Μολυσματικές ασθένειες

Προγραμματισμός φροντίδας σε περίπτωση ασθένειας: Γιατί είναι τόσο σημαντικός;

Η μάστιγα της COVID-19 εξαπλώνεται. Χιλιάδες Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν. Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε; Κρατάτε κοινωνικές αποστάσεις, πλένετε τα χέρια σας και να χαρίσετε μάσκες σε τοπικά νοσοκομεία. Επίσης, μιλήστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα για να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τη φροντίδα τους.

Τι είναι ο προγραμματισμός της εκ των προτέρων φροντίδας;

Ο προγραμματισμός της εκ των προτέρων περίθαλψης, σημαίνει στοχασμό και απόφαση του είδους της ιατρικής περίθαλψης που θα θέλατε, στην περίπτωση που θα κολλούσατε μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Δεν πρέπει να σκέφτεστε ότι είστε πολύ νέοι ή πολύ υγιείς για να κάνετε τέτοιες συζητήσεις.

Ο εκ των προτέρων προγραμματισμός περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των στόχων και των αξιών σας, την εκμάθηση για τις παρεμβάσεις που διατηρούν ένα άτομο στη ζωή – όπως καρδιοπνευμονική ανάνηψη (μέτρα για την επανεκκίνηση της καρδιάς και της αναπνοής), διασωλήνωση (χρήση αναπνευστήρα για να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε) ή τεχνητή διατροφή (τροφοδοσία μέσω σωλήνα στη μύτη ή το στομάχι) – και όλες αυτές τις προτιμήσεις σας, θα πρέπει να τις μοιραστείτε με τους συγγενείς και τους γιατρούς σας. Μια προκαταρκτική οδηγία, είναι μια γραπτή τεκμηρίωση αυτών των προτιμήσεων.

Αυτές οι προτιμήσεις μπορούν να αναθεωρηθούν. Οι γιατροί θα σας ρωτήσουν για τις προτιμήσεις σας όσο μπορείτε να επικοινωνήσετε. Εάν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε, οι γιατροί θα ρωτήσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο εκ των προτέρων προγραμματισμός της φροντίδας, δίνει τη δυνατότητα στα αγαπημένα σας πρόσωπα να υποστηρίξουν το είδος της περίθαλψης που θα θέλατε και οι γιατροί θα είναι σε θέση να παρέχουν την φροντίδα που εσείς θα επιθυμούσατε.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να σχεδιάσετε την εκ των προτέρων φροντίδα σας, την περίοδο της πανδημίας COVID-19;

Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τους χρόνιους ασθενείς και τους υγιείς, τους ηλικιωμένους και τους νέους. Οι ασθενείς με σοβαρή πνευμονία COVID-19, μπορεί να δυσκολευτούν να αναπνεύσουν και να επιδεινωθούν γρήγορα. Οι αποφάσεις σχετικά με το CPR ή τη διασωλήνωση λαμβάνονται γρήγορα. Όταν οι ασθενείς είναι πολύ άρρωστοι για να ανταποκριθούν, τα αγαπημένα τους πρόσωπα καλούνται να επιλέξουν εκ μέρους τους. Τα προστατευτικά μέτρα απομόνωσης για την COVID-19, εμποδίζουν τους αγαπημένους να καθίσουν και να συζητήσουν με τους ασθενείς για αυτές τις αποφάσεις, καθιστώντας δυσκολότερη μια ήδη δύσκολη συζήτηση. Εάν δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με ένα αγαπημένο πρόσωπο, τότε ο ασθενής θα υποβληθεί σε διασωλήνωση και θα γίνει προσπάθεια ανάνηψης.

Σε αυτήν την κρίση, όπου οι ασθενείς είναι άρρωστοι, στενοχωρημένοι και απομονωμένοι, η γνώση των παρεμβάσεων που θα ήθελε ένας ασθενής και η διευκρίνιση αυτών των επιθυμιών, είναι κρίσιμη.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά της εκ των προτέρων προγραμματισμένης φροντίδας;

Ενώ βρίσκεστε στο σπίτι με την οικογένεια σας, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της κοινωνικής απόστασης, δημιουργήστε το πρόγραμμα σας. Σκεφτείτε και συζητήστε τα ακόλουθα τρία βασικά συστατικά της προηγμένης φροντίδας.

