Υγεία του ματιού

Πρεσβυωπία: Νέες οφθαλμικές σταγόνες βελτιώνουν την όραση

Ένα νέο φάρμακο, σε μορφή οφθαλμικών σταγόνων, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την FDA, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα γυαλιά οράσεως για όσους έχουν θολή όραση που σχετίζεται με την ηλικία.

Πώς λειτουργούν οι οφθαλμικές σταγόνες βελτίωσης της όρασης στην πρεσβυωπία;

Οι οφθαλμικές σταγόνες που ονομάζονται Vuity, εγκρίθηκαν από την FDA τον Οκτώβριο και βγήκαν στην αγορά πρόσφατα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο φάρμακο αρχίζει να δρα σε περίπου 15 λεπτά από την χρήση του και παρέχει πιο ευκρινή όραση για 6 έως 10 ώρες.

Το φάρμακο Vuity είναι οι πρώτες εγκεκριμένες από την FDA οφθαλμικές σταγόνες για τη θεραπεία της πρεσβυωπίας, η οποία τείνει να επηρεάζει άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Το συνταγογραφούμενο φάρμακο χρησιμοποιεί τη φυσική ικανότητα του ματιού να μειώνει το μέγεθος της κόρης του. Σύμφωνα με τον George Waring, MD, επικεφαλή ερευνητή της κλινικής δοκιμής του φαρμάκου, η μείωση του μεγέθους της κόρης διευρύνει το βάθος του πεδίου και το βάθος της εστίασης, επιτρέποντας στους ασθενείς να εστιάζουν καλύτερα σε διαφορετικές αποστάσεις με φυσικό τρόπο.

Στην κλινική δοκιμή του φαρμάκου παρατηρήθηκαν ελάχιστες παρενέργειες, όπως ο ήπιος πονοκέφαλος και το κοκκίνισμα των ματιών, ενώ παρατηρήθηκε ότι η αρχική χρήση του φαρμάκου δυσκολεύει την εστίαση, ωστόσο, αυτό ξεπερνιέται με τον καιρό καθώς το μάτι αρχίζει να συνηθίζει.

Οι σταγόνες προορίζονται για ήπιες και μέτριες περιπτώσεις πρεσβυωπίας και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την βραδινή οδήγηση ή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που εκτελούνται σε χαμηλό φωτισμό.

Τονίζεται ότι οι συγκεκριμένες σταγόνες δεν μπορούν να βοηθήσουν άτομα με άλλες οφθαλμικές παθήσεις, όπως η μυωπία και η υπερμετρωπία. Μάλιστα, η κλινική δοκιμή έχει διαπιστώσει ότι λειτουργούν καλύτερα σε άτομα 40-55 ετών, ενώ είναι λιγότερο αποτελεσματικές για άτομα άνω των 65 ετών.

Τι είναι η πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία είναι μία οφθαλμολογική πάθηση κατά την οποία ο ασθενής μπορεί να δει μακριά, αλλά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση τα βλέπει θολά. Σύμφωνα με το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, η πρεσβυωπία επηρεάζει το 5-10% των Αμερικανών. (Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την όραση κατά την γήρανση;)

Για να γίνει κατανοητή η πρεσβυωπία, είναι σημαντική η γνώση της φυσιολογικής λειτουργίας του ματιού. Υπάρχουν λοιπόν, δύο μέρη του ματιού που είναι υπεύθυνα για την εστίαση: ο κερατοειδής χιτώνας και οι φακοί. Ο κερατοειδής χιτώνας είναι η καθαρή πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού. Οι φακοί είναι μία δομή εντός του ματιού που μπορεί να αλλάζει σχήμα κατά την εστίαση στα αντικείμενα.

Ο κερατοειδής χιτώνας και οι φακοί συνεργάζονται για να διαθλούν το εισερχόμενο στο μάτι φως. Ύστερα, εστιάζουν το φως στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού, λαμβάνει οπτικές πληροφορίες και τις αποστέλλει στο οπτικό νεύρο, το οποίο τις μεταφέρει στον εγκέφαλο.

Οι σωστά σχηματισμένοι καμπυλωτοί φακοί και ο κερατοειδής χιτώνας, επιτρέπουν την σωστή εστίαση του ματιού. Αν, όμως, ο κερατοειδής χιτώνας έχει διαφορετικό σχήμα, το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σωστά.

Υπάρχουν πολλοί βαθμοί πρεσβυωπίας ανάλογα με την ικανότητα του οφθαλμού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα. Αν ο ασθενής μπορεί να δει μόνο αντικείμενα που βρίσκονται πολύ μακριά, τότε έχει μεγάλο βαθμό πρεσβυωπίας. Γενικά, η πρεσβυωπία μπορεί να επιδιορθωθεί με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή μέσω χειρουργικής επέμβασης και όπως είδαμε σε αυτό το άρθρο, πλέον μπορεί να διευκολυνθεί και μέσω των οφθαλμικών σταγόνων Vuity. (Από ποια ηλικία και μετά πρέπει να προσέχουμε περισσότερο την υγεία των ματιών μας;)