Διάγνωση

Προδιαβήτης: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Η αναγνώριση των σημείων του προδιαβήτη μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην πρόληψη της εξέλιξής του σε διαβήτη τύπου 2, μια μεταβολική διαταραχή που επηρεάζει έως και το 95% των 37 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με διαβήτη. Όπως πολλές χρόνιες παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 αντιμετωπίζεται πολύ ευκολότερα στα πρώτα του στάδια, γι’ αυτό και η δυνατότητα πιθανής πρόληψής του ή τουλάχιστον η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών του στον οργανισμό είναι τεράστια.

Από τη στιγμή που έχετε προδιαβήτη, οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε διαβήτη είναι αρκετά υψηλές αν συνεχίσετε να διατηρείτε τις ίδιες συνήθειες στον τρόπο ζωής“, λέει ο Hien Tran, M.D., ενδοκρινολόγος στο Texas Diabetes and Endocrinology. “Αυτό μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αντιμετωπίζουν τον προδιαβήτη σας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία”.

Αυτό σημαίνει ότι ο εντοπισμός των συμπτωμάτων του προδιαβήτη θα μπορούσε, κυριολεκτικά, να σας σώσει τη ζωή, εάν η διάγνωσή σας ακολουθηθεί από ένα στοχευμένο σχέδιο θεραπείας του προδιαβήτη. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο προδιαβήτης μπορεί να αντιστραφεί ή όχι.

Τι ακριβώς είναι ο προδιαβήτης;

Για να διασφαλίσετε ότι έχετε τη σταθερή ενέργεια που χρειάζεστε για να λειτουργήσετε, το σώμα σας ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα σας, πιο γνωστή ως σάκχαρο του αίματος, μέσω της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεάς σας (ένας μακρύς, επίπεδος αδένας που βρίσκεται πίσω και κάτω από το στομάχι σας). Η κύρια δουλειά της ινσουλίνης είναι να βοηθάει στην καθοδήγηση του σακχάρου του αίματος στα κύτταρά σας, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως καύσιμο για όλα τα είδη των διεργασιών.

Εάν έχετε προδιαβήτη, τα κύτταρά σας δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη όπως θα έπρεπε – αυτό είναι γνωστό ως αντίσταση στην ινσουλίνη. Το πάγκρεάς σας μπαίνει σε υπερδιέγερση, αντλώντας περισσότερη ινσουλίνη για να προσπαθήσει να ενθαρρύνει τα κύτταρά σας να ανταποκριθούν. Τελικά, όμως, το πάγκρεας σταματά επίσης να ανταποκρίνεται λόγω της αύξησης του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τα πρώιμα σημάδια του διαβήτη. Το να έχετε προδιαβήτη σημαίνει ότι το σάκχαρο στο αίμα σας παραμένει σταθερά υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά αυξημένο, ώστε να θεωρηθεί διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων (NIDDK), τα άτομα με προδιαβήτη έχουν έως και 50% πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 5 έως 10 χρόνια από την αρχική τους διάγνωση, αλλά ο Dr. Tran προσθέτει ότι μπορεί να συμβεί και πιο γρήγορα από αυτό χωρίς παρέμβαση, ειδικά αν δεν έχετε επίγνωση του προβλήματος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον προδιαβήτη;

Υπάρχουν παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη οι πιο συνηθισμένοι περιλαμβάνουν:

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Genetics in Medicine διαπιστώνει ότι μεταξύ των ανθρώπων 20 ετών και άνω, περίπου το 9% από αυτούς είχε διαγνωστεί με διαβήτη. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους -περισσότερα από 10 εκατομμύρια- θα μπορούσαν να αποδώσουν τον διαβήτη τους σε οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 40% των ατόμων χωρίς διαβήτη είχαν προδιαβήτη -και 4 εκατομμύρια από αυτούς (περίπου 5%) θα μπορούσαν επίσης να αποδώσουν τη διάγνωσή τους στο οικογενειακό τους ιστορικό.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του προδιαβήτη;

Μπορεί να έχετε προδιαβήτη για χρόνια χωρίς εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς το σάκχαρο στο αίμα σας παραμένει υψηλό με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα καθώς πλησιάζετε προς τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος παρουσιάζει παρόμοια προειδοποιητικά σημάδια.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε παράγοντες κινδύνου προδιαβήτη ή παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, τα περισσότερα από τα οποία σηματοδοτούν ότι βρίσκεστε πιο κοντά στον διαβήτη τύπου 2, ειδικά εάν είναι επίμονα ή δεν μπορούν να εξηγηθούν.

  • Σκουρόχρωμες κηλίδες του δέρματος

Αυτό είναι ένα από τα λίγα αποκαλυπτικά συμπτώματα του προδιαβήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Το σκουρόχρωμο δέρμα (το οποίο παρουσιάζεται διαφορετικά ανάλογα με τον τόνο του δέρματός ) μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, οι αρθρώσεις, ο λαιμός και οι μασχάλες και προκαλείται από τα κύτταρα του δέρματος που αναπαράγονται πολύ γρήγορα λόγω των υψηλότερων επιπέδων ινσουλίνης. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μικροσκοπικές δερματικές αναπτύξεις σε παρόμοιες περιοχές.

  • Συγκλονιστική κόπωση

Οι σταθερές μεταβολές του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειάς σας. Όταν το σάκχαρο στο αίμα δεν είναι ελεγχόμενο, μπορεί να νιώσετε έντονη κόπωση, ειδικά αφού φάτε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (αφού η αιχμή της γλυκόζης δεν μπορεί να επεξεργαστεί αποτελεσματικά). Η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί επίσης να πάρει την κατιούσα.

  • Διακυμάνσεις του βάρους

Η ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί παρά την κατανάλωση σταθερής ποσότητας θερμίδων και την ίδια ποσότητα άσκησης και συνήθως οφείλεται σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.

  • Προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα που δεν ελέγχεται μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους σε θέματα όπως το συχνό κρυολόγημα ή οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κακή κυκλοφορία και να προκαλέσουν αργή επούλωση πληγών ή τραυμάτων.

  • Συχνή ούρηση

Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στο αίμα είναι σκληρή για τα νεφρά, καθώς πρέπει να επεξεργαστούν αυτή τη γλυκόζη. Ως αποτέλεσμα, εργάζονται υπερωριακά για να την αποβάλουν από το σώμα, οπότε μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να ουρήσετε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο.

  • Αυξημένη δίψα

Καθώς ουρείτε πιο συχνά, αυξάνονται και οι πιθανότητες να αφυδατωθείτε, καθώς το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερα υγρά, γεγονός που συχνά ενεργοποιεί την αντίδραση της δίψας.

  • Ζαλάδα

Με την αφυδάτωση, μπορεί να παρατηρήσετε και άλλες αλλαγές, όπως το αίσθημα ζάλης.

  • Ευερεθιστότητα

Οι διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις της διάθεσης. Αυτό μπορεί να αυξήσει το άγχος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, πυροδοτώντας έναν φαύλο κύκλο.

Πότε θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό για τα συμπτώματα του προδιαβήτη;

Εάν ανησυχείτε, μπορείτε να ρωτήσετε για τυχόν εξετάσεις που μπορεί να χρειαστείτε, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μια εξέταση A1C για τη μέτρηση του μέσου όρου του σακχάρου στο αίμα σε διάστημα τριών μηνών και μια εξέταση γλυκόζης πλάσματος νηστείας για να εξετάσετε το σάκχαρο του αίματός σας σε μια μόνο χρονική στιγμή, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Όταν ένας ασθενής ζητά μια τέτοια εξέταση, ο γιατρός σας θα είναι πιο συντονισμένος στο να παρακολουθεί τα σημάδια διαβήτη. Επίσης, δείχνει ότι είστε πιο προνοητικοί σχετικά με την υγεία σας, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες καλές συζητήσεις σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν.

Μπορεί ο προδιαβήτης να αντιστραφεί;

Εάν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι έχετε προδιαβήτη, μπορεί δικαιολογημένα να αισθάνεστε λίγο συγκλονισμένοι. Όμως είναι όντως δυνατό να αντιστραφεί ο προδιαβήτης, ανάλογα με το τι θα κάνετε στη συνέχεια. Τουλάχιστον, μπορεί να είστε σε θέση να επιβραδύνετε σημαντικά την εξέλιξη προς την πιο σοβαρή διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος απαιτεί τη λήψη ενέσεων ινσουλίνης.

Ο προδιαβήτης δεν αποτελεί επίσημη ιατρική κατάσταση ή ασθένεια. Σκεφτείτε τον ως ένα προειδοποιητικό σημάδι. Αν αναλάβετε δράση τώρα, μπορείτε να αλλάξετε την πορεία σας.

Με τον προδιαβήτη, η αναθεώρηση των συνηθειών του τρόπου ζωής σας είναι σχεδόν πάντα το πρώτο βήμα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του κακού ύπνου και του αυξημένου στρες, αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή θα έρθει στο τι τρώτε και πόσο γυμνάζεστε. Ο έλεγχος των σακχάρων στο αίμα είναι κατά 80% διατροφικός και μόνο μειώνοντας τις μερίδες των υδατανθράκων κατά το ένα τέταρτο ή το μισό θα βοηθήσετε.

Αν υπάρχει μια αλλαγή στη διατροφή που πρέπει να κάνετε αμέσως, αυτή είναι η εξάλειψη των ζαχαρούχων ποτών. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, ζαχαρούχα smoothies, ζαχαρούχο τσάι και ζαχαρούχα ροφήματα καφέ. Με εξαίρεση ορισμένα είδη smoothies, αυτά τα ποτά συχνά δεν περιέχουν πολλές φυτικές ίνες – οι οποίες είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε μια αύξηση του σακχάρου στο αίμα με κάθε ποτό.