  • Ονομάστε και τεκμηριώστε ένα πληρεξούσιο άτομο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό ονομάζεται ιατρικό πληρεξούσιο. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να λάβετε ιατρικές αποφάσεις μόνοι σας, εκείνος που θα αποτελεί τον πληρεξούσιο για την υγειονομική σας περίθαλψης, θα λάβει αποφάσεις για λογαριασμό σας, με βάση τις επιθυμίες σας. Αφού ορίσετε ένα άτομο, ως πληρεξούσιο υγειονομικής περίθαλψης, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό τον ρόλο και ότι μπορεί να κατανοήσει τις ευθύνες του. Τεκμηριώστε τον πληρεξούσιο χρησιμοποιώντας την επίσημη φόρμα της πολιτείας στην οποία ζείτε και γνωστοποιήστε αυτή σας την τεκμηρίωση στον γιατρό σας.
  • Συζητήστε τις αξίες και τις επιθυμίες σας. Εάν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε, το πληρεξούσιο άτομο της υγειονομικής σας περίθαλψης, μπορεί να δεχτεί και να κληθεί να απάντησε σε ερωτήσεις όπως: «Ο πατέρας σας έχει πνευμονία και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Θα θέλατε να χρησιμοποιήσουμε αναπνευστικό σωλήνα;» ή «Εάν ο πατέρας σας διασωληνωθεί, δεν θα μπορέσει να ξαναβγάλει τον αναπνευστικό σωλήνα. Ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο να ζήσει περισσότερο με αναπνευστικό σωλήνα που θα ήταν άβολος ή θα έδινε προτεραιότητα σε μια ένεση που ενδεχομένως να σήμαινε μικρότερη ζωή;». Η γνώση των αξιών και των πεποιθήσεών σας – και η επικοινωνία τους με τον πληρεξούσιο υγειονομικής περίθαλψης – δίνει τη δυνατότητα στον πληρεξούσιο, να λαμβάνει τις καλύτερες αποφάσεις για εσάς. Εξετάστε τις ακόλουθες ερωτήσεις:
    • Εάν ο χρόνος ήταν μικρός, πώς θα θέλατε να τον ξοδέψετε;
    • Υπάρχουν κάποια είδη θεραπείας που θέλετε ή δεν θα θέλετε; (δηλαδή, CPR, αναπνευστήρας, τεχνητή διατροφή);
  • Αποφασίστε για μια σειρά οδηγιών που αφορούν την ανάνηψη (DNR). Αυτή είναι μια γραπτή οδηγία για την άρση του CPR, που περιλαμβάνει συμπίεση στο στήθος και υποστήριξη από αναπνευστήρα, όταν σταματά η καρδιά ή η αναπνοή ενός ατόμου. Η αναζωογόνηση ή η προηγούμενη ανάνηψη θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τους στόχους και τις αξίες σας και θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με το γιατρό σας. Αυτή η οδηγία δεν έχει καμία σχέση με άλλες ιατρικές παρεμβάσεις, όπως αντιβιοτικά, αιμοκάθαρση ή υγρά, τα οποία θα παρέχονται βάσει των επιθυμιών του ασθενούς. Τα ηλικιωμένα άτομα με χρόνια ασθένεια είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια COVID-19 και ακριβώς αυτά τα άτομα μπορεί να θέλουν έναν φυσικό θάνατο, καθώς ενδεχομένως να μην υπάρχει αναμενόμενο ιατρικό όφελος από την ανάνηψη ή η ποιότητα ζωής τους μετά από την ανάνηψη θα αναμένεται να είναι πολύ κακή.

Συμπερασματικά

Ο εκ των προτέρων σχεδιασμός της φροντίδας, δημιουργεί προκλητικά συναισθήματα και αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι δύσκολες. Αλλά την ημέρα που θα ερωτηθούν τα αγαπημένα σας πρόσωπα τι θα θέλατε, αυτός ο προγραμματισμός θα κάνει αυτές τις συνομιλίες λιγότερο δύσκολες και θα επιτρέψει στους γιατρούς σας, να σας παρέχουν την καλύτερη φροντίδα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Get your affairs in order, COVID-19 won’t wait https://www.health.harvard.edu/blog/get-your-affairs-in-order-covid-19-wont-wait-2020042219604

The Importance of Addressing Advance Care Planning and Decisions About Do-Not-Resuscitate Orders During Novel Coronavirus 2019 (COVID-19) https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763952

Advance Care Planning https://www.health.harvard.edu/special-health-reports/advance-care-planning?utm_source=HHPBlog&utm_medium=link&utm_content=related-text&utm_campaign=referral