Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Πρακτικές καλύτερης αναπνοής: Τι αντίκτυπο έχουν στην υγεία;

Πώς θα βελτιώσετε την αναπνοή σας; Τι αντίκτυπο θα έχει στην υγεία σας;

Η αναπνοή είναι μια ακούσια λειτουργία, την οποία μπορείτε να βελτιώσετε, αποκομίζοντας όλα τα οφέλη που συνεπάγεται η καλή αναπνοή, ακολουθώντας τις πιο κάτω πρακτικές.

1. Αναπνεύστε από τη μύτη

Οι μικροσκοπικές τρίχες και η βλέννα που υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης, φιλτράρουν την σκόνη και εμποδίζουν το ερεθισμό των πνευμόνων. Τα ρινικά περάσματα ζεσταίνουν και υγραίνουν τον εισπνεόμενο αέρα πριν φτάσει στους πνεύμονες, οπότε αποφεύγονται οι ερεθισμοί.

2. Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής

Η απλή πρακτική εστίασης στην αναπνοή, θα σας βοηθήσει να διώξετε το άγχος σας. Μόλις λίγα λεπτά βαθιάς και σταθερής εισπνοής και εκπνοής την ημέρα, είναι αρκετά για να εκπαιδεύσετε το κολπικό σας νεύρο, το οποίο διαχειρίζεται λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός.

3. Αναπνεύστε εναλλάξ από τα ρουθούνια σας

Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα σας για να κλείσετε το ένα ρουθούνι και αναπνεύστε από το άλλο. Ακολούθως κάντε το ίδιο και με το άλλο σας ρουθούνι. Έπειτα κλείστε για 5-6 δευτερόλεπτα και τα δυο ρουθούνια. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση για 5 λεπτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η άσκηση μαζί με τη βαθιά αναπνοή βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

4. Κοιμηθείτε σωστά

Η θέση που κοιμάστε κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να σας ανακουφίσει από την δύσπνοια. Ξαπλώστε στο πλάι με ένα μαξιλάρι να στηρίζει το κεφάλι σας και ένα δεύτερο μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Αν προτιμάτε να κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας και ένα δεύτερο κάτω από τα λυγισμένα σας γόνατα.

5. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός περιλαμβάνει ασκήσεις βαθιάς και εστιασμένης αναπνοής και αποδεδειγμένα απομακρύνει τις αγχωτικές σκέψεις. Κλείστε τα μάτια και εισπνεύστε αργά, ώστε ο αέρας να φουσκώσει επαρκώς την κοιλιά σας και έπειτα εκπνεύστε αργά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο τύπος αναπνοής ενθαρρύνει την πλήρη ανταλλαγή εισερχόμενου οξυγόνου και εξερχόμενου διοξειδίου του άνθρακα και επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό.

6. Βελτιώστε την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους

Ο καθαριστής αέρα φιλτράρει τον εσωτερικό αέρα και τον καθαρίζει από επιβλαβή περιβαλλοντικά σωματίδια, βελτιώνοντας την αναπνοή. Σημειώνεται ότι αυτές οι συσκευές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα με άσθμα, καθώς φιλτράρουν αποτελεσματικά την αερομεταφερόμενη σκόνη και τα αλλεργιογόνα.

7. Χάστε βάρος

Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια μερικών κιλών θα σας βοηθήσει να αναπνέετε καλύτερα. Τα παχύσαρκα άτομα ταλαιπωρούνται συχνά από δύσπνοια, καθώς το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μειώνει την ποσότητα αέρα που μπορούν να συγκρατήσουν οι πνεύμονες τους κατά την εισπνοή. Η απώλεια βάρους λοιπόν, διευκολύνει τόσο την αναπνοή, όσο και την κίνηση, την ίδια στιγμή που βελτιώνει και τα συμπτώματα του άσθματος.

8. Ασκηθείτε

Η άσκηση ενισχύει την υγεία των πνευμόνων. Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης, για τουλάχιστον 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα, θα έχει αυτό το αποτέλεσμα. Κάντε λοιπόν περπάτημα, τρέξιμο ή ποδηλασία για να διατηρήσετε την υγεία των πνευμόνων σας και να αρχίσετε να αναπνέετε καλύτερα.

9. Ασκήσεις ευελιξίας

Οι ασκήσεις ευελιξίας, όπως η γιόγκα ή το tai chi, μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα και την υγεία των πνευμόνων σας. Και οι δύο αυτές αρχαίες ασιατικές πρακτικές, περιλαμβάνουν την εκμάθηση τεχνικών αναπνοής που βελτιώνουν τη δύναμη των πνευμόνων.

10. Γελάστε δυνατά

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά το δυνατό γέλιο, είναι ενας πολύ καλός τρόπος άσκησης των πνευμόνων, διότι ωθεί σε λειτουργία τους κοιλιακούς μυς και τους πνεύμονες να αποβάλουν τον μπαγιάτικο αέρα και να γεμίσουν με καθαρό.

11. Καταναλώστε άφθονο νερό

Όσο πιο ενυδατωμένοι είστε, τόσο καλύτερα θα αναπνέετε. Το νερό διατηρεί υγρές τις μεμβράνες της βλέννας στην επένδυση των πνευμόνων και όσο πιο υγρή είναι η εν λόγω επένδυση, τόσο πιο καλή είναι η αναπνοή.

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved