Σεξουαλική Υγεία

Προφυλακτικά: Πώς θα επιλέξετε το σωστό μέγεθος;

Ένα από τα πιο βασικά βήματα για τη σωστή χρήση προφυλακτικών, είναι η επιλογή του σωστού μεγέθους. Ένα πολύ μεγάλο προφυλακτικό μπορεί να γλιστρήσει κατά τη σεξουαλική επαφή και ένα πολύ μικρό προφυλακτικό μπορεί να σπάσει. Για μέγιστη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την εγκυμοσύνη, επιβάλλεται η χρήση ενός προφυλακτικού που εφαρμόζει άνετα στο πέος.

Υπάρχουν πολλά προφυλακτικά στην αγορά, που προσφέρουν μια τεράστια γκάμα επιλογών, αλλά η σωστή επιλογή προϋποθέτει σωστές μετρήσεις. (FDA: Πράσινο φως για το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο προφυλακτικό για πρωκτικό σεξ)

Πώς θα λάβετε σωστές μετρήσεις, για σωστή επιλογή προφυλακτικού;

Τα μεγέθη των προφυλακτικών καθορίζονται από το πλάτος και το μήκος του πέους σε στύση. (Ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται και με το φιλί;)

Για σωστές μετρήσεις, ακολουθείστε τα πιο κάτω βήματα:

 • Για μήκος: Κρατήστε τη μια πλευρά της μεζούρας στο ηβικό οστό (το οστό που βλέπει προς τα εμπρός στο κέντρο της λεκάνης) και μετρήστε μέχρι την άκρη του πέους.
 • Για πλάτος (περιφέρεια): Χρησιμοποιήστε μια μεζούρα και τυλίξτε την απαλά γύρω από το παχύτερο μέρος του πέους, σε όρθια θέση. Μετρήστε το μήκος της μεζούρας.

Μόλις κάνετε τις μετρήσεις σας, ψάξτε διάφορες μάρκες προφυλακτικών, για να βρείτε αυτό που είναι πιο κοντά στις μετρήσεις σας.

Πώς θα επιλέξετε το σωστό προφυλακτικό ανάλογα με το μέγεθος που αναγράφεται στη συσκευασία;

Οι κατασκευαστές προφυλακτικών, χρησιμοποιούν ελαφρώς διαφορετικούς όρους για να περιγράψουν το μέγεθος του προϊόντος τους. Για παράδειγμα, μπορεί μια εταιρεία να αποκαλεί το προφυλακτικό της «μεγάλο», ενώ μια άλλη να αποκαλεί το δικό της προφυλακτικό, με τις ίδιες διαστάσεις, «κανονικό».

Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την πιο σωστή επιλογή:

1. Πλάτος προφυλακτικού

Το πλάτος του προφυλακτικού είναι πολύ σημαντικό, επειδή επηρεάζει το πόσο καλά θα παραμείνει στη θέση του.  Εάν είναι πολύ σφιχτό, υπάρχει ενδεχόμενο να σπάσει, ενώ αν είναι πολύ χαλαρό, μπορεί να γλιστρήσει μέσα στον κόλπο ή το ορθό. (6 συμβουλές προς τους άνδρες για καλύτερο σεξ)

Για το πλάτος του προφυλακτικού, χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο γενικό οδηγό:

 • Τα τυπικά προφυλακτικά έχουν πλάτος 1,75 – 2 ίντσες.
 • Τα άνετα προφυλακτικά έχουν πλάτος κάτω από 1,75 ίντσες.
 • Τα μεγάλα προφυλακτικά έχουν πλάτος πάνω από 2 ίντσες.

2. Μήκος προφυλακτικού

Το μήκος είναι επίσης σημαντικό, γιατί το προφυλακτικό πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το πέος και να αφήνει αρκετό χώρο στην άκρη για να συλλέγεται το σπέρμα κατά την εκσπερμάτωση. (Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχετε την σεξουαλική σας υγεία ;)

Για σωστό μήκος προφυλακτικού, χρησιμοποιείστε τον ακόλουθο γενικό οδηγό:

 • Τα τυπικά προφυλακτικά έχουν μήκος 7,25 – 7,8 ίντσες.
 • Τα άνετα προφυλακτικά έχουν μήκος από 7 – 7,8 ίντσες.
 • Τα μεγάλα προφυλακτικά έχουν μήκος 7,25 – 8,1 ίντσες.

3. Τύποι προφυλακτικών

Εκτός από το μέγεθος, υπάρχουν και μερικά άλλα χαρακτηριστικά των προφυλακτικών που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή τους, όπως:

 • Υλικό: Τα προφυλακτικά κατασκευάζονται από λατέξ, πολυουρεθάνη, πολυισοπρένιο και δέρμα αρνιού. Για να επιλέξετε το προφυλακτικό που σας είναι πιο άνετο, χρειάζεται να δοκιμάσετε αρκετά προφυλακτικά, κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά.
 • Σχέδιο: Τα προφυλακτικά είναι διαθέσιμα σε διαφορετικές υφές και σχήματα. Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.
 • Ενσωματωμένη λίπανση: Πολλές μάρκες προφυλακτικών χρησιμοποιούν λιπαντικά, τα οποία αυξάνουν την ευαισθησία και την ευχαρίστηση.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How to Figure Out What Condom Size You Need https://www.verywellhealth.com/what-condom-size-do-i-need-906651

Breakage, slippage and acceptability outcomes of a condom fitted to penile dimensions https://sti.bmj.com/content/84/2/143

How do I get condoms? https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/condom/how-do-i-get-condoms

Male (External) Condom Use https://www.cdc.gov/condomeffectiveness/external-condom-use.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcondomeffectiveness%2Fmale-condom-use.html

Erect Penile Length and Circumference Dimensions of 1,661 Sexually Active Men in the United States https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)30537-3/fulltext