Εγκυμοσύνη

Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη: Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος;

Οι γυναίκες με προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με νιφεδιπίνη παρατεταμένης αποδέσμευσης, για να μειωθεί ο κίνδυνος επικίνδυνα υψηλής αρτηριακής πίεσης, αναφέρουν οι ερευνητές μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. (Τεστ προεκλαμψίας έγκαιρης ανίχνευσης: Εντοπίζει τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια σε εγκύους)

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρής προεκλαμψίας κατά την εγκυμοσύνη;

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο The Ohio State University Wexner Medical Center, συμμετείχαν 110 γυναίκες οι οποίες βρίσκονταν τουλάχιστον στην 22η εβδομάδα της κύησής τους και είχαν διαγνωστεί με προεκλαμψία. (Εγκυμοσύνη: ο έλεγχος της πίεσης του αίματος στο σπίτι να μειώσει την πιθανότητα προεκλαμψίας)

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, όπου τυχαία, στις μισές χορηγήθηκε ένα καθημερινό χάπι νιφεδιπίνης 30 mg, μέχρι τον τοκετό. Στις άλλες μισές χορηγήθηκε ένα καθημερινό εικονικό φάρμακο. 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν:

 • Την επίδραση του φαρμάκου στον τοκετό
 • Εάν και για πόσο το νεογέννητο χρειάστηκε φροντίδα στην μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΘΝ)

Τα ευρήματα στα οποία κατέληξε η μελέτη ήταν τα ακόλουθα:

 • Το 34% των γυναικών που έλαβαν νιφεδιπίνη χρειάστηκε θεραπεία οξείας υπέρτασης, σε σύγκριση με το 55% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.
 • Σχεδόν το 21% όσων έλαβαν νιφεδιπίνη χρειάστηκε καισαρική τομή, σε σύγκριση με το 34% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.
 • Το 29% των μωρών, των οποίων οι μητέρες τους έλαβαν νιφεδιπίνη, χρειάστηκε εισαγωγή στη ΜΕΘ, σε σύγκριση με το 47% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Εξετάζοντας και άλλους ιατρικούς παράγοντες, οι ερευνητές δεν βρήκαν κάποια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων σε θέματα όπως τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, η χολερυθρίνη και η ανάγκη για υποστήριξη με οξυγόνο. Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις γυναίκες μέχρι την έξοδό τους από το νοσοκομείο και συνέχισαν να παρακολουθούν την υγεία τους μέχρι και για έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. (8 συνήθη λάθη που κάνουν οι έγκυες και πρέπει να αποφύγετε)

Σύμφωνα με την Erin Cleary, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης στη μητρική-εμβρυϊκή ιατρική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους, όταν μια έγκυος γυναίκα έχει ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, πριν από την εγκυμοσύνη της, οι γιατροί μπορούν να της συνταγογραφήσουν νιφεδιπίνη μακράς δράσης ή κάποιο άλλο φάρμακο που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης και αν βρίσκεται. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση στα 140/90 mmHg ή χαμηλότερα.

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που γίνονται, πρόσθεσε, είναι ότι όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, η φαρμακευτική αγωγή καθυστερεί να ξεκινήσει μέχρι η αρτηριακή πίεση να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 160/105 mmHg. Η παρούσα μελέτη, είναι πολύ σημαντική, διότι δείχνει ότι η φαρμακευτική αγωγή μακράς δράσης μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης ακόμη και κοντά στον τοκετό, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής προεκλαμψίας. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν ασφαλή και σίγουρα συμπεράσματα, πριν γίνουν συστάσεις. (Καύσωνας και εγκυμοσύνη: 5 τρόποι να μην αισθανθείτε άβολα)

Ποια είναι τα συμπτώματα της προεκλαμψίας;

Το σημαντικότερο και χαρακτηριστικό σύμπτωμα που προκαλεί η προεκλαμψία είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μαζί με την υψηλή αρτηριακή πίεση, προκαλούνται και άλλα συμπτώματα όπως:

 • Πλεόνασμα πρωτεΐνης στα ούρα (πρωτεϊνουρία) ή άλλα σημάδια νεφρικών προβλημάτων
 • Αυξημένα ηπατικά ένζυμα που υποδηλώνουν ηπατικά προβλήματα
 • Μειωμένα επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα (θρομβοπενία)
 • Αλλαγές στην όραση
 • Έντονοι πονοκέφαλοι
 • Δύσπνοια
 • Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς
 • Ναυτία
 • Έμετος

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Preeclampsia and Pregnancy: Blood Pressure Drug May Help in Severe Cases https://www.healthline.com/health-news/preeclampsia-and-pregnancy-blood-pressure-drug-may-help-in-severe-cases

The Complete Beginner’s Guide to the DASH Diet https://www.healthline.com/nutrition/dash-diet

There Are Some Benefits to C-Sections, Researchers Say https://www.healthline.com/health-news/some-benefits-to-c-sections-researchers-say

Eclampsia https://www.healthline.com/health/eclampsia

A List of Blood Pressure Medications https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension-medication

Low Bilirubin: What It Means https://www.healthline.com/health/low-bilirubin

Apgar Score: What You Should Know https://www.healthline.com/health/apgar-score

Trial of Intrapartum Extended-Release Nifedipine to Prevent Severe Hypertension Among Pregnant Individuals With Preeclampsia With Severe Features https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/HYPERTENSIONAHA.122.19751

Preeclampsia: Causes, Diagnosis, and Treatments https://www.healthline.com/health/preeclampsia

Preeclampsia https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/symptoms-causes/syc-20355745