Καρκίνος

Πρησμένοι όρχεις: Πότε αποτελούν ένδειξη καρκίνου;

Οι όρχεις είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Πρόκειται για ένα ζεύγος ωοειδών αδένων που περιβάλλονται από ένα σάκο, ο οποίος ονομάζεται όσχεο, που δουλειά τους είναι να παράγουν σπέρμα και τεστοστερόνη. Το πρήξιμο στους όρχεις, μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου, αλλά πιο συχνά υποδηλώνει άλλες, όχι τόσο σοβαρές καταστάσεις, όπως η μόλυνση στους όρχεις (ιογενής ή βακτηριακή) και ο τραυματισμός στους όρχεις. Για να διαπιστωθεί η υποκείμενη αιτία του πρηξίματος, επιβάλλεται εξέταση από γιατρό. (Πώς θα ελέγξετε τον εαυτό σας για καρκίνο των όρχεων;)

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες των πρησμένων όρχεων και πότε αυτό το πρήξιμο αποτελεί ένδειξη καρκίνου;

Το πρήξιμο στους όρχεις, είναι ενοχλητικό, ειδικά αν συνοδεύεται από πόνο και άλλα συμπτώματα. Υπάρχει μεν ενδεχόμενο να οφείλεται σε μια σοβαρή κατάσταση υγείας, όπως ο καρκίνος, αλλά τις περισσότερες φορές, σχετίζεται με θεραπεύσιμες υποκείμενες αιτίες. (Επηρεάζεται η γονιμότητα από τον καρκίνο των όρχεων;)

1. Τραυματισμός

Ο τραυματισμός των όρχεων μπορεί να προκύψει μετά από κλωτσιά ή χτύπημα στη βουβωνική χώρα ή ακόμη και από δραστηριότητες που πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό ότι μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό, όπως η ποδηλασία. Κάποιοι τραυματισμοί δεν προκαλούν αμέσως συμπτώματα, όπως ο πόνος και η αιματοκήλη στο όσχεο (συλλογή αίματος στο όσχεο), τα οποία ωστόσο κάνουν την εμφάνισή τους λίγες ώρες αργότερα. (Ποια είναι τα στάδια της εφηβείας στα αγόρια;)

2. Βουβωνοκήλη

Η κατάσταση κατά την οποία, το έντερο σπρώχνει ένα αδύναμο σημείο της βουβωνικής χώρας, προκαλώντας ένα εξόγκωμα που επεκτείνεται στο όσχεο, ονομάζεται βουβωνοκήλη. Η βουβωνοκήλη επηρεάζει συνήθως τον έναν όρχι, προκαλώντας πόνο, κυρίως κατά το σκύψιμο, το βήξιμο και κατά το σήκωμα ενός βαριού αντικειμένου. (Ουροποιητικό σύστημα: 5 τρόποι να το διατηρήσετε υγιές!)

3. Κιρσοκήλη

Κιρσοκήλη ονομάζεται η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από διεύρυνση των φλεβών που υπάρχουν στο εσωτερικό του οσχέου. Η εικόνα της κιρσοκήλης είναι παρόμοια με αυτή των κιρσών. Η κιρσοκήλη, που προκαλείται από ελαττωματικές βαλβίδες που προκαλούν αναστροφή της ροής του αίματος, δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Αργότερα, προκαλείται πόνος και πρήξιμο στον όρχι και γίνεται αντιληπτή η διόγκωση των φλεβών. (6 Ελεγχοι Υγείας που μπορείτε να κάνετε μόνοι στο σπίτι)

4. Επιδιδυμίτιδα

Επιδιδυμίτιδα ονομάζεται το οίδημα που προκύπτει στην επιδιδυμίδα των όρχεων, ως αποτέλεσμα βακτηριακής ή ιογενής λοίμωξης, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και η ουρολοίμωξη. Η επιδιδυμίτιδα που είναι αποτέλεσμα βακτηριακών λοιμώξεων, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια, εκτός από πρήξιμο στους όρχεις, πολλές φορές οδηγεί στον σχηματισμό ενός αποστήματος με πύον. Τέλος, η επιδιδυμίτιδα μπορεί να προκληθεί και από την επαναλαμβανόμενη τριβή των όρχεων στο κάθισμα του ποδηλάτου. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

5. Συσσώρευση υγρών

Η συσσώρευση υγρών στη μεμβράνη που περιβάλλει τους όρχεις, ονομάζεται υδροκήλη και μπορεί να προκύψει από τραυματισμό, κάποια υποκείμενη πάθηση ή από μόλυνση. Η υδροκήλη επηρεάζει κυρίως τον ένα όρχι και δεν προκαλεί πόνο, αλλά είναι άβολη διότι το πρήξιμο που προκαλεί είναι εκτεταμένο. (Υδροκήλη: Τι πρέπει να ξέρετε;)

6. Συστροφή όρχεων

Μια σοβαρή κατάσταση, όπου οι όρχεις και ο σπερματικός λώρος συστρέφονται, που ονομάζεται συστροφή των όρχεων, μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρήξιμο στους όρχεις. Η εν λόγω συστροφή διακόπτει την παροχή αίματος στους όρχεις, μειώνοντας το οξυγόνο που εξασφαλίζεται στην περιοχή. Ως εκ τούτου κρίνεται σημαντική η άμεση ιατρική παρέμβαση. Η συστροφή των όρχεων προκαλεί επιπρόσθετα συμπτώματα, όπως έντονος πόνος, ναυτία και έμετος. (Συστροφή όρχεων: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

7. Καρκίνος των όρχεων

Λιγότερο συχνά, το πρήξιμο στους όρχεις είναι αποτέλεσμα καρκίνου των όρχεων. Ο όγκος που δημιουργείται στην περιοχή, προκαλεί οίδημα στον ένα όρχι, αλλά δεν προκαλεί πόνο. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν το πρήξιμο είναι η κόπωση, η ανεξήγητη απώλεια βάρους και οι πρησμένοι λεμφαδένες της βουβωνικής περιοχής. (Πειραματικό εμβόλιο στρέφει τα καρκινικά κύτταρα ενάντια στον εαυτό τους!)

