Καρκίνος

Πρόληψη καρκίνου: Ο σημαντικός ρόλος της σωματικής άσκησης

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, εξέδωσε πρόσφατα νέες κατευθυντήριες γραμμές που υποδηλώνουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και να συμβάλει στην βελτίωση των αποτελεσμάτων των ατόμων που υποβάλλονται ήδη σε θεραπεία για τον καρκίνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τρόπος με τον οποίο η άσκηση συμβάλλει στη πρόληψη είναι ξεκάθαρος, καθώς μπορεί να μειώσει την φλεγμονή, να διατηρήσει το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνιστούν λοιπόν, 30 λεπτά αερόβιας άσκησης 3 φορές την εβδομάδα και ασκήσεις ενδυνάμωσης 2-3 φορές την εβδομάδα.

Η γενική αντίληψη για την σχέση άσκησης και καρκίνου

Η Kathryn Schmitz, καθηγήτρια δημόσιας υγείας που ειδικεύεται στον καρκίνο στο Πανεπιστήμιο του Penn, πιστεύει ότι η αντίληψη για την σχέση ανάμεσα στην άσκηση και τον καρκίνο, βρίσκεται στο ίδιο σημείο που βρισκόταν η αντίληψη για τη σχέση ανάμεσα στις καρδιακές παθήσεις και την άσκηση πριν από πολλά χρόνια. Όπως εξηγεί, παλαιότερα, το να πάρεις έναν ασθενή από το κρεβάτι μετά από μια καρδιακή προσβολή και να του ζητήσεις να ασκηθεί, ήταν αδιανόητο, ενώ σήμερα είναι πολύ φυσιολογικό, καθώς έχουν αποδειχθεί πλέον εκτενώς τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης στην καρδιά.

Με ίδιο ακριβώς τρόπο αρχίζει να μετατοπίζεται η ιατρική αντίληψη για την σχέση που έχει η άσκηση με τον καρκίνο, με τρανταχτή απόδειξη την έκδοση νέων κατευθυντήριων γραμμών που συνιστούν στους γιατρούς να προτείνουν την άσκηση στους ασθενείς τους για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας τους.

Σε τι βοηθά η άσκηση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές;

Η ουσία της νέας κατευθυντήριας γραμμής, είναι ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του νεφρού, του στομάχου και της μήτρας. Αναφέρει μάλιστα, ότι συμβάλλει και στην βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης για τα άτομα με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους και μειώνει τις παρενέργειες της θεραπείας που ακολουθούν.

Πόση άσκηση χρειάζεται;

Οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα με καρκίνο, να κάνουν 30 λεπτά μέτρια αερόβια άσκηση 3 φορές την εβδομάδα και ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως βάρη, 2 – 3 φορές την εβδομάδα. Όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, οι συνιστώμενες κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτρια άσκηση ή 75 λεπτά έντονη άσκηση την εβδομάδα. Ο Alpa Patel, ανώτατος επιστημονικός διευθυντής της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την επιδημιολογική έρευνα, διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα το πόση άσκηση χρειάζεται για να προλάβει κάποιος τον καρκίνο, ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι όσο περισσότερο ασκείται κάποιος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει.

Με ποιο ακριβώς τρόπο η άσκηση βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου;

Ο Δρ. Patel, ο κύριος συγγραφέας των κατευθυντηρίων γραμμών, υπογράμμισε ότι η άσκηση επηρεάζει την πρόληψη του καρκίνου με πολλούς τρόπους, εξηγώντας ότι μειώνει την φλεγμονή, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και των ορμονών και βελτιώνει τον μεταβολισμό και την ανοσοποιητική λειτουργία. Ανάλογα με τον καρκίνο που έχει κάποιος, είπε, ενεργοποιείται και ο ανάλογος μηχανισμός πρόληψης. Για παράδειγμα εάν κάποια γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, τα οφέλη της άσκησης προέρχονται από την ρύθμιση των ορμονών της.

Τέλος, από την πλευρά του, ο ογκολόγος Crystal Denlinger, εξήγησε ότι η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της παχυσαρκίας, πράγμα πολύ σημαντικό, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες εμφάνισης καρκίνου.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved