Υγεία Δέρματος

Πρέπει να φοράτε αντηλιακό ακόμη και όταν έχει συννεφιά;

Είναι εύκολο να υποθέσετε ότι αν δεν έχει ήλιο έξω, τότε δεν χρειάζεστε αντηλιακό – άλλωστε, δεν αισθάνεστε τον ήλιο στο δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορείτε να πάθετε ηλιακά εγκαύματα ακόμη και όταν έξω έχει συννεφιά. Είναι ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας που σας θέτει σε κίνδυνο να πάθετε κάποιο έγκαυμα, και αυτός υπάρχει είτε είναι μια ηλιόλουστη μέρα είτε μια συννεφιασμένη.

Αντί να βασίζεστε στο πώς φαίνεται ο καιρός ή η θερμοκρασία, όταν αποφασίζετε αν χρειάζεστε αντηλιακό, θα πρέπει να κοιτάτε την τοπική πρόβλεψη για τον δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας.

Εάν ο δείκτης UV είναι τρεις βαθμούς και πάνω, θα πρέπει να προστατεύετε το δέρμα σας. Η πρώτη γραμμή άμυνας σας θα πρέπει πάντα να είναι η χρήση σκιάς, ιδίως μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., η χρήση ρούχων και η εφαρμογή αντηλιακού με ελάχιστη βαθμολογία UVA 4 αστέρων και δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο.

Μην πέφτετε στην παγίδα ότι είστε ασφαλείς στη σκιά, επίσης. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να αντανακλώνται από την άμμο, το νερό ή το σκυρόδεμα και να προκαλούν βλάβες στο δέρμα σας. Μπορείτε να πάθετε ηλιακά εγκαύματα ακόμη και κατά την οδήγηση και το σκι, γι’ αυτό φροντίστε να είστε πάντα προστατευμένοι.

Γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για το δέρμα σας;

Κάθε φορά που το δέρμα σας εκτίθεται σε επιβλαβείς ακτίνες UV κινδυνεύετε από ηλιακό έγκαυμα, το οποίο όχι μόνο προκαλεί αισθητικές βλάβες στο δέρμα σας, όπως ρυτίδες, αλλά σας θέτει επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθετε καρκίνο του δέρματος.

Κάθε φορά που το δέρμα σας καταστρέφεται από τον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στα κύτταρά σας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεις όγκους.

Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας είναι γενικά υψηλότερος τις νεφελώδεις, ζεστές ημέρες- ωστόσο, οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν ακόμα να περάσουν όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος. Παρόλο που δεν είναι πολλές οι πιθανότητες να πάθετε ηλιακό έγκαυμα όταν είναι συννεφιασμένος ο ουρανός, υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθείτε σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας όταν δεν είναι εμφανώς ηλιόλουστη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα τις συννεφιασμένες, τις πιο δροσερές καλοκαιρινές (ακόμη και ανοιξιάτικες) ημέρες. Κατά τους χειμερινούς μήνες, η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι απαραίτητη.

Οι ακτίνες UVA και UVB είναι οι δύο κύριες ακτίνες UV που εκπέμπει ο ήλιος. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε προστατευμένοι και από τις δύο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε ένα αντηλιακό με αρκετά υψηλό δείκτη προστασίας και αξιοπρεπή βαθμολογία αστέρων UVA.

Οι ακτίνες UVA αντιπροσωπεύουν έως και το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος. Η UVA διεισδύει στο εσωτερικό στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται χόριο, ενώ η UVB επηρεάζει κυρίως το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, που ονομάζεται επιδερμίδα. Και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τον ήλιο ;

Η UVA συνδέεται με την πρόκληση πρόωρης γήρανσης του δέρματος, ενώ η UVB είναι περισσότερο υπεύθυνη για την πρόκληση ηλιακών εγκαυμάτων. Και οι δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.

Όταν επιλέγετε ένα αντηλιακό, είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα με υψηλή βαθμολογία UVA και υψηλό δείκτη προστασίας, για να διασφαλίσετε ότι είστε προστατευμένοι τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις ακτίνες UVB.

Ο κίνδυνος να πάθετε ένα ηλιακό έγκαυμα εξαρτάται ακόμα από τη διάρκεια που βρίσκεστε έξω.

Εάν εργάζεστε έξω ή σκοπεύετε να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους όλη την ημέρα, τότε θα χρειαστείτε περισσότερη προστασία από κάποιον που πηγαίνει απλώς για μια γρήγορη βόλτα. Αλλά θα πρέπει πάντα να επιλέγετε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή περισσότερο και επαρκή προστασία UVA.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το αντηλιακό λήγει, συνήθως κάθε χρόνο, οπότε αν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του, είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην προστασία του δέρματός σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε πάντα την ετικέτα.

Είναι αρκετός ο δείκτης προστασίας σε μια ενυδατική κρέμα;

Ορισμένες ενυδατικές κρέμες και μακιγιάζ παρέχουν δείκτη προστασίας, αλλά προσέξτε να μην πέσετε στην παγίδα νομίζοντας ότι είναι αρκετός για να είστε όλη μέρα έξω.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάθε περιοχή του δέρματός σας που εκτίθεται στον ήλιο ή που δεν καλύπτεται από τα ρούχα, προστατεύεται με αντηλιακό.

Οι ενυδατικές κρέμες με δείκτη προστασίας SPF και το μέικ-απ μπορούν να παρέχουν επαρκή προστασία, αν δεν σκοπεύετε να βρίσκεστε έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα – για παράδειγμα, αν απλά πηγαίνετε στα μαγαζιά το μεσημέρι.

Ωστόσο, αν σκοπεύετε να περάσετε αρκετή ώρα σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αντηλιακά είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος;

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους στον κόσμο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερες από 100.000 νέες περιπτώσεις μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος. Προσβάλλει περισσότερους άνδρες από ό,τι γυναίκες και είναι πιο συχνός στους ηλικιωμένους.

Περίπου 13.500 νέες περιπτώσεις μελανώματος, του πιο θανατηφόρου τύπου καρκίνου του δέρματος, διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν αλλαγές στο σχήμα, το χρώμα, το μέγεθος και τις άκρες μιας ελιάς, το σχηματισμό μιας νέας ελιάς και μια ελιά στο δέρμα που αιμορραγεί συνεχώς.

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε άτομα κάτω των 50 ετών. Περίπου 2.000 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Δείτε ακόμη:

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved