Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Πρέπει να ταξιδέψετε; Πώς θα προστατευθείτε από την COVID-19;

Πολλοί άνθρωποι αυτή την περίοδο καλούνται να ταξιδέψουν για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους, αλλά τα αεροδρόμια είναι ένας χώρος που μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη διάδοσης της νόσου COVID-19, νοουμένου ότι ακόμη πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενάντια στις μεταλλάξεις του ιού δεν είναι τεκμηριωμένη. Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τα μέτρα προστασίας, δηλαδή με την κοινωνική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών και την χρήση μάσκας.

Γιατί προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία τα ταξίδια αυτή τη στιγμή;

Σύμφωνα με τον Δρ. Lewis Nelson, διευθυντή του Ιατρικού τμήματος έκτακτης ανάγκης στο Rutgers του New Jersey Medical School, οι κύριοι λόγοι για τους οποίους τα ταξίδια προκαλούν μεγάλη ανησυχία αυτή την περίοδο είναι κοινωνικοί. Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται και για τις εξάρσεις των μεταλλάξεων της COVID-19.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Nelson όταν επισκεπτόμαστε την οικογένεια μας, σε ένα ήσυχο περιβάλλον, ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά αυξάνεται όταν κάνουμε ταξίδια σε άλλες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια ο κόσμος συνωστίζεται χωρίς αποστάσεις, μιλά και γελά φωνακτά, οπότε ο ιός είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι τόσο υψηλός, όσο και στις συναυλίες, όπου ο κόσμος τραγουδά και χορεύει χωρίς αποστάσεις και μάσκες.

Επιπρόσθετα, όταν ένας άνθρωπος ταξιδεύει σε μια άλλη περιοχή, όπου ευδοκιμεί η νόσος, ενδέχεται να κολλήσει και να μεταφέρει τον ιό στην περιοχή όπου διαμένει μόνιμα. Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει εάν έχει εκτεθεί στο κύριο στέλεχος του ιού ή σε κάποια παραλλαγή και υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ενάντια στις μεταλλάξεις του ιού.

Τι πρέπει να κάνετε εάν πρέπει να ταξιδέψετε;

Εάν πρέπει να ταξιδέψετε για τον οποιοδήποτε λόγο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθείτε κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, όσο και κατά τη διαμονή σας στον προορισμό σας. Φροντίστε λοιπόν:

  • Να φοράτε μάσκα όπου και αν βρίσκεστε, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας.
  • Να αποφεύγετε τα πλήθη και τις μεγάλες συγκεντρώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Να πλένετε συστηματικά τα χέρια σας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων σας. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ, όταν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι.
  • Αν νιώσετε έστω και λίγο άρρωστοι μείνετε στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο σας. Προσπαθήστε να μην κοινωνικοποιείστε καθόλου ή αν είναι απαραίτητο τότε φορέστε μάσκα και φροντίστε να κρατάτε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους γύρω σας.
  • Αποφύγετε να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με οποιονδήποτε είναι άρρωστος ή έχει βήχα.
  • Όταν επιστρέψετε στο σπίτι από το ταξίδι σας, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Have to travel during spring break? Here's how to stay safe https://medicalxpress.com/news/2021-03-safe-1.html

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

Domestic Travel During COVID-19 https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/travel-during-covid19.html

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι