Μολυσματικές ασθένειες

ΠΟΥ: Ποιοι μύκητες απειλούν τη δημόσια υγεία;

Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημοσίευσε μια λίστα με 19 μύκητες, που όπως αναφέρει, αποτελούν μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία. (6+1 σπιτικές θεραπείες για τις κολπικές μυκητιάσεις)

Ποιοι μύκητες απειλούν τη δημόσια υγεία;

Οι συντάκτες της έκθεσης, ανέφεραν ότι ο πρωταρχικός στόχος της δημιουργίας της λίστας με τους 19 μύκητες, είναι να επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη για πιο συντονισμένη δράση, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την υπέρβαση της αυξανόμενης αντίστασης των παθογόνων στη θεραπεία. (Βακτηριακή κολπίτιδα: Πώς θα αποτρέψετε την άσχημη οσμή του κόλπου;)

Όπως εξήγησε ο ΠΟΥ, στη λίστα των «μυκητιακών παθογόνων προτεραιότητας», τα παθογόνα των μυκήτων αποτελούν μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς γίνονται ολοένα και πιο κοινά και πιο ανθεκτικά στη θεραπεία, με μόνο τέσσερις κατηγορίες αντιμυκητιασικών φαρμάκων να είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή. (Βακτηριακή κολπίτιδα ή μυκητίαση; Μάθε τις διαφορές τους!)

Από τους 19 μύκητες  της λίστας, τέσσερις κατατάχθηκαν στην κορυφή ως «ιδιαίτερα κρίσιμοι»:

  • Ο Cryptococcus neoformans, ο οποίος, σύμφωνα με το CDC, μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους όταν τον εισπνεύσουν και επηρεάζει κυρίως άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ο Candida auris, ο οποίος άκμασε στις ΜΕΘ και κρυβόταν στους αναπνευστικούς σωλήνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τους New York Times.
  • Ο Aspergillus fumigates, ένας κοινός τύπος μούχλας, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουν καθημερινά, χωρίς να τους προκαλεί ασθένεια, αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με πνευμονικές παθήσεις ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το CDC.
  • Ο Candida albicans, ένα είδος μυκητίασης που προκαλεί συνήθως πνευμονική καντιτίαση και κολπικές μυκητιάσεις, σύμφωνα με την κλινική Cleveland.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατάταξη των μυκήτων καθορίστηκε κατά σειρά σπουδαιότητας, με βάση τον αντίκτυπο του καθενός στη δημόσια υγεία, την αντοχή του στη θεραπεία και τα κενά στη γνώση που υπάρχει γύρω από αυτόν. (Εξετάσεις για ζυμομύκητες: Τι πρέπει να ξέρετε;)

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από τους μύκητες που απαριθμούνται στη λίστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι τα άτομα με:

Όπως επισημάνθηκε στην έκθεση του ΠΟΥ, η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς και τα αυξανόμενα επίπεδα ταξιδιών και εμπορίου, βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από την αυξανόμενη «επίπτωση και το γεωγραφικό εύρος των μυκητιασικών ασθενειών». Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη ανησυχία, οι μυκητιασικές λοιμώξεις λαμβάνουν ελάχιστη προσοχή, γεγονός που οδηγεί σε μη ποιοτικά δεδομένα –ή σπάνια ποιοτικά δεδομένα- σχετικά με την κατανομή τους και τα πρότυπα της αντιμυκητιασικής αντοχής. (Κλιματική αλλαγή: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της στην υγεία μας;)

Ο ΠΟΥ συνιστά την συντονισμένη δράση όλων των χωρών παγκοσμίως, για την βέλτιστη επιτήρηση και ανταπόκριση ενάντια στους μύκητες. (Μπορούν τα ρούχα και οι πετσέτες να μεταδώσουν μικρόβια;)

Σύμφωνα με τον Haileyesus Getahun, MD, διευθυντής του παγκόσμιου συντονισμού AMR του ΠΟΥ, υπάρχει ανάγκη για περισσότερα δεδομένα και στοιχεία σε σχέση με τις μυκητιασικές λοιμώξεις και την αντιμυκητιακή αντίσταση, για να βελτιωθεί η ανταπόκριση εναντίων των παθογόνων. Οι χώρες όλου του κόσμου ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν μια σταδιακή προσέγγιση, ξεκινώντας με την ενίσχυση των εργαστηριακών και εποπτικών ικανοτήτων τους για τις μυκητιασικές ασθένειες, διασφαλίζοντας παράλληλα ισότιμη πρόσβαση σε υπάρχοντα θεραπευτικά και διαγνωστικά μέσα. («Πόδι του αθλητή»¨: Πως να απαλλαγείτε γρήγορα από αυτήν τη μυκητίαση)

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved