Ψυχική υγεία

Προειδοποιητικά σημάδια του στρες και 5 τρόποι να τα διαχειριστείτε

Οποιοσδήποτε αριθμός παραγόντων μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση άγχους. Η εργασία είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες, με το 79% των ενηλίκων παγκοσμίως να δηλώνουν ότι βίωναν συχνά εργασιακό στρες το 2020. Οι ανησυχίες για τα χρήματα αποτελούν επίσης βασικό παράγοντα, ιδίως μεταξύ εκείνων που ανησυχούν για την εργασιακή ανασφάλεια ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Τα τελευταία χρόνια, ο COVID-19 και τα επακόλουθα lockdowns είχαν σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία και τα επίπεδα άγχους των ανθρώπων. Οι ανησυχίες για την υγεία, οι φόβοι για τα ευάλωτα αγαπημένα πρόσωπα και οι αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμασταν και ζούσαμε είχαν προκαλέσει υψηλά επίπεδα άγχους.

Σύμφωνα με έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Mind σε περισσότερους από 16.000 Βρετανούς, το 60% των ενηλίκων δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρόλο που πολλοί περιορισμοί έχουν αρθεί, νέες, με ταχεία εξάπλωση παραλλαγές έχουν προκαλέσει κύμα λοιμώξεων, προκαλώντας ανησυχία και άγχος σε πολλούς ανθρώπους.

Στην κοινωνία των γρήγορων ρυθμών μας, μπορεί να είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο να σκεφτούμε πώς νιώθουμε – με αποτέλεσμα να χάνουμε εύκολα τα σημάδια του στρες. Η σύγχρονη ζωή είναι τόσο πολυάσχολη για πολλούς ανθρώπους. Η συμπεριφορά τους βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο.

Συγκεντρώνονται σε ό,τι πρέπει να κάνουν, αλλά μερικές φορές αυτό γίνεται υπερβολικό και μπορεί να χάσουν την ικανότητα να δίνουν προσοχή στις σωματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Ή μπορεί να μην έχουν μάθει να ακούνε τι τους λέει το σώμα και το μυαλό τους και δεν αντιλαμβάνονται τα προειδοποιητικά σημάδια του στρες.

Επιπλέον, πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε εξωτερική πίεση από τους άλλους να συνεχίσουμε όταν πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα. Είτε πρόκειται για ένα πιεστικό αφεντικό είτε για έναν καλοπροαίρετο φίλο, μπορεί να δυσκολευόμαστε να πούμε «όχι» σε κάποιον. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να αναλάβουμε πάρα πολλά πράγματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση – μια κατάσταση χρόνιου στρες που μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Η πίεση από την κοινωνία είναι τεράστια και οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των άλλων. Αισθάνονται ότι πρέπει να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των άλλων, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν να κάνουν, και το παρακάνουν. Αν αισθάνονται αγχωμένοι, προσπαθούν να αγνοήσουν τα σημάδια- διαφορετικά φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη θέση τους ή να βλάψουν τις σχέσεις τους.

Τέλος, μπορεί να νιώθουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση για την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε το άγχος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να χειριστούν την κατάσταση πολύ καλά και δεν επιθυμούν να δείξουν την «αδύναμη» πλευρά τους. «Τεντώνονται» ψυχικά και σωματικά και δεν σταματούν όταν χρειάζεται. Τότε χάνουν από τα μάτια τους τα σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκονται κάτω από τεράστιο στρες.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του στρες;

Το στρες μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε σωματικά και ψυχικά, αλλά και το πώς συμπεριφέρεστε.

Τα σωματικά προειδοποιητικά σημάδια του στρες περιλαμβάνουν πόνους στους ώμους, τον αυχένα και την πλάτη, πονοκεφάλους, δυσκολίες στον ύπνο και ζαλάδες. Μπορεί επίσης να νιώσετε τρέμουλο, εφίδρωση, αίσθημα βάρους στο στήθος, δυσκολίες στην αναπνοή, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και στομαχικές διαταραχές.

Υπάρχουν επίσης συναισθηματικά προειδοποιητικά σημάδια του στρες. Μπορεί να αισθάνεστε αγχωμένοι, απλώς γενικά ή για συγκεκριμένες ανησυχίες, όπως τα οικονομικά σας ή η εργασία σας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε κρίσεις πανικού, μια σοβαρή κρίση άγχους και φόβου που εμφανίζεται ξαφνικά, συχνά χωρίς προειδοποίηση.

Στα συναισθηματικά προειδοποιητικά σημάδια του στρες περιλαμβάνονται επίσης η κατάθλιψη, η έλλειψη συγκέντρωσης, η ευερεθιστότητα και οι εναλλαγές της διάθεσης. Μπορεί επίσης να βρεθείτε να ξεχνάτε πράγματα ή να αισθάνεστε συγκλονισμένοι.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι η συμπεριφορά σας αλλάζει όταν είστε στρεσαρισμένοι. Παρόλο που κανονικά είστε ήρεμοι, μπορεί να δείτε τον εαυτό σας να είναι απότομος με τους άλλους, να κοιμάστε πολύ ή πολύ λίγο, να αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες ή να αποφεύγετε συγκεκριμένα μέρη ή ανθρώπους. Το άγχος μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να υιοθετήσετε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή να πίνετε περισσότερο αλκοόλ από το συνηθισμένο.

Τα σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης μπορεί να είναι παρόμοια με το άγχος. Η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και πνευματικής εξάντλησης που προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο αισθάνεται συγκλονισμένο, συναισθηματικά εξαντλημένο και ανίκανο να ανταποκριθεί στις συνεχείς απαιτήσεις.

Το 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την επαγγελματική εξουθένωση ως επαγγελματικό φαινόμενο. Ωστόσο, είναι δυνατόν να βιώσετε επαγγελματική εξουθένωση ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών στρεσογόνων παραγόντων, από την εργασία έως την πολυάσχολη οικογενειακή ζωή.

Αν και το αυξημένο στρες δεν αποτελεί από μόνο του πρόβλημα ψυχικής υγείας, το μακροχρόνιο ή μη αντιμετωπισμένο στρες μπορεί συχνά να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη και αυτοτραυματισμό. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα στις αρθρώσεις και τους μυς, όπως σφιγμένοι μύες, πονοκέφαλοι και άλλα.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να φροντίζετε τον εαυτό σας και να αναλαμβάνετε δράση εάν αισθάνεστε αγχωμένοι.

Πώς να ρυθμίζετε τα επίπεδα του άγχους σας;

  1. Μιλήστε με τον παθολόγο σας

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό. Τα προειδοποιητικά σημάδια του στρες μπορεί να είναι ίδια με τα συμπτώματα σοβαρής ασθένειας και πρέπει να ελεγχθούν.

Αν δεν έχετε κάποιο σωματικό πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι πώς μπορείτε να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Σκεφτείτε τι σας λέει το σώμα σας, για παράδειγμα, αν πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω από την εργασία σας.

Εάν το άγχος σας επηρεάζει την ψυχική σας υγεία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή για να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε.

  1. Κάντε θετικές αλλαγές

Η συνειδητοποίηση ότι βιώνετε άγχος μπορεί να είναι συγκλονιστική, αλλά είναι σημαντικό να το χρησιμοποιήσετε ως εφαλτήριο για να κάνετε θετικές αλλαγές.

Όταν αρχίζετε να νιώθετε άγχος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ευκαιρία θετικά. Σημαίνει ότι κάτι μέσα σας σας λέει να κάνετε μια αλλαγή. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να σας λέει να μάθετε και να βάλετε τα δικά σας όρια και πότε μπορείτε να σταματήσετε.

Το άγχος μπορεί να είναι το σημάδι ότι πρέπει να δημιουργήσετε σταθερά όρια και να είστε πιο διεκδικητικοί στις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους. Μπορείτε να κάνετε το άγχος τον εσωτερικό σας μέντορα.

  1. Κάντε τη χαλάρωση μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας

Η χαλάρωση, οι μέθοδοι αναπνοής και ο διαλογισμός μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα όταν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε αρχίσει να αισθάνεστε αγχωμένοι.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χαλαρώσετε ακόμη και χωρίς να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένες τεχνικές. Για παράδειγμα, γεμίζοντας την μπανιέρα σας με αρωματικές φυσαλίδες ή ακούγοντας μουσική με την οποία μπορείτε να χαλαρώσετε.

Αν θέλετε να μάθετε π

ώς να αναπνέετε ή να διαλογίζεστε, μπορείτε να μάθετε από το  διαδίκτυο. Ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα. Χρησιμοποιήστε τη δοκιμή και το λάθος για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

  1. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Η περιποίηση του εαυτού σας μία φορά την εβδομάδα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφορτιστείτε – και μπορεί να σας δώσει κάτι να περιμένετε με ανυπομονησία όταν τα πράγματα φαίνονται υπερβολικά. Αυτό μπορεί να είναι ένα μασάζ, ένα δείπνο έξω ή το αγαπημένο σας γλυκό. Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τη δουλειά και να παίρνετε χρόνο για να αλλάξετε τοπίο.

Ωστόσο, το να βρείτε χρόνο και χώρο για τον εαυτό σας εξακολουθεί να έχει νόημα, ειδικά αν είστε πολυάσχολος άνθρωπος. Ή μπορείτε να πάτε ένα ταξίδι στη φύση – το να περιβάλλεστε από τη φύση είναι αναζωογονητικό.

  1. Αναπτύξτε μια υγιή ρουτίνα

Η πρόληψη του άγχους είναι επίσης σημαντική. Είναι βασικό να τηρείτε μια υγιή ρουτίνα, ώστε το άγχος να είναι λιγότερο πιθανό να γίνει κίνδυνος. Είναι αυτονόητο ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι θεμελιώδης.

Να ξυπνάτε και να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα, να κοιμάστε καλά, να κάνετε γυμναστική και να τρώτε υγιεινά τρόφιμα. Η φροντίδα των σωματικών σας αναγκών οδηγεί στην ψυχική ευεξία!