Καρκίνος

Πρόληψη καρκίνου: Ακολουθείστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Η ένατη εθνική έρευνα του AICR (Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου), για τους κινδύνους που προκαλούν καρκίνο, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν αρκετούς από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου. Μάλιστα, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς αναγνωρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ, οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε κόκκινα κρέατα, οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά, φρούτα και ίνες και η ανεπαρκής σωματική άσκηση, έχουν σαφή σύνδεση με την ανάπτυξη καρκίνου.

Με μια πρώτη ματιά, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν την έλλειψη γνώσης των παραγόντων που προκαλούν καρκίνο. Ωστόσο, με ένα πιο προσεκτικό έλεγχο, διαπιστώνει κανείς ότι οι πολλές πληροφορίες που βομβαρδίζουν τους ανθρώπους, τους προκαλούν άρνηση, με αποτέλεσμα να παραβλέπουν, τόσο τα μέτρα πρόληψης, όσο και τους περισσότερους από τους παράγοντες αυτούς, οι οποίοι στην πλειονότητα τους αφορούν τον τρόπο ζωής. Ο καθένας από εμάς, δεν καλείται να αλλάξει τα πάντα από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά κάνοντας ένα βήμα κάθε φορά μπορεί να αναπτύξει υγιείς συνήθειες μακροπρόθεσμα.

Γιατί δεν ακολουθούμε ένα υγιέστερο τρόπο ζωής για να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν υιοθετούν υγιέστερες συνήθειες, επειδή διακατέχονται από ένα αίσθημα «άρνησης» και εκνευρισμού, που τους αποτρέπει να περάσουν από την γνώση και τον προβληματισμό στην πράξη. Αυτή η άρνηση πηγάζει κυρίως από σκέψεις όπως:

  • «Η αλλαγή δεν θα κάνει καμία διαφορά». Υπάρχει η εντύπωση, στο γενικό πληθυσμό πως κίνδυνοι, όπως η ρύπανση, ο αμίαντος, οι ορμόνες στα τρόφιμα, τα τεχνικά γλυκαντικά και τα πρόσθετα τροφίμων, είναι πολύ μικροί για να χρήζουν σημασίας. Μερικοί Αμερικανοί, θεωρούν τους πιο πάνω κινδύνους πιο σημαντικούς από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ενώ άλλοι αντιλαμβάνονται πως και ο τρόπος ζωής διακατέχεται από κάποιο κίνδυνο, αλλά δεν τον θεωρούν μεγάλο.
  • «Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω συνήθειες». Αυτό είναι ένα διαφορετικό είδος άρνησης και συχνά πηγάζει από τη σκέψη ότι η λήψη των απαραίτητων μέτρων για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου, απαιτεί πολύ υγιεινές συνήθειες που δεν φαίνονται ρεαλιστικές για τον μέσο άνθρωπο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα πάντα ούτε να τα κάνετε όλα τέλεια. Η έρευνα δείχνει ότι με συνέπεια, ακόμη και οι άνθρωποι που ακολουθούσαν έναν αρκετά ανθυγιεινό τρόπο ζωής, καταφέρνουν να χτίσουν υγιεινές συνήθειες βήμα βήμα. Πολλές συνήθειες, όπως η κατανάλωση πολλών λαχανικών και φρούτων και η καθημερινή σωματική άσκηση, μειώνουν εξαιρετικά τον κίνδυνο καρκίνου και αυτές οι συνήθειες μπορούν να χτιστούν σιγά σιγά.
  • «Δεν ξέρω πού να επικεντρωθώ». Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να τις αντικαταστήσουμε με πιο υγιεινές. Πολλοί άνθρωποι όμως, δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Εκείνο που συνιστούν οι ειδικοί είναι κάτι πολύ απλό και περιλαμβάνει την αξιολόγηση των τροφίμων που ήδη καταναλώνουμε και την αντικατάσταση μόνο όσων δεν είναι υγιεινά σύμφωνα με τις συστάσεις.

Τι αποκάλυψε η τελευταία έρευνα του AICR (Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου);

Η τελευταία έρευνα του AICR, διαπίστωσε ότι το 53% των ανθρώπων γνώριζε ότι η παχυσαρκία και η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ  μόνο το 38-45% αναγνώρισε ότι η κατανάλωση αλκοόλ, οι  δίαιτες που περιλαμβάνουν ελάχιστα λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Το αίσθημα άρνησης είναι μεταδοτικό;

Όταν όλοι γύρω σας εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου, προέρχεται κυρίως από πηγές που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και όσες αφορούν τον τρόπο ζωής δεν είναι εφικτές, τότε ενισχύεται η άποψη ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα πρόληψης και όλο και λιγότεροι άνθρωποι μπαίνουν στη διαδικασία αλλαγής.

Πώς να αλλάξετε τις κακές συνήθειές σας χωρίς δυσκολία;

  • Ξεκινήστε από το σημείο που βρίσκεστε αυτή τη στιγμή. Συγκρίνετε τις συνήθειες που ήδη έχετε με τα βήματα που προτείνουν οι συστάσεις του AICR για την πρόληψη του καρκίνου. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης. Δεν χεριάζετε να αλλάξετε τα πάντα από την αρχή. Αρχίστε με μια δύο αλλαγές, που θα κάνουν την μεγαλύτερη διαφορά.
  • Χρησιμοποιείστε το διαδραστικό online εργαλείο του AICR για τον Έλεγχο Υγείας του Καρκίνου. Το εργαλείο αυτό θα σας ζητήσει να απαντήσετε σε απλές ερωτήσεις που σχετίζονται με τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας για να διαπιστωθεί το πόσο κοντά είστε στις συνιστώμενες οδηγίες. Ακολούθως θα σας προταθούν διάφορα βήματα βελτίωσης.
  • Γιορτάστε τις νίκες σας. Θυμηθείτε ότι ο στόχος σας είναι ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής που θα σας προστατέψει από τον καρκίνο και όχι η τελειότητα. Έτσι κάθε μικρή νίκη είναι επιτυχία και αξίζει να την γιορτάζετε, διότι αυτό θα σας δώσει κίνητρο να συνεχίσετε.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

For Cancer Prevention Month – A Call for Action, not Perfection https://www.aicr.org/resources/blog/for-cancer-prevention-month-a-call-for-action-not-perfection/

2019 AICR Cancer Risk Awareness Survey https://www.aicr.org/assets/can-prevent/docs/2019-Survey.pdf

Are you doing everything you can to protect yourself? https://www.aicr.org/cancer-health-check/