Παιδί

Πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης στο παιδί μου;

Είναι απαραίτητο το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά;

Κάθε χρόνο εκατοντάδες ενήλικες και παιδιά αρρωσταίνουν από γρίπη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρότερες επιπλοκές. Οι επαγγελματίες υγείας συστήνουν να εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, οι καρδιοπαθείς, ενώ πολλοί συστήνουν να εμβολιάζονται και τα παιδιά, καθώς στο σχολείο υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και επιδημία γρίπης.

Μερικοί γονείς είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά στον εμβολιασμό, όμως ολοένα και περισσότεροι αποφασίζουν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους για να αποφύγουν τις τυχόν επιπλοκές της γρίπης. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά;

  1. Είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι βασικό, όπως και το να μένει κανείς μακριά από αρρώστους, όμως δυστυχώς δεν μπορεί το παιδί να πλένει διαρκώς τα χέρια του, ούτε φυσικά να γνωρίζει ποιος είναι άρρωστος στο σχολείο για να τον αποφύγει. Μπορεί το εμβόλιο να μην είναι πάντα 100% αποτελεσματικό αλλά είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί το παιδί σας από την γρίπη.
  2. Πρέπει να γίνεται εγκαίρως. Η περίοδος έξαρσης της γρίπης ξεκινά περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, κορυφώνεται τον Ιανουάριο και διαρκεί ως και τα τέλη Μαρτίου περίπου.Το ιδανικό είναι το εμβόλιο να γίνεται μέσα στον Οκτώβριο για να είστε σίγουρη πως το παιδί σας είναι καλυμμένο.
  3. Μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη δόση. Αν το παιδί σας είναι μικρότερο των 9 ετών, τότε μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη δόση μετά από ένα μήνα.
  4. Όσοι είναι αλλεργικοί στο αυγό μπορούν να το κάνουν. Αλλά θα πρέπει να αναφερθεί αυτό στον γιατρό που πιθανότατα θα παρακολουθεί την πορεία και θα υπάρχει έτοιμη αγωγή για να αντιμετωπιστεί τυχόν αλλεργική αντίδραση. Όσοι έχουν όμως σοβαρή αλλεργία στο ασπράδι του αυγού, ενδεχομένως να πρέπει να το αποφύγουν. Την απόφαση θα την πάρει ο γιατρός σας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το εμβόλιο επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις.
  5. Λίγοι είναι εκείνοι που δεν επιτρέπεται να το κάνουν. Παιδιά κάτω των 6 μηνών ή όσοι είχαν μια επιβεβαιωμένη αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο δεν επιτρέπεται να το κάνουν. Επίσης, αν κάποιο παιδί έχει πυρετό, καλύτερα θα είναι να αναβάλει το εμβόλιο μέχρι να επανέλθει η θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα.
  6. Δεν γίνεται να αρρωστήσει το παιδί με γρίπη από το εμβόλιο. Ο ιός που εμπεριέχεται στο εμβόλιο δεν είναι ενεργός. Όμως μπορεί να εμφανίσει μια ελαφρά αδιαθεσία ή πόνο στο σημείο της ένεσης, που όμως θα υποχωρήσει σε μικρό χρονικό διάστημα.
  7. Δεν υπάρχει σε μορφή σπρέι. Δυστυχώς η μόνη αποτελεσματική μορφή είναι η ενέσιμη, οπότε το παιδί σας αναγκαστικά θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο με τον παραδοσιακό τρόπο.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

10 things parents should know about flu shots https://www.health.harvard.edu/blog/10-things-parents-should-know-about-flu-shots-2017090412363

The Flu Season cdc.gov/flu/about/season/flu-season.htm

Prevention and Control of Seasonal Influenza with Vaccines: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices — United States, 2017–18 Influenza Season cdc.gov/mmwr/volumes/66/rr/rr6602a1.htm#B1_down