Μολυσματικές ασθένειες

Πρέπει να φοράτε μάσκα για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό;

Όταν συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και μεγάλο, όπως η πανδημία COVID-19, οι πληροφορίες που κατακλύζουν τον κόσμο είναι πολλές και είναι σαφώς δύσκολο να παρακολουθούνται ανελλιπώς. Τώρα με τον κορωνοϊό, όλος ο κόσμος προσπαθεί να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν εκείνη την στιγμή, για να προστατεύσει τον εαυτό του. Το σημαντικότερο ερώτημα που κάνουν οι περισσότεροι αυτή τη στιγμή, είναι το κατά πόσον πρέπει να φορούν ή όχι προστατευτική μάσκα.

Πρέπει να φοράτε μάσκα για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό;

Αρχικά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ανέφεραν ότι δεν πρέπει να φοράνε  όλοι μάσκες, εκτός από τα άτομα που είναι άρρωστα, τα υγιή άτομα που φροντίζουν ένα μολυσμένο άτομο στο σπίτι και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Στις 3 Απριλίου 2020, όμως, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αλλάξαν την προηγούμενη συμβουλή τους και υπογράμμισαν ότι όλος ο κόσμος θα πρέπει να φοράει μάσκα σε δημόσιους χώρους. Η δε μάσκες N-95 θα πρέπει να αποθηκεύονται και να χρησιμοποιούνται μόνο από το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό.

Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή στην οδηγία για την χρήση μάσκας;

Πρόσφατα στοιχεία που ήρθαν στο φως, υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα μολυσμένα άτομα, κυρίως τα ασυμπτωματικά, μολύνουν άλλους ανθρώπους πριν αναπτύξουν συμπτώματα. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώιμα στατιστικά στοιχεία, χρειάζονται έως και 14 ημέρες μετά τη μόλυνση για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της COVID-19, διάστημα στο οποίο η νόσος είναι μεταδοτική και για τον λόγο αυτό θεωρείται πλέον απαραίτητη η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για να ωφεληθείτε από την χρήση της μάσκας;

Για να ωφεληθείτε από τη χρήση της μάσκας, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τα CDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

1. Η μάσκα βοηθά στην αποτροπή της μετάδοσης των μολυσματικών σταγονιδίων

Εάν έχετε αναπνευστική λοίμωξη (όπως COVID-19 ή  εποχική γρίπη), εκπέμπετε μολυσματικά σταγονίδια όταν μιλάτε, φτερνίζεστε ή βήχετε, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και 2 μέτρα μακριά, με αποτέλεσμα οι άλλοι που βρίσκονται κοντά σας να μολυνθούν. Εκεί ακριβώς χρειάζεται η μάσκα, η οποία  παρεμποδίζει την μετάδοση των σταγονιδίων από άνθρωπο σε άνθρωπο.

2. Η χρήση μάσκας δεν αντικαθιστά την κοινωνική απόσταση

Ένας από τους βασικότερους λόγους, που αρχικά οι ειδικοί δίστασαν να συστήσουν την ευρεία χρήση μάσκας, ήταν γιατί φοβόντουσαν μήπως δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι η μάσκα μπορεί να αντικαταστήσει τις κοινωνικές αποστάσεις. Οι άνθρωποι, όταν φορούν μάσκα νιώθουν ότι είναι προστατευμένοι εντελώς, με αποτέλεσμα να αγνοούν τα 2 μέτρα απόστασης που πρέπει να κρατούν από τους άλλους.

Οι κοινωνικές αποστάσεις, ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ιδιαίτερα για τα ευάλωτα άτομα (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη ή άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα) που μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρότερα συμπτώματα COVID-19, οπότε συνεχίστε να μένετε στο σπίτι σας, να μετακινήστε μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και φυσικά μην ξεχνάτε να διατηρείτε απόσταση 2 μέτρων από άλλους ανθρώπους.

3. Αφήστε τις χειρουργικές μάσκες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας

Τα CDC δεν συνιστούν την χρήση μασκών N-95 ή χειρουργικών μασκών από το ευρύ κοινό, επειδή τα είδη αυτά είναι σε έλλειψη και όσα υπάρχουν πρέπει να φυλαχθούν για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που χρειάζονται περισσότερη προστασία. Μπορείτε ωστόσο, να προστατέψετε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας υφασμάτινες χειροποίητες μάσκες, κασκόλ, πετσέτες ή μπλουζάκια.

4. Συνεχίστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας

Η μάσκα ή τα υφασμάτινα καλύμματα είναι ευεργετικά μόνο εάν τα χρησιμοποιείτε σωστά, σε συνδυασμό με καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να πλένετε τα χέρια σας κυρίως:

  • Πριν το φαγητό
  • Μετά το μπάνιο
  • Όταν βήξετε, φταρνιστείτε ή φυσήξετε την μύτη σας
  • Μετά τη φροντίδα ή την επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος
  • Πριν φορέσετε τη μάσκα σας
  • Αφού αφαιρέσετε και απορρίψετε τη μάσκα σας

Εάν δεν έχετε στη διάθεση σας νερό και σαπούνι, χρησιμοποιείστε απολυμαντικό χεριών. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το πίσω μέρος των χεριών, τις άκρες των δακτύλων και ανάμεσα στα δάχτυλα σας.

5. Χρησιμοποιήστε σωστά το υφασμάτινο κάλυμμα προσώπου

Είναι γεγονός ότι τα υφασμάτινα καλύμματα δεν μπορούν να φιλτράρουν τα μολυσμένα σταγονίδια με την ίδια αποτελεσματικότητα που το κάνουν οι μάσκες, ωστόσο, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, θα φανούν αρκετά βοηθητικά. Στην ιδανική περίπτωση, φροντίστε το υφασμάτινο κάλυμμα να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο σας, να αποτελείται από πολλαπλά στρώματα υφάσματος, να σας επιτρέπει να αναπνέετε αποτελεσματικά και να πλένεται χωρίς να παθαίνει ζημιές.

6. Να πλένετε συχνά τα υφασμάτινα καλύμματα προσώπου

Τα CDC συνιστούν να πλένετε τακτικά το υφασμάτινο κάλυμμα, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης. Μπορείτε να το πλένετε στο χέρι με ζεστό νερό ή στο πλυντήριο. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι τα καλύμματα προσώπου δεν αντικαθιστούν όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης, οπότε συνεχίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας, να μένετε στο σπίτι και να αποφεύγετε μεγάλες συγκεντρώσεις.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Should You Wear a Face Mask to Prevent Coronavirus (COVID-19)? https://www.healthination.com/health/covid-19-when-to-wear-face-masks

A Quick Guide for the Coronavirus Outbreak https://www.healthination.com/health/coronavirus-outbreak

COVID-19 vs. the Cold vs. the Flu: How to Tell the Difference https://www.healthination.com/health/covid-19-cold-flu-symptoms

Social Distancing: What It Is + How It Helps Prevent COVID-19 https://www.healthination.com/health/covid-19-social-distancing

Help COVID-19 Healthcare Workers: How to Donate Face Masks and Gloves https://www.healthination.com/health/how-to-donate-face-masks-and-other-ppes

Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html

5 Handwashing Mistakes That Put You at Risk of COVID-19 https://www.healthination.com/health/handwashing-mistakes

What to Do If Coronavirus (COVID-19) Affects Your Community https://www.healthination.com/health/covid-19-prevention