν μπορούν να προστατεύσουν από μόνες τους, ούτε να αποτελέσουν πανάκεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το κάθε κράτος μπορεί να συμπεριλάβει την χρήση μασκών στα μέτρα που λαμβάνει ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά πρώτα θα πρέπει να αναλογιστεί το κατά πόσον μπορεί να εφαρμόσει τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες είναι δύσκολο να ληφθούν ακόμη και τα βασικά μέτρα, τα οποία για εμάς είναι αυτονόητα, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, λόγω έλλειψης ποσίμου και καθαρού νερού ή κακών συνθηκών διαβίωσης. Σε αυτές λοιπόν τις χώρες, η χρήση μάσκας δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προστατεύσει, νοουμένου ότι αν τα χέρια κάποιου είναι μολυσμένα, το να ακουμπήσει και να φορέσει μια μάσκα, όχι μόνο δεν θα τον προστατεύσει, αλλά θα τον θέσει και σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

*Πανάκεια είναι το φάρμακο που θεραπεύει όλες τις ασθένειες και μεταφορικά είναι η λύση και θεραπεία για όλα τα προβλήματα.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

WHO warns masks are no 'silver bullet' for ending pandemic https://medicalxpress.com/news/2020-04-masks-silver-bullet-pandemic.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/