Υγεία Δέρματος

Προϊόντα περιποίησης επιδερμίδας: Μπορούν να σας θέσουν σε κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος;

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι το ηλιακό έγκαυμα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, καθώς και από αισθητικές βλάβες στο δέρμα, όπως ρυτίδες, κηλίδες και κακή επιδερμίδα. Γνωρίζατε όμως ότι ορισμένα συστατικά που περιλαμβάνουν τα προϊόντα περιποίησης για την επιδερμίδα μπορεί να είναι πιο ελκυστικά για να πάθετε ηλιακό έγκαυμα;

Πόσο σημαντικό είναι το αντηλιακό;

Η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι δίνετε στο δέρμα σας ότι χρειάζεται, αλλά αν δεν το προστατεύετε από τον ήλιο, τότε μπορεί να καταλήξει να δείχνει περισσότερο ταλαιπωρημένο παρά υγιές και λαμπερό.

Το πιο σημαντικό στοιχείο σε κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας είναι το κατάλληλο αντηλιακό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε όσους έχουν πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα για να μετριάσουν τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Δέρματος συνιστά ένα SPF τουλάχιστον 30 με 5 αστέρια UVA – αυτό σημαίνει ότι προστατεύει από όλες τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ποια προϊόντα περιποίησης κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένα συστατικά των προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες για κάψιμο και πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν ρετινοειδή, οξέα και παράγοντες λεύκανσης – συστατικά που βρίσκονται συνήθως στις περισσότερες ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας.

  • Ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή είναι χημικές ουσίες που προέρχονται από τη βιταμίνη Α και βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας λόγω των δυνατοτήτων τους κατά της ακμής και της γήρανσης.

Τα κοινά ρετινοειδή περιλαμβάνουν τη ρετινόλη, την αδαπαλένη και την τρετινοΐνη.

Τα ρετινοειδή εξομαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και βοηθούν επίσης να σβήσουν τα σκούρα σημάδια στο δέρμα.

Αυτό το επιτυγχάνουν μέσω της αυξημένης ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος και της διέγερσης της παραγωγής νέου κολλαγόνου. Το νέο δέρμα που σχηματίζεται είναι πιο ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και επιρρεπές στο κάψιμο. Όμως δεν είναι όλα τα ρετινοειδή ίδια.

Τα ρετινοειδή διατίθενται σε διαφορετικές περιεκτικότητες και ορισμένα είναι διαθέσιμα μόνο με συνταγή γιατρού. Οι παρενέργειες μπορεί να μειωθούν με τα σκευάσματα χαμηλότερης ισχύος.

  • Οξέα

Τα οξέα ακούγονται σαν να είναι εξαιρετικά σκληρά για την επιδερμίδα, και ορισμένα μπορεί να είναι, αλλά είναι πολύ πιο συνηθισμένα στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας από ό,τι νομίζετε.

Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξετε τα συστατικά που περιλαμβάνουν τα προϊόντα για το πλύσιμο του προσώπου ή του απολεπιστικού σας, είναι πιθανό να δείτε οξέα στη λίστα.

Τα α-υδροξυοξέα (όπως το γλυκολικό οξύ) και τα β-υδροξυοξέα (όπως το σαλικυλικό οξύ) αποτελούν κοινή βάση πολλών ρουτινών φροντίδας του δέρματος. Τα αμινοξέα και το υαλουρονικό οξύ είναι επίσης εξέχοντα συστατικά σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.

Απολεπίζουν αφαιρώντας το ανώτερο στρώμα του δέρματος, ξεθωριάζουν τα σκούρα σημάδια και αναζωογονούν την επιδερμίδα.

Ενώ η αφαίρεση του ανώτερου στρώματος του δέρματος είναι θαυματουργή για την επιδερμίδα σας, σημαίνει επίσης ότι το νεότερο δέρμα που μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο είναι πιο ευαίσθητο.

Με την απολέπιση, το δέρμα χάνει μέρος της ανθεκτικότητάς του στην υπεριώδη ακτινοβολία και αυξάνονται οι πιθανότητες να καείτε.

  • Παράγοντες λεύκανσης

Εάν έχετε σκούρες κηλίδες στο δέρμα ή υποφέρετε από υπερμελάγχρωση, τότε πιθανότατα χρησιμοποιείτε παράγοντες λεύκανσης στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Η υδροκινόνη είναι ένας παράγοντας λεύκανσης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των σκούρων κηλίδων στο δέρμα, της μεταφλεγμονώδους υπερμελάχρωσης και του μελάσματος.

Οι παράγοντες λεύκανσης λειτουργούν παρεμβαίνοντας στην παραγωγή μελανίνης στο δέρμα. Αυτό διακόπτει τη συνήθη αντίδραση του μαυρίσματος με την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα. Πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη δερματολόγου και να αποφεύγονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή πριν από ηλιόλουστες διακοπές.

Πώς πρέπει να προστατέψετε το δέρμα σας από τον ήλιο;

Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης με αυτά τα συστατικά, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο.

Το πρώτο και κυριότερο είναι ο δείκτης προστασίας, όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω. Θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε πρωί και να αναπληρώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στον ήλιο (όπως η ρετινόλη), θα πρέπει να διασφαλίζετε ότι εφαρμόζονται ένα SPF ευρέος φάσματος υψηλού παράγοντα κάθε πρωί και να συνεχίσετε να το επαναλαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, η χρήση καπέλων και γυαλιών ως μέσο προστασίας όταν βγαίνετε στον ήλιο είναι ευεργετική.

Τέλος, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ρετινόλες και οξέα τη νύχτα.

Χρησιμοποιώντας τα τη νύχτα, δίνετε στο δέρμα σας χρόνο να αποκομίσει τα οφέλη αυτών των προϊόντων χωρίς τον πρόσθετο κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο.

Πώς οι βιταμίνες βοηθούν στην προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο;

Οι βιταμίνες δεν κάνουν καλό μόνο στο σώμα, αλλά και στο δέρμα.

Τα τοπικά αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τις περιβαλλοντικές βλάβες από τη ρύπανση και τον ήλιο.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι αντιδραστικά μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA, τις πρωτεΐνες και άλλες σημαντικές δομές στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, οι σπόροι σταφυλιού, το πράσινο τσάι και η ρεσβερατρόλη, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν τις βλάβες.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved