Πρόληψη και θεραπεία

Δισκοπάθεια: Ο ρόλος της βιταμίνης D στο γυναικείο φύλο

Η δισκοπάθεια ‘προτιμά’ το γυναικείο φύλο;

Η δισκοπάθεια που προκαλείται από τον εκφυλισμό των δίσκων στη σπονδυλική στήλη είναι συχνό φαινόμενο στους ανθρώπους που περνούν στην μέση και την τρίτη ηλικία. Ο εκφυλισμός των δίσκων που συνοδεύεται από έντονο πόνο στην περιοχή της μέσης συνήθως επηρεάζει περισσότερο το γυναικείο φύλο, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στη μείωση επιπέδων των οιστρογόνων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Menopause, The Journal of The North American Menopause Society αποκαλύπτει πως η έλλειψη της βιταμίνης D,το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η οστεοπόρωση είναι επιπλέον παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση πόνου στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Παίζει ρόλο η βιταμίνη D στη πρόληψη της δισκοπάθειας;

Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο να διατηρηθούν τα επίπεδα του ασβεστίου και του φωσφόρου και βοηθά στο να προληφθούν ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η έλλειψη της συνδέεται με πόνο στη μέση και η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της μυοσκελετικού συστήματος. Όμως ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει σχετικά με τον ρόλο της στην πρόληψη του εκφυλισμού της σπονδυλικής στήλης σε γυναίκες που έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Η νέα αυτή έρευνα εξέτασε τα επίπεδα της βιταμίνης D σε γυναίκες ου έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση και τη σχέση της με τον εκφυλισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης και του πόνου στη περιοχή της μέσης. Κατέληξε στο ότι η έλλειψη της αφενός είναι πολύ συχνή σε γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας και πως όταν τα επίπεδα της είναι χαμηλότερα από 10ng/mL μπορεί να αποτελέσουν μια ένδειξη για σοβαρό εκφυλισμό δίσκων και πόνου στην περιοχή της μέσης. Παράλληλα έδειξε πως επιπλέον παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η οστεοπόρωση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο άρθρο με τίτλο: ‘Does vitaminD status influence lumbar disc degeneration and low back pain in postmenopausal women?A retrospective, single-center study’. Οι ειδικοί κατέληξαν πως αν και δε χρειάζονται όλες οι γυναίκες να πάρουν συμπληρώματα διατροφής, είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν οι ελλειψεις της βιταμίνης D σε όσες γυναίκες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα, ιδιαίτερα σε όσες ανήκουν στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Does Vitamin D Status Influence Lumbar Disc Degeneration and Low Back Pain in Postmenopausal Women? A Retrospective Single-Center Study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32049928/

The relationship between obesity, low back pain, and lumbar disc degeneration when genetics and the environment are considered: a systematic review of twin studies https://www.thespinejournalonline.com/article/S1529-9430(15)00099-6/fulltext

Effectiveness and safety of vitamin D in relation to bone health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4781354/