Μολυσματικές ασθένειες

Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό ή κρύο νερό, για να απομακρύνουμε τα μικρόβια;

Όταν ήσασταν παιδιά, ίσως να μην είχατε υπομονή να περιμένετε το νερό να ζεσταθεί για να πλύνετε τα χέρια σας, ίσως να ήταν πολύ ζεστό και να ανοίγατε παράλληλα και το παγωμένο ή ίσως να σας άρεσε η αίσθηση του δροσερού νερού, όποιος όμως και αν ήταν ο λόγος θα ακούσατε πολλές φορές την μητέρα σας, να σας λέει να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό, γιατί το ζεστό νερό αφαιρεί καλύτερα τα μικρόβια. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Το ζεστό νερό αφαιρεί περισσότερα μικρόβια;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τα χέρια σας καθαρά είναι να τα πλένετε με καθαρό, τρεχούμενο νερό και σαπούνι (καθώς το στάσιμο νερό μπορεί να συλλέξει βακτήρια). Η θερμοκρασία του νερού, όπως αποδεικνύεται, κάνει πολύ μικρή διαφορά.

Το ζεστό νερό ευνοεί την καθαριότητα των χεριών σας;

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι στην πραγματικότητα, το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό μπορεί να είναι πιο επιβλαβές από το πλύσιμο με κρύο νερό. Μάλιστα για χρόνια, οι κανόνες που απευθύνονταν στους εργαζόμενους στην υπηρεσία τροφίμων, τόνιζαν πως το πλύσιμο των χεριών έπρεπε να γίνεται με ζεστό νερό. Η ιδέα πίσω από αυτό τον κανόνα ήταν ότι το ζεστό νερό θα σκότωνε περισσότερα μικρόβια, θα μείωνε τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης και θα σταματούσε την εξάπλωση λοιμώξεων. Το πρόβλημα είναι ότι το πολύ ζεστό νερό έβλαπτε το δέρμα των εργαζομένων, οι οποίοι παραπονιόντουσαν για ξηροδερμία, φαγούρα και ερεθισμένο δέρμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες νερού απογυμνώνουν το δέρμα από τα φυσικά του έλαια, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα, κυρίως σε άτομα που πάσχουν από δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Λόγω αυτών των δυσμενών επιπτώσεων, το πλύσιμο με ζεστό νερό σταμάτησε να αποτελεί κανόνα για τους εργαζομένους στην υπηρεσία τροφίμων.

Επιπρόσθετα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Service Technology, προσπάθησε να διαπιστώσει εάν το ζεστό νερό ήταν πραγματικά απαραίτητο. Οι ερευνητές μόλυναν τα χέρια των συμμετεχόντων με E. coli και στη συνέχεια μέτρησαν την ποσότητα της μικροβιακής δραστηριότητας που απέμεινε στα χέρια τους μετά το πλύσιμο με ζεστό ή κρύο νερό. Η μελέτη διαπίστωσε  ότι το πλύσιμο με ζεστό νερό δεν απέφερε σημαντική διαφορά. Για το λόγο αυτό, το CDC υπογραμμίζει πλέον ότι είναι καλό να προσαρμόζεται το επίπεδο της θερμοκρασίας του νερού στο σημείο που ο κόσμος νιώθει άνετα.

Γιατί είναι καλό να χρησιμοποιείτε χαμηλές θερμοκρασίες νερού;

Η υγεία του δέρματος, δεν είναι ο μόνος λόγος για την χρήση χαμηλότερων θερμοκρασιών νερού κατά το πλύσιμο των χεριών. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 από ερευνητές στο Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Vanderbilt, αποκαλύφθηκε ότι και για περιβαλλοντικούς λόγους είναι καλύτερες οι χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού.  Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το πολύ ζεστό νερό απαιτεί περισσότερη χρήση ενέργειας και οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου. Μάλιστα μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι περίπου το 70% από τους Αμερικάνους που ρωτήθηκαν, πιστεύουν ότι το ζεστό νερό σκοτώνει περισσότερα μικρόβια, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον. Οι ερευνητές της μελέτης τόνισα ότι αν ενημερωθούν οι οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών σε χαμηλότερη θερμοκρασία, θα αποτρέπονται περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Η ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου δεν είναι απλώς περιβαλλοντική προσπάθεια, επηρεάζει επίσης και τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το CDC, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, ενώ το αέριο του θερμοκηπίου επιβαρύνει την υγεία της καρδιάς αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας;

Σύμφωνα με το CDC, ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών είναι ο ακόλουθος:

  • Πλύνετε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό και χρησιμοποιήστε σαπούνι
  • Φροντίστε να καθαρίζετε τη ραχιαία πλευρά των χεριών σας, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια σας
  • Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
  • Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας και στεγνώστε τα με μια καθαρή πετσέτα ή στον αέρα

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Important Is It to Wash Your Hands With Hot Water? https://www.healthination.com/health/does-hot-water-kill-more-germs

4 Innocent Reasons You Always Catch Colds https://www.healthination.com/health/always-catch-colds

Is Antibacterial Soap More Effective Than Regular Soap? https://www.healthination.com/health/antibacterial-soap-vs-regular-soap

Public Health Issues https://www.cdc.gov/air/air_health.htm

Eczema and Bathing https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing/

Show Me the Science - How to Wash Your Hands https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-handwashing.html