Ποια συμπτώματα προκαλούν οι πρησμένοι όρχεις;

Τα συμπτώματα των πρησμένων όρχεων εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία που προκαλεί πρήξιμο. Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα που προκαλούν οι πρησμένοι όρχεις είναι:

Μαζί με τα πιο πάνω συμπτώματα και ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε πρήξιμο, μπορεί να εμφανιστούν επιπλέον συμπτώματα όπως:

 • Πυρετός
 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Πρησμένοι λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα

Γιατί είναι ανησυχητικό το πρήξιμο στους όρχεις;

Το πρήξιμο στους όρχεις είναι ανησυχητικό, διότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Οι τραυματισμοί για παράδειγμα και οι λοιμώξεις, μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα, καταστρέφοντας την επιδιδυμίδα, δημιουργώντας έναν ουλώδη ιστό που εμποδίζει το σπέρμα να εξέλθει από τους όρχεις. (Θεραπείες γονιμότητας: Το αλκοόλ και η καφεΐνη επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους;)

Την ίδια ώρα, μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για ενδεχόμενη απώλεια του ενός όρχι. Για παράδειγμα,  η συστροφή των όρχεων, που σταματά τη ροή του αίματος προς τους όρχεις, μειώνει την παροχή οξυγόνου στην περιοχή, οδηγώντας σε ατροφία. Αυτή η ατροφία, αυξάνει τις πιθανότητες απώλειας του ενός όρχι. (Συμπληρώματα τεστοστερόνης: Βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία περισσότερο από την άσκηση;)

Για τους πιο πάνω λόγους, αν παρατηρήσετε πρήξιμο στους όρχεις σας, επισκεφτείτε άμεσα στον γιατρό σας για διάγνωση και άμεση θεραπεία. (Τα χλαμύδια μπορούν να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα)

Πόσο σημαντική είναι η αυτοεξέταση των όρχεων;

Οι γιατροί προτείνουν στους άνδρες να ελέγχουν μόνοι τους τους όρχεις τους, μια φορά το μήνα, ώστε να είναι σε θέση να διαπιστώσουν τυχόν αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, μόλυνση ή οτιδήποτε άλλο. Σε περίπτωση εντοπισμού κάποιας αλλαγής στους όρχεις σας, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον γιατρό σας. (Καρκίνος: Ποια ορμόνη προκαλεί κόπωση μετά την ακτινοθεραπεία; Πώς αντιμετωπίζεται;;)

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό αν οι όρχεις σας παρουσιάζουν πρήξιμο;

Ορισμένες από τις καταστάσεις που περιγράψαμε πιο πάνω, είναι καταστάσεις που χρήζουν άμεσης ιατρικής παρέμβασης, όπως η συστροφή των όρχεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ενός όρχι. (Στυτική δυσλειτουργία: Τι μπορείτε να κάνετε όταν τα χάπια δεν λειτουργούν;)

Επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας εάν έχετε:

 • Ξαφνικό πόνο στο όσχεο
 • Ναυτία
 • Πυρετό
 • Έντονο πόνο που δεν υποχωρεί
 • Πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς
 • Συχνοουρία
 • Οίδημα στο όσχεο
 • Έμετο
 • Αλλαγή στη θέση του όρχι (ψηλότερα από το κανονικό)


+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Swollen Testicles https://www.verywellhealth.com/swollen-testicles-5667195

Testicle lumps and swellings https://www.nhs.uk/conditions/testicle-lumps-and-swellings/

SHOULD YOU WORRY ABOUT SWOLLEN TESTICLES? https://healthcare.utah.edu/healthfeed/2019/11/should-you-worry-about-swollen-testicles

Current Management of Testicular Cancer https://icurology.org/DOIx.php?id=10.4111/kju.2013.54.1.2

Testicular torsion https://www.cmaj.ca/content/191/28/E792

Key Statistics for Testicular Cancer https://www.cancer.org/cancer/testicular-cancer/about/key-statistics.html

Testicular Torsion in the Emergency Room: A Review of Detection and Management Strategies https://www.dovepress.com/testicular-torsion-in-the-emergency-room-a-review-of-detection-and-man-peer-reviewed-fulltext-article-OAEM

Inguinal Hernia https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/inguinal-hernia

A Critical Appraisal on the Role of Varicocele in Male Infertility https://www.hindawi.com/journals/au/2012/597495/

Acute epididymitis https://journals.lww.com/jaapa/Citation/2018/03000/Acute_epididymitis.10.aspx

Classifying Hydroceles of the Pelvis and Groin: An Overview of Etiology, Secondary Complications, Evaluation, and Management https://journals.lww.com/cur/Fulltext/2017/10010/Classifying_Hydroceles_of_the_Pelvis_and_Groin__An.1.aspx

Chapter 3 - Anatomy and physiology of genital organs – men https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780444632470000031?via%3Dihub

Scrotal pain: Evaluation and management https://icurology.org/DOIx.php?id=10.4111/kju.2015.56.1.3