Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Πρωινή διάρροια: Είναι φυσιολογική; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Η περιστασιακή πρωινή διάρροια (υδαρά ή χαλαρά κόπρανα) είναι απολύτως φυσιολογική και συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, εάν η διάρροια συμβαίνει συχνά ή αποτελεί καθημερινό φαινόμενο (χρόνια διάρροια), θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι μιας σοβαρής χρόνιας κατάστασης. (Διάρροια: Τι πρέπει να φάτε και τι πρέπει να αποφύγετε κατά την ανάρρωση;)

Ποιοι λόγοι προκαλούν περιστασιακή και ποιοι χρόνια διάρροια;

Αίτια βραχυπρόθεσμης διάρροιας

1. Λοίμωξη ή ασθένεια

Η πιο κοινή αιτία διάρροιας είναι μια εντερική λοίμωξη, γνωστή ως γρίπη του στομάχου και ιογενής γαστρεντερίτιδα. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα προκαλείται από κάποιον ιό και μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό το είδος διάρροιας συνυπάρχει με εμετό, πυρετό και πολλές φορές αίμα στα κόπρανα. (Πώς να αντιμετωπίσετε την ιογενή γαστρεντερίτιδα;)

Υπάρχουν επίσης και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Η βακτηριακή διάρροια μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης ή κατανάλωσης τροφής που περιέχει συγκεκριμένα βακτήρια που επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας παράλληλα συμπτώματα, όπως πυρετό, αιματηρά κόπρανα ή φλεγμονή στο έντερο.

Τέλος, και τα παράσιτα (πχ ιστολυτική αμοιβάδα, που  μεταδίδεται μέσω τροφής ή μολυσμένου νερού) μπορούν να αποτελέσουν αιτία διάρροιας, αλλά οι παρασιτικές λοιμώξεις είναι σπάνιες στις ανεπτυγμένες χώρες. Η διάρροια που διαρκεί περισσότερες από επτά μέρες, μπορεί να είναι παρασιτική και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο εμετός, η φλεγμονή του εντέρου και τα αιματηρά κόπρανα. (Γαστρεντερίτιδα: 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τι πρέπει να προσέξετε;)

2. Υπερκατανάλωση καφεΐνης

Η καφεΐνη επιδρά σε όλα τα συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του πεπτικού συστήματος. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, προκαλεί αύξηση του οξέος του στομάχου και χαλάρωση των μυών της πεπτικής οδού, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής. Όλες αυτές οι επιδράσεις της στο πεπτικό σύστημα, ωθούν τα κόπρανα να γίνονται πιο χαλαρά. (Διακοπή της καφεΐνης: Ποιες αλλαγές προκύπτουν στο σώμα;)

3. Συναισθηματικό στρες

Ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά το άγχος, το οποίο έχει τόσο ψυχολογικές, όσο και σωματικές επιδράσεις. Σε μερικούς ανθρώπους, το έντονο άγχος προκαλεί διάρροια. 

4. Παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής

Η διάρροια είναι μια κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμάκων και συμπληρωμάτων. Πριν πάρετε το οτιδήποτε, συζητήστε με τον γιατρό σας τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να σας προκαλέσει. (Προβιοτικά: Μπορούν να αποτρέψουν τη διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά;)

5. Εγκυμοσύνη

Πολλές έγκυες γυναίκες εμφανίζουν διάρροια για πολλούς διαφορετικούς λόγους, που κυμαίνονται από την αλλαγή της διατροφής τους, μέχρι τροφική ευαισθησία και ορμονικές αλλαγές. Συχνότερα, η διάρροια εμφανίζεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, υποδηλώνοντας ότι πλησιάζει ο τοκετός. 

Αίτια μακροπρόθεσμης διάρροιας

1. Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) αποτελεί κοινή αιτία διάρροιας. Το IBS με διάρροια, διαγιγνώσκεται στα άτομα που βιώνουν έντονο κοιλιακό πόνο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και το 25% των κενώσεων του εντέρου τους αφορά διάρροια, για τουλάχιστον 3 μήνες. (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 5 διατροφικές συμβουλές διαχείρισης)

2. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn, την ελκώδη κολίτιδα και την απροσδιόριστη κολίτιδα. Αυτές οι καταστάσεις, ανάμεσα σε άλλα συμπτώματα, όπως τα αιματηρά κόπρανα, η απώλεια βάρους και ο κοιλιακός πόνος, μπορούν να προκαλέσουν και διάρροια. (Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο;)

3. Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία

Τα άτομα που καταναλώνουν μια τροφή στην οποία είναι αλλεργικοί, εμφανίζουν συνήθως διάρροια. Οι τροφικές αλλεργίες διαγιγνώσκονται μέσω τεστ αλλεργίας ή εξετάσεων αίματος. (Τροφική αλλεργία ή ευαισθησία; Ποια η διαφορά;)

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια. Το σώμα των ατόμων με δυσανεξία, δεν παράγει το ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος. (Δυσανεξία στην λακτόζη: Ένα τρεντ της εποχής ή μια νέα πραγματικότητα;)

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Is Morning Diarrhea Normal? https://www.verywellhealth.com/morning-diarrhea-5213450

Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical management https://gut.bmj.com/content/68/11/2080

Food allergy and the gut https://www.nature.com/articles/nrgastro.2016.187

Differential diagnosis of inflammatory bowel disease: imitations and complications https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(18)30159-6/fulltext

Similarities in Clinical and Psychosocial Characteristics of Functional Diarrhea and Irritable Bowel Syndrome With Diarrhea https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(19)30895-X/fulltext

Gastrointestinal Diseases in Pregnancy: Nausea, Vomiting, Hyperemesis Gravidarum, Gastroesophageal Reflux Disease, Constipation, and Diarrhea https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S088985531630005X?via%3Dihub

Bifidobacterium bifidum R0071 decreases stress-associated diarrhoea-related symptoms and self-reported stress: a secondary analysis of a randomised trial https://www.wageningenacademic.com/doi/10.3920/BM2015.0156

Caffeine as a Factor Influencing the Functioning of the Human Body—Friend or Foe? https://www.mdpi.com/2072-6643/13/9/3088

Acute Diarrhea in Adults https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2014/0201/p180.html