Επιλογές όπως τα τηγανητά φαγητά ή τα ζαχαρούχα επιδόρπια θα πρέπει να παραπέμπονται στην κατηγορία “περιστασιακά“, όσο το σάκχαρο στο αίμα σας παραμένει αυξημένο. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να μειώσετε ορισμένους ευεργετικούς υδατάνθρακες μέχρι να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φρούτων και ψωμιού ολικής αλέσεως.

Σε γενικές γραμμές, είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε τα τρόφιμα που τρώτε – υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό – για να καταλάβετε πόσους υδατάνθρακες καταναλώνετε, τουλάχιστον όταν λάβετε για πρώτη φορά την επιβεβαίωση του προδιαβήτη. Η στενή συνεργασία με το γιατρό σας ή έναν  διαιτολόγο που έχει εξειδίκευση στον διαβήτη και μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να πλοηγηθείτε σε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή, ώστε να κάνετε προσαρμογές με ασφάλεια έχοντας υπόψη το σώμα σας και τις προσωπικές σας ανάγκες.

Το να γίνετε πιο δραστήριοι είναι επίσης σημαντικό αν προσπαθείτε να αντιστρέψετε τον προδιαβήτη, και αυτό ισχύει ακόμη και αν ήδη κάνετε περιπάτους ή άλλες δραστηριότητες όπως η γιόγκα. Αυτό συμβαίνει επειδή η συνεχής άσκηση αυξάνει την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη.

Αν κάνετε αερόβια άσκηση ή περπατάτε για περίπου 15 λεπτά την ημέρα, προσπαθήστε να το αυξήσετε στα 30 λεπτά. Μπορείτε είτε να κάνετε έναν μεγάλο περίπατο είτε να προσθέσετε έναν δεύτερο περίπατο.

Σε γενικές γραμμές, η παρατήρηση των σημείων του προδιαβήτη είναι ένας άξονας προς την κατεύθυνση να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός σας και της υγείας σας. Καθώς κάνετε αλλαγές για να προσπαθήσετε να βοηθήσετε τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, πιθανότατα θα παρατηρήσετε και άλλες αλλαγές. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καλύτερο ύπνο, λιγότερο άγχος, περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση.

Ο προδιαβήτης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κάτι καλό, επειδή σας βοηθά να δείτε τη σημασία του να φροντίζετε τον εαυτό σας. Δεν θα πρέπει να τον βλέπετε ως μια κατάσταση από μόνη της που διαχειρίζεστε, αλλά μάλλον ως μια κόκκινη σημαία που σας προτρέπει να κάνετε αλλαγές.


+ 10 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Journal of Research in Medical Sciences, Prevalence and Predictors of Prediabetes and Its Coexistence With High Blood Pressure in First-Degree Relatives of Patients With Type 2 Diabetes: A 9-Year Cohort Study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7213002/

Genetics in Medicine, The Contribution of Family History to the Burden of Diagnosed Diabetes, Undiagnosed Diabetes, and Prediabetes in the United States: Analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey, 2009–2014 https://www.nature.com/articles/gim2017238?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_content=en_textlink&utm_campaign=3_nsn6445_deeplink_PID100093443&CJEVENT=5bcbede88abf11ec8176d8e90a18050f

Type 2 Diabetes https://www.cdc.gov/diabetes/basics/type2.html#:~:text=More%20than%2037%20million%20Americans,adults%20are%20also%20developing%20it.

Blood Sugar and Exercise https://www.diabetes.org/healthy-living/fitness/getting-started-safely/blood-glucose-and-exercise

Diabetes Meals for Good Health: Includes Complete Meal Plans and 100 Recipes Paperback – 15 Jan. 2009 by Karen Graham https://www.amazon.co.uk/dp/0778802027?asc_campaign=&asc_refurl=https://www.self.com/story/signs-of-prediabetes&asc_source=&ascsubtag=61fbedada5dcc41c6c87676b&linkCode=gs2&tag=selfuk-21

Diabetes symptoms: When diabetes symptoms are a concern Print https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-symptoms/art-20044248

DIABETES: 12 WARNING SIGNS THAT APPEAR ON YOUR SKIN https://www.aad.org/public/diseases/a-z/diabetes-warning-signs#:~:text=A%20dark%20patch%20(or%20band,skin%20condition%20is%20acanthosis%20nigricans.

Prediabetes https://medlineplus.gov/prediabetes.html

Insulin Resistance & Prediabetes https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance#:~:text=Often%20doctors%20use%20the%20OGTT,and%20prevent%20type%202%20diabetes.

Prediabetes – Your Chance to Prevent Type 2 Diabetes https://www.cdc.gov/diabetes/basics/prediabetes.html