Καρδιά και αγγεία

Πρήξιμο σε πόδια και αστραγάλους: Πότε να ανησυχήσετε και πώς να το αντιμετωπίσετε;

Ένα συχνό πρόβλημα με το οποίο μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι κυρίως το καλοκαίρι, ειδικά αν περνάμε πολλές ώρες ορθοστασίας καθημερινά, είναι το πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους. Παρότι φαίνεται ανησυχητικό, τις περισσότερες φορές δεν κρύβεται κάποιο παθολογικό αίτιο πίσω από αυτό το φαινόμενο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στις οποίες πρέπει να δώσετε περισσότερο προσοχή αλλά και τρόποι να ανακουφιστείτε.

Γιατί πρήζονται τα πόδια μου το καλοκαίρι;

Το πρήξιμο των ποδιών οφείλεται συνήθως σε κατακράτηση υγρών, τα οποία λόγω της στάσης του σώματος μας συσσωρεύονται στο κατώτατο σημείο. Είναι πιο συχνό το φαινόμενο το καλοκαίρι γιατί τότε ευνοείται η κατακράτηση υγρών.

Από τι προκαλείται το πρήξιμο στα πόδια;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται το οίδημα στα πόδια και αστραγάλους.

Από πλευράς διατροφής, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ συσχετίζονται με το οίδημα. Επιπλέον, η λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών, όπως για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αντικαταθλιπτικά, στεροειδή αλλά και θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης (λόγου χάρη εκείνες που λαμβάνονται κατά την εμμηνόπαυση). Όταν το οίδημα οφείλεται στην λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η λήξη αυτής ή η μείωση της δόσης συνήθως οδηγεί στην μείωση του οιδήματος. Ακόμα όμως και η ζέστη και η πολύωρη ορθοστασία μπορεί να προκαλούν το οίδημα στα πόδια.

Φυσικά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και παθολογικά αίτια, όπως προβλήματα φλεβών των κάτω άκρων, όπου ουσιαστικά οι φλέβες δεν μπορούν να ωθήσουν αποτελεσματικά το αίμα πίσω στην καρδιά. Άλλα αίτια μπορεί να είναι ο σχηματισμός θρόμβου, μια λοίμωξη στην περιοχή ή τραυματισμός. Σπάνια μεν, το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Πώς να αντιμετωπίσω το οίδημα;

Αφού βεβαιωθείτε ότι το πρήξιμο δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και στο σπίτι. Η γυμναστική, ακόμα και το περπάτημα, ωφελούν τις φλέβες στα κάτω άκρα, όπως και η χρήση ειδικών καλτσών φλεβίτιδας, ειδικά αν είστε, για πολλές ώρες, όρθιοι. Η μείωση του αλατιού στην διατροφή σας θα μειώσει την κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, μπορείτε αν νιώθετε έντονα το πρήξιμο, να ανυψώσετε τα πόδια σας στον τοίχο για λίγα λεπτά, ή στον ύπνο να έχετε ένα επιπλέον μαξιλάρι, κάτω από τα πόδια σας. Τέλος, η διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος των ποδιών θα μειώσει την πιθανότητα λοίμωξης από τραυματισμούς, οπότε φροντίστε το δέρμα να μένει ενυδατωμένο, πράγμα που μπορείτε να επιτύχετε ακόμα και με την εφαρμογή αντηλιακού.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε για το πρήξιμο στα πόδια;

Αν ωστόσο το πρήξιμο συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως: οίδημα μόνο στο ένα πόδι (μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, θρόμβο ή τραυματισμό), οίδημα που αναπτύσσεται απότομα, η περιοχή είναι κόκκινη και ζεστή στην αφή ή παράλληλα με το οίδημα νιώθετε δύσπνοια, στηθάγχη ή πυρετό, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Easing summer swelling https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/easing-summer-swelling

Symptoms in individuals with small cutaneous veins https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1191/1358863x02vm416oa

Seasonality of Ankle Swelling: Population Symptom Reporting Using Google Trends https://www.annfammed.org/content/annalsfm/14/4/356.full.pdf

Use of Compression Stockings in Chronic Venous Disease: Patient Compliance and Efficacy https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0890509607002865