Διατροφή

Πρέπει υποχρεωτικά τα αυγά να διατηρούνται στο ψυγείο;

Γιατί στην Αμερική τα αυγά είναι στο ψυγείο;

Οι καταναλωτές έρχονται συχνά αντιμέτωποι με το δίλημμα αν θα πρέπει να διατηρούν τα αυγά στο ψυγείο ή όχι. Στην Αμερική τα αυγά στα σουπερμάρκετ διατηρούνται στα ψυγεία και οι περισσότεροι καταναλωτές τα διατηρούν και αυτοί στην ψύξη μετά την αγορά τους, αλλά στην Ευρώπη τα αυγά στα περισσότερα σουπερμάρκετ δεν φυλάσσονται σε ψυγεία. Γιατί όμως υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά;

Ο βασικότερος λόγος που οι Αμερικάνοι διατηρούν τα αυγά στο ψυγείο είναι για να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα, που συχνά βρίσκεται σε αυγά, πουλερικά και διάφορα άλλα τρόφιμα. με το να τα βάζουν στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή και μικρότερη εξασφαλίζουν πως ακόμη και αν έχουν μολυνθεί τα αυγά με σαλμονέλα, αυτή δεν θα μπορέσει να εξαπλωθεί.

Τα αυγά στην Αμερική προτού διατεθούν για κατανάλωση στο κοινό πλένονται προσεκτικά και ψεκάζονται με απολυμαντικό διάλυμα ώστε να μην υπάρχουν μικρόβια στο κέλυφός τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό μέρος του αυγού δεν υπάρχει σαλμονέλα, καθώς συχνά αυτή βρίσκεται στο ασπράδι ή στον κρόκο του αυγού.

Τι γίνεται στην Ευρώπη;

Αντίθετα στην Ευρώπη ο τρόπος χειρισμού των αυγών διαφέρει αρκετά. Καταρχάς, τα αυγά αν και πολλές φορές ξεπλένονται μόνο με νερό, δεν ψεκάζονται με απολυμαντικό. Επίσης, δεν διατηρούνται στο ψυγείο. Οι Ευρωπαίοι δίνουν μεγαλύτερη βάση στην πρόληψη  και φροντίζουν οι συνθήκες υγιεινής στις κότες να είναι πολύ καλές και επιπλέον οι κότες να είναι εμβολιασμένες ώστε να μην προσβληθούν από το βασικό στέλεχος της σαλμονέλας.

Το πλεονέκτημα του ψυγείου

Αν τα αυγά διατηρηθούν στο ψυγείο τότε η διάρκεια ζωής τους θα είναι σαφώς μεγαλύτερη, αφού μπορούν να αντέξουν παραπάνω μέρες σε δροσερό περιβάλλον και ο καταναλωτής μπορεί να είναι σίγουρος πως το εσωτερικό τους δε θα έχει αλλοιωθεί όπως συχνά συμβαίνει σε μέρη με υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, ίσως θα ήταν καλύτερο οι καταναλωτές να φροντίζουν να βάζουν τα αυγά στο ψυγείο, σε θερμοκρασία που είναι μικρότερη από τους 4 βαθμούς Κελσίου. Δε θα πρέπει να τοποθετούνται στην πόρτα ή σε σημεία όπου η ψύξη δεν είναι καλή και θα ρπεπει να καταναλώνονται πριν από την ημερομηνία λήξης.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Do Eggs Need to Be Refrigerated? healthline.com/nutrition/should-you-refrigerate-eggs

Salmonella and Eggs cdc.gov/features/salmonellaeggs/

Reports of Selected Salmonella Outbreak Investigations cdc.gov/salmonella/outbreaks.html

Inactivation of Salmonella on Eggshells by Chlorine Dioxide Gas ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27499670